ПОЗИЦІЯ

Прем’єр-міністр вважає, що ідея про повне скасування недоторканності парламентаріїв не відповідає інтересам держави 

Навколо питання про депутатську недоторканність дуже багато популізму і спекуляцій. Тому, перш ніж ухвалити те або те рішення щодо цього питання, необхідно серйозно зважити всі «за» і «проти». Таку думку висловив глава уряду Микола Азаров під час спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

За його словами, у багатьох країнах світу норма про недоторканність членів парламенту діє, перш за все, для того, щоб парламент був потужним інструментом впливу на виконавчу владу. «Тобто імунітет дає можливість членам парламенту здійснювати розслідування, виступати з критичними зауваженнями на адресу чинної влади. Тож імунітет членів парламенту потрібен не самим депутатам, а передусім народу, який вони представляють у парламенті», — зазначив Прем’єр.

Однак в Україні склалася ситуація, коли цим імунітетом члени парламенту відверто зловживають, зауважив Микола Азаров. За його словами, існують приклади, коли народні обранці завдяки недоторканності уникали кримінальної відповідальності. Тому це питання необхідно дуже серйозно зважити, і вирішувати його, виходячи з реальної ситуації. «На хвилі популізму зараз існує така думка, що імунітет члена парламенту необхідно повністю скасувати. Це абсолютно неправильна думка. Ще раз підкреслюю, що нам необхідний реальний інструмент представлення інтересів народу і контролю народних обранців за роботою виконавчої влади», — заявив глава уряду.

Окрему увагу Микола Азаров приділив питанню підготовки до пожежонебезпечного періоду. За його словами, ще півтора місяця тому урядом розроблено комплекс заходів із недопущення пожеж улітку 2013 року. Зокрема було створено Урядовий штаб на чолі з віце-прем’єр-міністром Олександром Вілкулом. «Тому всі необхідні профілактичні заходи проводять», — додав глава уряду.

Водночас він порадив громадянам відповідально поводитися з вогнем, не створювати потенційно небезпечних ситуацій. «Звертаюся до всіх громадян із проханням і вимогою — вимогою, тому що за такі дії передбачена відповідальність. Не розпалювати зараз вогонь у лісі! Обмежитися активним відпочинком! Інакше доведеться, якщо це буде необхідно, закривати доступ у ліси, і я прошу поставитися до цього з розумінням», — заявив Микола Азаров.

Також глава уряду торкнувся питання міжнародних відносин. Так, відповідаючи на запитання одного з користувачів Фейсбуку, чому американці мають в’їзд в Україну без візи, а українці тільки з візою до Америки, Микола Азаров відповів таке: «Це рішення було одностороннім. Таке рідко трапляється в дипломатичній практиці, коли одна зі сторін іде на поступки, але багато було орієнтовано на те, щоб за обмежений проміжок часу ті країни, щодо яких ми пішли на поступки, вжили відповідних заходів. Однак це було наївне очікування тодішніх властей», — сказав Прем’єр. При цьому він додав, що з того часу минуло вже понад вісім років, і тільки зараз Україні вдалося досягти з ЄС угоди щодо лібералізації візового режиму, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Висновок з цього треба робити простий: влада ніколи не повинна йти на односторонні поступки, особливо тоді, коли нас про це не просили! Ні США, ні ЄС не просили Україну про скасування візового режиму для своїх громадян», — наголосив Прем’єр-міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»