Як відомо, офіційні вихідні в Україні триватимуть 7 днів: з 1 по 7 січня. Тож часу вистачить і тим, хто вподобає гірськолижні курорти, і тим, хто надає перевагу теплим країнам. 

Вікенд на лижах

Туроператори підготували цікаві пропозиції для подорожей Україною. Вони зазначають, що українці традиційно цікавляться маршрутами Західної України та Полтавщини. Нові цьогорічні програми — чотириденний тур Волинню та замками західних областей (вартість — 2000 гривень з особи).

Одна з найпопулярніших екскурсійних програм Закарпаттям — відвідання середньовічних замків у Мукачевому, Ужгороді, мінеральних джерел, дегустація закарпатських вин.

Чимало туристів зупиняють вибір на святкуванні Нового року у Львові, який вабить вузенькими, викладеними бруківкою вуличками, величними храмами. Новий рік у Львові обійдеться туристам від 1580 гривень з особи.

Незмінно популярним залишається активний відпочинок на гірськолижних курортах Буковель і Драгобрат. У Буковелі, як відомо, дорого, але, як запевняють працівники турагентств, якщо жити не на самому курорті, чи скажімо, Паляниці чи Пилипці, а трохи далі, то можна і покататися, і заощадити. Тиждень на двох у пансіонаті на самому курорті коштує 15 тисяч гривень з харчуванням. У приватників наймати кімнату або будинок значно дешевше: якщо турбуватися питанням заздалегідь, можна знайти ліжко-місце без харчування за 100 гривень за добу.

Прокат спорядження — від 80 гривень на добу. Абонементи на підйомники: в Буковелі — 300–400 гривень за день, у Драгобраті — 200 гривень за 20 підйомів.

Щоправда, невідомо, чи буде в цей період сніг і чи зможуть лижники випробувати гірськолижне спорядження.

Туристи, які хочуть поєднати приємне з корисним, їдуть на Новий рік у Берегове, де, крім екскурсійних програм, зможуть щодня відвідувати термальні басейни з кремнієво-азотно-вуглекисло-хлоридно-натрієвої водою, яку використовують для лікування органів руху, серцево-судинної, центральної нервової систем.

На курортах Польщі й Болгарії покататися на лижах коштуватиме від 110 до 160 євро, дорожче у Словаччині — від 330 євро. Зустріч Нового року в австрійських Альпах потягне мінімум на 560 євро з людини.

Кінна прогулянка — активний відпочинок. Фото з сайту snp.crimea.ua

В гостях  у астронома

Порівняно з минулим роком, кількість туристичних компаній, що пропонують новорічні й різдвяні туристичні маршрути Кримом, збільшилася вдвічі. Асортимент туристичних маршрутів  розширився, що дасть змогу відпочивальникам знайти оптимальний варіант відпочинку в Криму. Тривалість новорічних туристичних маршрутів становить від 3 до 8 днів. Щоправда, в Криму новорічні свята недешеві.

— Новинкою цього сезону став шестиденний екскурсійний тур «Зимовий Крим». До нього входить відвідування Ханського палацу, Свято-Успенського монастиря, водоспаду Су-Уч-Хан, печер Червоної, Мармурової та Еміне-Баїр-Хосар, Нікітського ботанічного саду, а також катання на лижах, сноубордах та санчатах на Ангарському перевалі, триденний новорічний тур «В гостях у астронома», що передбачає відвідування астрофізичної обсерваторії, печерного міста Бакла в Бахчисарайському районі та генуезької фортеці Чембало. Вартість туру — 2050 гривень з особи. Вартість туру — від 3480 до 4650 гривень з людини (залежно від типу розміщення), — розповів міністр курортів і туризму АРК Олександр Лієв.

Для любителів верхової їзди підготовлено спеціальний кінний тур на 4, 6 і 8 днів. Туристи зможуть здійснити кінну прогулянку до урочища Долина привидів, залишків середньовічної фортеці Фуна і на гору Північна Демерджі. Вартість туру — від 3600 до 7000 гривень з особи (залежно від тривалості).

Замість снігу — гарячий пісок. Фото з сайту rewalls.com

Свято  під пальмами

Найдешевшим теплим напрямком, як і торік, залишається Єгипет: на тамтешніх курортах, до речі, останнім часом стало набагато спокійніше і хвиля революції так і не докотилася до узбережжя. «У листопаді в Єгипет простіше виїхати за гарячими путівками, які на 20% дешевші за звичайні. Наприклад, можна встигнути на тур за 4800 гривень на двох, — каже співзасновник однієї з турфірм.

Але що ближче Новий рік, то таких путівок менше: останнього тижня грудня 99% усіх турів буде куплено. Середня вартість новорічного туру в Єгипет на тиждень на двох у п’ятизірковий готель із системою «все включено» обійдеться в 12 тисяч гривень. Але треба пам’ятати, що хоч у Єгипті взимку тепло, літньої спеки тут не буде. Температура води 18 — 22 градуси. Удень повітря прогрівається до 25 градусів, увечері може опуститися до 15 градусів. Бувають похмурі дні.

Дорожчі курорти, де гарантовано спекотно, з масовим напливом українців — Таїланд, Шрі-Ланка, Емірати. Дванадцять ночей у тайському готелі зі сніданком коштуватиме близько 30 тисяч гривень на двох. Утім, влада Таїланду побоюється, що гостра політична ситуація вдарить по туристичній галузі в період різдвяних і новорічних канікул, коли в країну приїжджає найбільше туристів. Тим більше що під загрозою можуть опинитися ключові об’єкти інфраструктури — під час протестів навесні 2010 року демонстранти блокували роботу двох бангкокських аеропортів.

Тож найпопулярнішим напрямком пляжного туризму в цьому сезоні залишають Арабські Емірати. Завдяки стабільній політичній ситуації, сприятливому клімату і високому рівню сервісу чимало українських туристів віддають перевагу саме цій країні. Важливо й те, що Об’єднані Арабські Емірати розташовані всього за 5 годин перельоту, а рейси здійснюються не тільки з Києва, а й з інших великих міст України. В Еміратах можна відпочити за 850 у. о. з людини (тиждень відпочинку в готелі 3*, разом з авіаперельотом і харчуванням).

Найдорожчі напрямки нині — Франція (приблизно 2300 євро на двох у готелях мінімальної зірковості, тривалістю 7 ночей на новорічний період, Італія (від 2000 євро), Австрія — (1800–1900 євро), Фінляндія (близько 2000 євро), Андорра (1600–1200 євро), Іспанія (1500 євро).

Туроператори застерігають

Якщо затягувати з відпочинком, то не завжди можете встигнути туди, куди хочете поїхати.

Зменшити вартість туру можна, якщо поїхати трохи раніше або трохи пізніше за новорічні свята — ціна на них звичайна, а не святкова.

За обмеженого бюджету варто звернути увагу на економ-пропозиції: Болгарія, Словаччина і Польща. Дешевші вони за рахунок невеликої відстані переїзду, який можна здійснити й на автобусі.