Численні туристи щоліта стають свідками знущань над тваринами на плато Ай-Петрі у Криму. Зокрема над хижими птахами, яких ділки використовують як примусових фотомоделей. Але, як нещодавно з’ясувалося, і взимку бідним орлам та грифам немає спокою. Як повідомили редакції активісти Західноукраїнського товариства захисту тварин (ЗУТЗТ), цієї осені аж десять великих хижих птахів завезли для «фотосесій» до Львова.

Кілька тижнів тому в центрі міста, на площі Ринок, на Замковій горі, біля Оперного театру жителі міста помітили людей, які тримають екзотичних та домашніх птахів — орлів, соколів, голубів — і пропонують свої послуги щодо «спілкування» із тваринами.

«До нас почали надходити скарги від мешканців Львова, — розповів «УК» Андрій Курач, президент ЗУТЗТ, — людям не подобається це. Ми всі добре розуміємо, що такий бізнес грунтується на жорстокому поводженні із тваринами. Фотографування із тваринами заборонено у багатьох містах Криму та в Києві й Одесі. Відчувши загрозу своєму бізнесу в цих містах, ділки переїхали до Львова, тому ми мусимо докласти зусиль і зупинити цей процес ще на початковій стадії».

Згідно з українським законодавством (постанова Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 р. №1175 «Про затвердження Порядку видачі дозволу на проведення заходів із залученням тварин» та Кодекс України про адміністративні правопорушення), такий вид діяльності на законних підставах можливий, якщо наявні дозволи від Мінекології та центрального органу ветеринарної служби.

«За нашими даними, представники ветеринарної служби Львова вже реагували на ситуацію та перевіряли декого з «бізнесменів», частина з яких просто втекла, — каже активіст ЗУТЗТ Наталя Куба. — Але комплексного рейду із залученням органів МВС, ветеринарної служби, екоінспекції та представників громадськості поки що не було. Ми знаємо, як такі люди ставляться до тварин: аби вони поводилися спокійно, їх накачують седативними препаратами, годують неприродними кормами. Тримають у тісних клітках або в непристосованих приміщеннях.

Усе це вбиває тварин, більшість із них після туристичного сезону гине. А ті, що виживають, мають дуже сумну долю. Через брак регулярного ветеринарного огляду та в результаті експлуатації тварин у вечірні години, коли птахи мають відпочивати, простіше кажучи, спати, відбуваються порушення фізіологічного стану птахів, у них знижується імунітет. Через це вони починають хворіти на орнітози, гострі інфекційні захворювання, які передаються людині.

Тобто такий «бізнес» іще й становить загрозу здоров’ю людей. Тому влада має заборонити використання диких та домашніх тварин з комерційною метою на вулицях Львова».

Цим птахам не місце на вулицях наших міст. Фото Наталії ВИШНЕВСЬКОЇ

ДОСВІД

Як уже повідомляв «Урядовий кур’єр», в деяких містах використання тварин вуличними фотографами заборонено. Зокрема рішенням сесії міськради в Алушті введено мораторій на надання послуг і проведення видовищних заходів з використанням тварин на території міста. Це рішення надає міліції підставу для звільнення набережної від фотографів з дикими тваринами. За інформацією власкора «УК» Людмили Щекун, «бізнесмени» з фотоапаратами жорстоко поводяться зі своїми «фотомоделями». Аби вони були лагідними і готовими до цілодобових позувань, власники піддають їх тортурам: мавпам виривають ікла, крокодильчиків тривалий час не пускають до води, а перед зйомками замотують пащу скотчем. І головне — вводять транквілізатори. Наприкінці сезону «відпрацьований матеріал» викидають або вбивають, а можуть зробити опудало, з яким і далі продовжують «працювати».

Коли верстався номер.Представник ЗУТЗТ Наталя Вишневська повідомила нам телефоном, що громадські активісти за підтримки журналістів визначили місце утримання тварин й у присутності міліціонерів вилучили птахів. Червонокнижних орлана-білохвоста, орла-могильника та інших пернатих передали до зоокуточка Обласного еколого-натуралістичного центру. Птахів обстежив ветеринар. Стан пернатих дуже поганий, частині з них потрібно робити навіть операції, але у Львові відповідних спеціалістів поки що знайти не вдалося. На природу можна буде випустити хіба що одного з десяти птахів, решті ж готовий надати притулок Центр реабілітації диких тварин Галицького національного природного парку.

Ділки, які експлуатували тварин, зробили спробу проникнути в зоокуточок і забрати «живий товар», але зоозахисники, які завбачливо чергували в Екоцентрі, вчасно викликали міліцію. Шкода, що «комерсантів» не вдалося затримати. Максимальне покарання за ст. 299 ККУ (жорстоке поводження з тваринами) може сягнути двох років позбавлення волі. Утім, не зрозуміло, де тепер шукати власників птахів.

Подібні випадки експлуатації тварин були у Кам’янці-Подільському, Трускавці, біля туристичного об’єкта «Скелі Довбуша» і ще в багатьох точках. Щоб унеможливити такі речі, потрібно внести доповнення до закону про захист тварин від жорстокого поводження, а також домогтися ухвали відповідних рішень місцевих рад.