На початку нового століття десять років поспіль «Дніпро» не міг пробитися в трійку призерів української Прем’єр-ліги. Прорив відбувся в останній сезон перебування у команді Хуанде Рамоса. Іспанський фахівець на прощання з містом на Дніпрі провів підопічних до срібла національної першості й кваліфікації Ліги чемпіонів.

Вихованець прикарпатського футболу Мирон Маркевич, який змінив Рамоса на тренерському містку, розпочав, як кажуть, з місця в кар’єр. Після дев’яти турів Євген Коноплянка з партнерами очолювали турнірну таблицю з прекрасним результатом — 8 перемог і лише одна нічия з полтавською «Ворсклою».

Грім гримнув на початку листопада, коли календар приготував команді Ротаня і Зозулі перше серйозне випробування. Його господарі «Дніпро Арени» провалили — 0:3 проти київських динамівців. Психологічний удар від першої поразки в чемпіонаті мав жахливі наслідки: на фініші першості підопічні Маркевича набрали лише три очки з дванадцяти можливих і відкотилися на третю сходинку таблиці. Все, що було нажите важкою працею, розвіялося за вітром. На зимові канікули срібний призер Прем’єр-ліги йде, відстаючи від гірників на три очки, а від «Динамо» — на 8. Особливо прикрою виглядає поразка в останньому турі від «Зорі» — 1:2.

— У зустрічі із запорізьким «Металургом» по наших воротах пробили одного разу — забили гол, сьогодні  удари — два м’ячі. Будівництво нової команди слід починати з оборони, — вважає Мирон Маркевич. — Якщо наші захисники діятимуть надійно, ми принаймні не програватимемо.

За словами головного тренера, він мав зустріч із власником клубу Ігорем Коломойським, який погодився з його аргументами. Серед можливих новачків називають півзахисника київського «Динамо» та збірної України Романа Безуса і лідера «Металіста» Клейтона Шав’єра.

Головна інтрига першого кола — повернення на головні ролі у вітчизняному футболі «Динамо». Кияни — єдина команда чемпіонату, яка не зазнала жодної поразки. Лише три клуби зуміли відібрати очки в беззаперечного лідера — внічию з ним зіграли донецький «Олімпік», львівські «Карпати» і «Зоря».

Підопічні Юрія Вернидуба підтвердили статус грози фаворитів. В очних двобоях вони обіграли чинного чемпіона і срібного призера минулорічного чемпіонату — «Шахтар» і «Дніпро», а також добилися почесної нічиєї — 2:2 з динамівцями. Молода луганська команда піднялася на шосте місце в таблиці та продовжує боротьбу за путівку в Лігу Європи наступного сезону.

18 грудня в Києві відбудеться Конгрес Федерації футболу країни, який обіцяє бути надзвичайно цікавим. Днями написав заяву про складання повноважень члена виконкому і віце-президента ФФУ Андрій Павелко.

— Третього грудня під час засідання виконкому відбулася жорстка і принципова чоловіча розмова, — пояснив він причини цього рішення. — Прозвучало багато справедливої критики. Всім зрозуміло, що робота федерації вимагає негайного перезавантаження. Я закликаю весь управлінський штаб ФФУ наслідувати мій приклад. Таке самоочищення тільки додасть поваги і авторитету нашій футбольній асоціації. Давайте продемонструємо людям, що механізм люстрації може бути цілком цивілізованим, а не тільки за допомогою сміттєвих баків.

Динамівець Сергій Сидорчук (у центрі) разом із партнерами пройшов осінню частину  першості без поразок. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

 

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 10 тур

Динамо — Металург Д — 3:0
Голи: Мбокані (16), Ярмоленко (40), Кравець (83)

Шахтар — Говерла — 4:1
Голи: Гладкий (20, 80), Хомин (53, автогол), Фред (90+2) — Мякушко (49)

Олімпік — Ворскла — 1:1
Голи: Семенина (84) — Дедечко (5)

Зоря — Дніпро — 2:1
Голи: Будківський (51), Сегбефія (87) — Коноплянка (90)

Волинь — Металіст — 1:2
Голи: Кобахідзе (32) — Едмар (60), Жажа (71, пен.)

Іллічівець — Металург З — 1:2
Голи: Кулач (82, пен.) — Гавриш (29), Лисицький (76)

Чорноморець — Карпати — 0:0