СВЯТО НАБЛИЖАЄТЬСЯ

Цього року Різдво у Львові буде камерним і домашнім

Святкового Різдвяного дідуха встановлять не біля Оперного театру, як у попередні роки, а на затишній площі Яворського перед костелом Єзуїтів.  Як пояснив міський голова Андрій Садовий, свято буде більш камерним, адресоване насамперед львів’янам.

Як і в кожній родині, у древньому Львові за давньою традицією на Святвечір, що передує Різдву, на почесному місці вмощують величного золотаво-сонячного дідуха, майстерно сплетеного із жита, пшениці, вівса. Які глибокі символи заклали мудрі пращури  у цих міцно сплетених колосках — достатку, злагоди  і міцності — скільки ж бо злаків сплетено докупи! Щороку урочисте встановлення Різдвяного дідуха у місті Лева перетворюється у яскраве театралізоване дійство. Під радісні мелодії колядок міська влада спільно з громадою, численними творчими колективами, полишивши передсвяткові клопоти, збирається у центрі, аби привітати дідуха! А хто прийде, неодмінно, зарядиться доброю енергією неповторного львівського Різдва, зачарується неперевершеною красою цього мистецького витвору, що його  з десяток літ  сплітає з тисяч снопів, вирощених на власному полі, для нашого міста талановита і працьовита  родина Коцюків із села Голобутів, що в передгір’ї Карпат, на Стрийщині. Недарма жартують, що у Коцюків монополія на Різдвяного дідуха для Львова! І справді, кращого дідуха, аніж змайструють Коцюки, ніхто не запропонував за стільки літ!

У Львові за традицією свято Різдва розпочинається із встановлення дідуха. Фото з сайту lviv.travel

  Ось і до нинішнього свята родина сплела нового більш ніж  триметрового розкішного дідуха із понад 100 снопів вівсяної соломи. Надали перевагу саме вівсяній, — розповів Василь Коцюк, — бо вона і довговічніша за пшеничну чи житню, і напрочуд гарна, з шовковистим полиском.

  Тож віншування з нагоди Різдва прийматиме вже новий головний символ свята і на новому місці — дідуха встановлять на площі перед церквою Святих Апостолів Петра та Павла (костелом Єзуїтів).

— Це гарна площа у самому серці Львова. А Різдво у Львові — це особлива атмосфера. Зазвичай приїжджають багато гостей і власне тут черпають духовну енергію, — розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Відтак для гостей приготують і святковий почастунок: кожен зможе скуштувати головної страви різдвяного столу — смачну кутю.

…Хоч надворі сльота і геть не передсвятковий настрій, як би хотілося, поодинокі сніжинки тануть,  не встигаючи припорошити тротуари, дерева, травичку у скверах та парках. Посеред тієї холодної мжички сонячно засяяв на тротуарі золотавий дідух, наче теплий промінчик сонячного літа. Поки господиня розпрямляла і обережно струшувала із змокрілого різдвяного атрибута краплі води, навколо зібралася чимала черга. Хто великого, а хто менших розмірів дідуха вибирав. Різдво наближається. І в кожній галицькій родині зазвичай оновлюють до свят головний його символ.