МЕДИЦИНА

У Міністерстві охорони здоров'я готові до проведення щорічного обов'язкового медичного огляду громадян

На цьому наголосив очільник відомства Зіновій Митник на брифінгу під час прямоїтелефонної лінії Кабінету Міністрів. За його словами, ресурсів матеріально-технічної бази достатньо. Проте існують кадрові проблеми: не у всіх регіонах на первинному рівні, де можлива безпосередня диспансеризація, є достатньо лікарів. Але міністр запевнив, що такі проблеми розв'язуватимуться.

За словами урядовця, нічого нового у впровадженні щорічних обов'язкових медичних оглядів немає - раніше це робилося роками, і МОЗ накопичило достатньо відповідного досвіду. Перш за все, така практика спрямована на систематизацію роботи вітчизняної медичної мережі з громадянами на первинному рівні, аби кожна людина могла отримати мінімальну медичну допомогу. Огляди допоможуть вчасно виявити те чи інше захворювання та проводити профілактику.

Зіновій Митник наголосив, що такі огляди будуть безкоштовними та не носитимуть примусового характеру. Хоча можливі випадки, коли для певної категорії населення огляди стануть умовно-примусовими. Перш за все, це стосується осіб, які за родом діяльності постійно контактують з дітьми, працюють на харчоблоках тощо. Якщо працівник такої сфери відмовлятиметься від проходження огляду, його не допускатимуть до роботи.

Також міністр заспокоїв щодо можливого виникнення в країні епідемії грипу. І хоча неможливо чітко спрогнозувати, на який вид грипу слід очікувати (свинячий, курячий чи ще якийсь), кожна центральна районна лікарня забезпечена необхідною кількістю медикаментів. Зіновій Митник висловив думку, що цьогорічні захворювання на грип носитимуть сезонний характер, а сплеску активності вірусу слід очікувати наприкінці осені - в середині грудня. Він запевнив, що як тільки поріг захворюваності перевищить норму, МОЗ одразу виступить із відповідною заявою та почне впроваджувати запобіжні заходи.