Кілька днів тому російські ЗМІ у топ-новинах співали оду дипломатичній майстерності свого зовнішньополітичного відомства, яке організувало зустріч міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова із Президентом США Дональдом Трампом у Вашингтоні. Головним висновком таких новин була сентенція про «важливість і стратегічність Росії для американської політики», зокрема щодо врегулювання ситуації в Сирії.

Проте росіяни вкотре потрапили в пастку свого ж міфу про власну винятковість. Адже наступного дня у Білому домі приймали міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. Український дипломат зустрівся із Президентом Дональдом Трампом і віце-президентом Майком Пенсом.

Досягнення вітчизняної дипломатії більш ніж очевидне. Фото з сайту Alternative Economics.co

США і нормандський формат

«За чверть століття у дипломатії і з цих років повних п’ять у Вашингтоні не можу пригадати, щоб українського міністра впродовж одного дня прийняли відразу Президент і віце-президент США. Люди, які розуміють, що таке Вашингтон, мабуть, усе ще не можуть у це повірити», — написав на своїй сторінці у Фейсбук заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця. Він зауважив, що «зміст діалогу» Києва з адміністрацією США «завдяки особистим контактам» Президента Петра Порошенка, міністра закордонних справ Павла Клімкіна та посла України у США Валерія Чалого «залишається безпрецедентним». Сам український посол у Вашингтоні так прокоментував візит Павла Клімкіна: «Зустріч у Білому домі з Президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом Майком Пенсом під час візиту міністра закордонних справ України Павла Клімкіна — чіткий сигнал підтримки народу України й української діаспори Америки».

Під час переговорів глави української дипломатії з керівництвом США йшлося про можливість залучення Вашингтона до нормандського формату переговорів з урегулювання ситуації на Донбасі та протидії російській агресії. Про це повідомила речниця нашого МЗС Мар’яна Беца в коментарі УНІАН. За її словами, США чітко усвідомлюють загрозу, яку становить агресія Росії проти України. «Американська сторона має повне розуміння того, що таке російська агресія і наскільки вона загрозлива», — сказала речниця. Вона повідомила, що на зустрічах ішлося про незмінну позицію адміністрації Президента США в питанні підтримки територіальної цілісності й суверенітету України та її протидії російській агресії.

До речі, після зустрічі з Павлом Клімкіним Майк Пенс повідомив у Twitter: «Сьогодні зустрівся з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним і особливо відзначив непохитну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України».

Чого не почув Кремль

Цікаво, що після візиту Сергія Лаврова до Вашингтона американській адміністрації довелося ще раз чітко перерахувати месиджі, які вона озвучила представникові Кремля в Білому дому. Річ у тім, що після зустрічі з Дональдом Трампом Сергій Лавров заявив, що тему санкцій, запроваджених проти РФ через її агресію в Україні, не порушували. Як повідомляє «Українська правда» з посиланням на The New York Times, Сергій Лавров похвалив адміністрацію Трампа, заявивши, що «зараз наш діалог вільний від ідеологічної упередженості, яка була характерна для адміністрації Обами».

Проте, як повідомила прес-служба Білого дому, Трамп під час зустрічі з Лавровим наголосив на відповідальності Москви за виконання мінських угод.

«Президент порушив питання України, висловив відданість своєї адміністрації бути й надалі залученою до врегулювання конфлікту, а також наголосив на відповідальності Росії повною мірою виконувати мінські угоди», — заявили в Білому домі.

Про санкції нагадав російському дипломатові й держсекретар США Рекс Тіллерсон. За словами речниці Держдепу Гезер Науерт, Тіллерсон у розмові з Лавровим заявив, що санкції, накладені на Росію, залишатимуться чинними доти, доки Москва не дасть зворотний хід своїм діям, які призвели до санкцій, а саме не припинить анексії Криму, збройної агресії на Донбасі й не виконає мінських домовленостей у повному обсязі.