26 вересня 2016 року Рейтингове агентство «Стандарт-Рейтинг» опублікувало свій чотирнадцятий рейтинг надійності банківських депозитів на основі публічної інформації. Під час оцінки надійності банківських депозитів агентство аналізувало понад 20 факторів, включаючи показники квартальної фінансової звітності фінустанов, що підлягають публікації, та враховувало факт відкритості кінцевих власників банку перед Національним банком. У рейтингу, за підсумками першого півріччя 2016 року, взяли участь 65 із 100 платоспроможних банків.

Альфа-Банк теж у фаворитах

Із 65 банків, які ввійшли до рейтингового дослідження, депозити 18 банків отримали найвищий рівень оцінки, за підсумками першого кварталу 2016 року — 20. У групу банків із найвищою оцінкою традиційно ввійшли: українські держбанки, банки за участю іноземного капіталу і кілька банків із приватним українським капіталом.

Три державні банки: Укрексімбанк, Укргазбанк та Ощадбанк отримали найвищу з можливих оцінку надійності банківських депозитів. Станом на 1 липня 2016 року група державних банків контролювала 30,95% активів платоспроможних банків. У порівнянні із жовтнем 2015 року їхня частка на ринку зросла на 3,85 п.п. Із групи держбанків краще за всіх справи в Укргазбанку.

Другу позицію в групі лідерів посів Альфа-Банк. За інформацією Нацбанку, Альфа-Банк за перше півріччя 2016 року наростив власний капітал на 49,13% і статутний капітал — на 59,53%. Банк закінчив перше півріччя 2016 року з прибутком 1,288 мільярда гривень, істотно поліпшивши свій фінансовий результат.

Це один із кращих результатів першого півріччя 2016 року серед банків, які увійшли до рейтингу. За розрахунками агентства, співвідношення між чистим комісійним доходом і чистим відсотковим доходом Альфа-Банку в першому півріччі 2016 року становить 74,33% — так, банк уникав залежності від комісійних доходів і водночас був добре захищеним від коливання процентних ставок.

За підсумками першого півріччя, утримує свої позиції і ВТБ Банк. За даними Нацбанку, за перші 6 місяців 2016-го ця фінустанова добре запаслася власним капіталом, наростивши його на 468%, а статутний капітал — на 35,16%. За інформацією регулятора, співвідношення між капіталом і активами ВТБ Банку на 1 липня 2016 становило 22,71% — це один із кращих показників щодо великих банків, які ввійшли до рейтингу. Регулярна докапіталізація ВТБ Банку протягом двох років підтверджує високий рівень зовнішньої підтримки з боку акціонера, незважаючи на непросту ситуацію в банківському секторі і економіці України загалом. У першому півріччі 2016-го ВТБ Банку також вдалося помітно скоротити збиток і утримати чистий процентний дохід на позитивному рівні.

Є і єдиний національний…

З восьмої на шосту позицію в групі лідерів піднявся Банк Форвард. Головна перевага Банку Форвард — дуже велика частка кредитів, наданих фізичним особам в кредитному портфелі фінустанови. На 1 липня 2016-го частка фізичних осіб досягла 98,24%. Це — найвищий показник за вибіркою банків, які ввійшли до рейтингу. За спостереженнями агентства, чим вища частка кредитів фізичним особам в кредитному портфелі банку, тим краще банк здатний генерувати доходи. Статистика щодо Банку Форвард це підтверджує — чистий відсотковий дохід банку за перше півріччя 2016 року становить 151,320 мільйона гривень.

Єдиним банком з українським капіталом, який увійшов в десятку найнадійніших, залишається ТАСКОМБАНК. Увійти в десятку йому допомогла транспарентність структури власників, кредитний портфель високої якості і хороші показники прибутковості. Так, перше півріччя 2016 року ТАСКОМБАНК закінчив із прибутком 727,2 тис. грн і забезпечив приріст чистого відсоткового доходу на 80% до 154,1 млн грн. ТАСКОМБАНК став першим банком, який регулятор вніс до переліку попередньо кваліфікованих осіб як інвестора для участі в конкурсах із виведення з ринку неплатоспроможних банків. Також ТАСКОМБАНК залишається агентом ФГВФО за виплатами вкладникам неплатоспроможних банків.

Узагальнюючи тенденції в банківському секторі, можна стверджувати, що криза в ньому йде на спад, про що свідчить зниження відсоткових ставок як за кредитами, так і за депозитами. Поступово ліквідність видавлюють на кредитний ринок і вона починає працювати на економіку, втім, ці позитивні процеси відбуваються повільнішими темпами, ніж очікували.

Андрій НІКІТІН,
директор рейтингового агентства «Стандарт-Рейтинг»,
для «Урядового кур’єра»