Для більшості школярів червень розпочинає заслужену пору відпочинку. Зрозуміло, щоб канікули для них пройшли вдало, мають добре попрацювати дорослі. Як їм вдалося це зробити в непростий період життя держави, журналістам розповіли посадовці двох міністерств.

– У нас є близько 14 тисяч оздоровчих закладів, більша частина яких — пришкільні табори. За кожним таким закладом закріплено медичну установу за регіональним принципом, — повідомила начальник Управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров’я Альона Терещенко.

Канікули в таборі — це завжди нові друзі. Фото з сайту babyzabota.com

Втім, головним засобом лікування й оздоровлення залишаються санаторії.

— Кожна дитина, яка перебуває на диспансерному обліку, має право раз на рік отримати лікування в санаторії відповідного профілю. В Україні таких дітей — 7,4 млн. У структурі захворюваності на першому місці — хвороби дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії), на другому — гастроентерологічні хвороби, на третьому — розлади поведінки та психіки. В першу чергу безоплатні путівки отримують пільговики (сироти, напівсироти, діти з неповних і малозабезпечених сімей, інваліди). Протягом 2013 року в санаторіях МОЗ проліковано 40 902 дитини з соматичною патологією та 22 771 дитину — в санаторіях туберкульозного профілю, — зазначила Альона Терещенко.

Оздоровлення дитини має тривати не менше 21 дня. За словами фахівця, цей термін — найоптимальніший для санаторно-курортного лікування дитячого організму. За меншої тривалості це просто відпочинок. Якщо дитина перебуває на диспансерному обліку, 3-тижневе лікування для неї безкоштовне. А от державі воно обходиться у 57 гривень на добу.

Цього літа до закладів, що розташовані на материковій Україні, вже шикуються черги, адже у держави можливості щодо лікування й оздоровлення дітей обмежені через анексію Криму. У Криму розташовано сотні дитячих таборів і 22 спеціалізовані санаторії із 37, які підпорядковані Міністерству охорони здоров’я. Це в них цілорічне лікування за бюджетні гроші отримували хворі на туберкульоз, соматичні та неврологічні хвороби.

Нині зі зрозумілих причин прийнято рішення не направляти дітей на санаторне лікування до цих закладів. У МОЗ вважають, що розв’язати проблему можна двома шляхами: направляти дітей до регіональних лікувальних закладів або переносити відпочинок на осінь—зиму.

— Діти, які живуть у Криму або виїхали з півострова, не матимуть обмежень в оздоровленні. Найбільше дітей-переселенців, які потребують оздоровлення, нині перебуває в Києві та Львівській, Одеській, Вінницькій, Хмельницькій областях. Відпочинок буде організовано безпосередньо на місці їхнього теперішнього перебування, — зауважила Альона Терещенко.

У МОЗ наголошують, що втрата лікувальної бази Криму є тимчасовою.

— Ми офіційно є власниками цих закладів і не збираємося від них відмовлятися, — підкреслила Альона Терещенко.

До слова, першою країною, що запропонувала Україні допомогу, стала Болгарія, яка готова безкоштовно оздоровити дітей загиблих учасників Майдану. 

Пришкільні табори — не вихід

Микола ПЕТРУШЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ЛІТО. Міністерство освіти і науки, сказав на зустрічі з журналістами заступник його керівника Павло Полянський, не є органом, відповідальним за відпочинок дітей, однак «ця проблема не обходить нас». Зокрема, посадовець повідомив, що МОН переймається тим, як вивезти дітей з Луганської і Донецької областей на оздоровлення в інші регіони. Водночас опікується переможцями різних олімпіад. І хоч на їхнє оздоровлення виділено мізерні кошти, заступник міністра запевнив, що дітям приділять максимум уваги.

Водночас посадовець стурбований тим, що в деяких регіонах в гонитві за справною цифрою захоплюються денними літніми таборами в школах.

— У більшості з них немає умов ні для відпочинку, ні для оздоровлення, — сказав він. — Однак торік таких працювало 16,8 тисячі. Цьогоріч буде менше. І там, де вони відкриються, місцева влада має подбати про створення необхідних умов.

Павло Полянський з розумінням ставиться до ситуації, заявляє, що закликати не відкривати такі табори, не запропонувавши альтернативи, не можна. Але в майбутньому слід змінювати державну політику, щоб дітей не охоплювали, а справді оздоровлювали.

Шкільний відпочинок, звісно, передбачає безпечність. Цій темі присвятив свій виступ начальник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС Олексій Лазаренко. Правоохоронці, за його словами, підготувались до запобігання кризовим ситуаціям. Розроблено і розповсюджено відповідні рекомендації і пам’ятки. Адресуються вони не лише дітям, а й батькам. Оскільки, як стверджує статистика, надзвичайних подій за участю дітей торік було більше саме тоді, коли вони відпочивали з батьками, а не в таборах.

Представник МВС повідомив, що зі Слов’янська уже вивезено на оздоровлення 500 дітей. Частину — в Крим, решту — на материкову Україну.

«Чи є гарантія, що діти з Криму повернуться додому?» — запитали посадовця. «А хто може гарантувати повернення тих, кого забирають на відпочинок в інші країни?» — прозвучало у відповідь.

Павло Полянський повідомив також, що всім випускникам вручено атестати у Донецькій, Луганській областях і в Криму.