Главі Української держави їх урочисто вручили Надзвичайні і Повноважні посли: Республіки Пакистан Ваджахат Алі Муфті, Ісламської Республіки Афганістан Мохаммад Акбар Мохаммаді, Ліванської Республіки Клод Халіль Аль-Хаджаль, Королівства Данія Мерете Юль, Республіки Судан Анас Елтаєб Елгаілані Мустафа, Королівства Швеція Андреас фон Бекерат, Держави Катар Джасім Бін Рашид Мубарак Аль-Халіфа, Республіки Кіпр Вассос Чамберлен, Федеративної Демократичної Республіки Непал Раві Мохан Сапкота Копіла, Монголії Адія Ганбаатар, Республіки Конго Еме Кловіс Гійон, Австралії Джин Маргарет Данн.

Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Данія Мерете Юль зазначила, що її країна бачить Україну як європейську державу. «Сподіваюся, Україна доведе до кінця реформи, започатковані у сфері юстиції, прав людини та демократії. Це сприятиме процвітанню України, розвитку її відносин із Данією. Я зроблю все від мене залежне для посильного внеску у цей процес», — підкреслила вона.

Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Швеція Андреас фон Бекерат наголосив, що між нашими країнами склалися ефективні торговельні відносини. «Впевнений, потенціал такої співпраці можна значно збільшити, враховуючи масштаб вашої країни, її необмежені можливості, — сказав він та поінформував Президента, що уряд Швеції надає великого значення подальшому розвитку відносин між Україною та ЄС. — Переконаний, Угода про асоціацію та спільну зону вільної торгівлі зробить значний внесок у розвиток торговельного та інвестиційного потенціалу між нашими країнами. Її підписання стане однозначним сигналом для шведських компаній, що Україна досягла рівня ведення бізнесу європейських країн. Ми дуже сподіваємося, що Україна зможе виконати всі критерії, необхідні для підписання угоди цього року у Вільнюсі». Андреас фон Бекерат акцентував, що впродовж багатьох років Швеція є одним із найбільших прибічників України серед країн Євросоюзу. І його найголовніше завдання на посаді посла Швеції — робота з наближення України до ЄС і створення умов для поглиблення співробітництва між державами ЄС та Україною.

Добрі відносини вигідні всім країнам. Фото з сайту president.gov.ua

Він нагадав, що під час фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2012 році до України приїхали 25 тисяч шведських вболівальників, які розповідали про гостинність українців.

А Надзвичайний і Повноважний посол Австралії Джин Маргарет Данн висловила сподівання, що відносини між Україною та Австралією посилюватимуться й розвиватимуться. «Ми дуже любимо і цінуємо Україну передовсім за те, що в Австралії проживає величезна українська громада», — передає її слова прес-служба Президента.

У свою чергу Віктор Янукович побажав новопризначеним Надзвичайним і Повноважним послам успішної роботи в нашій державі. «Я вірю, що ваша участь у становленні та розвитку взаємовигідних відносин завжди сприятиме розвитку України і тих країн, які ви представляєте в ній, — сказав він. — Україна рухається шляхом євроінтеграції вже багато років і за цей час досягла критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію в листопаді цього року у Вільнюсі».

За словами Президента, такі висновки Україна зробила нещодавно разом із партнерами з ЄС. І цьому сприяли реформи та модернізація різних сфер життєдіяльності країни впродовж останніх років.

Такі перетворення надаватимуть позитивного поштовху розвитку України та будуть корисні для країн, з якими вона співпрацює. «Зміни йдуть на користь не тільки Україні, а й усім партнерам у світі, з якими вона будує двосторонні взаємовигідні відносини як суверенна держава», — сказав Віктор Янукович.

Окремо ж зазначив, що у процесі розбудови відносин із державами, які представляють новопризначені посли, слід керуватися принципами взаємоповаги. «Найкраща мова — мова гарних відносин, мова торговельно-економічних, гуманітарних, культурних відносин між нашими народами. Я завжди сприятиму цьому», — резюмував Президент. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»