Після несподіваної поразки в Данії вболівальники динамівського клубу з нетерпінням чекали матчу-відповіді. Більшість із них була впевнена: в Ольборзі трапилося маленьке футбольне нещастя, а ось на полі НСК «Олімпійський» все має стати на свої місця. У той же час Сергій Ребров на передматчевій прес-конференції спробував охолодити сподівання фанатів, заявивши, що його цілком влаштує і перемога з мінімальним рахунком.

Олег Гусєв (у центрі), за плечима якого 500 матчів на найвищому рівні, розписався у воротах гостей. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Обережність головного тренера біло-блакитних стала зрозумілою вже на перших хвилинах зустрічі. Тренерський штаб господарів добре пам’ятав, скільки фізичних сил витратили Сергій Сидорчук і компанія недільного вечора в Дніпропетровську. Тому в поєдинку проти чемпіона Данії вирішив не форсувати події. У таких підкреслено неспішних діях нівелювалися майже всі привабливі риси нинішньої динамівської гри. Ярмоленко раз по раз втрачав м’яч, намагаючись обіграти кількох суперників, Кравець приймав неочевидні рішення, а Беланда і Ленс діяли як невиправні індивідуалісти.

Тільки після перерви нарешті глядачі побачили справжнє «Динамо». Воротар гостей Ларсен творив дива на останньому рубежі оборони: відбив удар Кравця з кількох метрів, ліквідував загрозу від Сидорчука. А коли Ярмоленко вже пробив голкіпера,  його виручив захисник Кеннет Петерсен, який головою виніс м’яч на кутовий.

Гості відбивалися з останніх сил, але й про свою фірмову зброю — гострі контратаки — не забували. Знов, як і три тижні тому в Данії, слабкою ланкою киян виявився Олександр Драгович. Припустившись позиційної помилки, він змушений був рятувати становище ціною фолу останньої надії. Так на 68 хвилині зустрічі динамівці залишилися в меншості.

У цей ключовий момент футбольна доля усміхнулася тим, хто на це більше заслуговував. Хорватський легіонер Домагой Віда, як у пам’ятному поєдинку з «Шахтарем», продемонстрував вміння грати на другому поверсі — 1:0. Справу довершив інший досвідчений турнірний боєць — Олег Гусєв, який вийшов на заміну, поставив ефектну крапку в драматичному матчі.

Після невдачі в Данії дехто зі спеціалістів звернув увагу, що нинішнє «Динамо» ще не вміє тримати удар. Матч-відповідь з «Ольборгом» більш ніж переконливо спростував це припущення.

— Сьогодні команда продемонструвала справжній чоловічий характер, чого не було раніше, — наголосив після фінального свистка президент динамівського клубу Ігор Суркіс.

Лише на екваторі турнірної дистанції відчули нарешті смак перемог у Лізі Європи футболісти «Дніпра». Напередодні відльоту до Азербайджану продовжив контракт з командою Мирона Маркевича Нікола Калінич. Нова угода розрахована до 31 грудня 2019 року. Зроблено це було дуже вчасно: саме 26-річний хорватський форвард забив два м’ячі у ворота «Карабаху». Є надія, що свої снайперські здібності футболіст, який має досвід виступів в англійській Прем’єр-лізі, продемонструє і в ключовій грі 27 листопада проти італійського «Інтера».

У четвертому турі втратив останні надії на продовження боротьби на євроарені «Металіст». Харків’яни поступилися у Варшаві місцевій «Легії» — це була четверта поразка поспіль підопічних Ігоря Рахаєва.

ТИМ ЧАСОМ

Кравець повертається до збірної

Останній офіційний матч сезону-2014 наша національна команда проведе 15 листопада в Люксембурзі. Головний тренер синьо-жовтої дружини Михайло Фоменко назвав гравців, яких викликали на тренувальний збір до Конча-Заспи.

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Денис Бойко («Дніпро»), Микита Шевченко («Зоря»).

Захисники: В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, Іван Ордець («Шахтар»), Євген Хачеріді («Динамо»), Артем Федецький («Дніпро»).

Півзахисники: Олег Гусєв, Андрій Ярмоленко, Сергій Сидорчук (усі — «Динамо»), Руслан Ротань, Євген Коноплянка (обидва — «Дніпро»), Микола Морозюк («Металург», Донецьк), Тарас Степаненко («Шахтар»), Едмар Галовський («Металіст»), Дмитро Хомченовський («Зоря»), Анатолій Тимощук («Зеніт», Санкт-Петербург, Росія), Денис Олійник («Вітесс», Нідерланди).

Нападники: Роман Зозуля («Дніпро»), Пилип Будківський («Зоря»), Артем Кравець («Динамо»).

Новачок — голкіпер з Луганська Микита Шевченко цього року провів 4 поєдинки в складі молодіжної збірної України, також виступав за юнацькі команди  (загалом 11 ігор). Спеціалісти відзначили впевнену гру 21-річного воротаря в матчах єврокубків та чемпіонату України.

Для Артема Кравця та Дениса Олійника нинішній виклик до лав національної команди не перший. Півзахисник, що грає в Нідерландах, був у складі збірної, яку чинний керманич зібрав на свій перший матч, — проти збірної Норвегії у лютому 2013 року. Востаннє Олійник зіграв за збірну в товариській зустрічі з Узбекистаном.

Динамівський форвард Артем Кравець взяв участь у двох спарингах синьо-жовтих: у лютому 2011 року він виходив на поле під час міжнародного турніру на Кіпрі.