Через складну ситуацію з надходженнями до державної скарбниці у скрутному становищі опинилися ті сфери, що їх фінансували з бюджету. Серед них і дитячо-юнацькі спортивні школи, які раніше утримували за рахунок Фонду соціального страхування та місцевих бюджетів. Нині їх передали під опіку останніх, позбавивши фінансування з центру.

Таких шкіл 534, а це третина загальної кількості. Тож безгрошів’я, яке їм загрожувало, могло залишити на вулиці тисячі дітей, позбавивши їх змоги займатися спортом, вести здоровий спосіб життя. У тому, що це непідйомна ноша, переконалися на прикладі Києва. Торік із фонду соцстрахування на утримання ДЮСШ було надано 40 мільйонів гривень. На цей рік було заплановано лише 23 мільйони. Тож аби мережа шкіл збереглася, Кабінет Міністрів за поданням Міністерства молоді та спорту схвалив проект змін до Державного бюджету, де передбачено надання 100 мільйонів гривень цільової субвенції на підтримку ДЮСШ.

Вже за рік фінансуванням ДЮСШ опікуватимуться місцеві бюджети. Фото надане автором

Як пояснив на прес-конференції профільний міністр Ігор Жданов, 2015 року, крім фінансування з місцевих бюджетів, ДЮСШ одержать додаткову підтримку з центрального бюджету, що дасть змогу забезпечити торішній обсяг фінансування. За словами посадовця, ця субвенція — гарантія збереження тренерсько-викладацького складу та учнів. Вона знімає соціальну напругу, пов’язану з виплатою зарплат та ризиками виникнення їх заборгованості.

Очільник молодіжно-спортивного відомства наголосив, що такого консенсусу досягли завдяки порозумінню між спортивною громадськістю, командою міністерства, депутатами та керівництвом профільного комітету парламенту. Усі разом вони знайшли максимально безболісний перехід 534 ДЮСШ з фінансування від Фонду соціального страхування до місцевих бюджетів.

«Ми маємо підтримку та повне взаєморозуміння із Прем’єр-міністром, Комітетом ВР з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, — наголосив Ігор Жданов. — Сумніваюся, що в когось із народних депутатів підніметься рука проголосувати проти і висловитися за те, щоб вигнати дітей на вулиці та позбавити їх змоги займатися спортом, вести здоровий спосіб життя».

Однак розслаблятися ні спортивна спільнота, ні місцева влада не мають права. Субвенцію надано лише на цей рік, тобто тільки на адаптаційний період. У подальшому такої допомоги не буде. Тож місцеві чиновники вже мають думати, як реорганізувати мережу ДЮСШ і де взяти кошти на їхнє фінансування.

Ситуація у регіонах різна. Приміром, нині повністю вирішено питання з фінансуванням дитячо-юнацьких спортивних шкіл (його збережено на торішньому рівні) у Закарпатській, Запорізькій, Полтавській, Чернігівській областях. Розв’язати проблему позитивно налаштовані ще у восьми областях. У семи регіонах гроші є лише на перший квартал, зовсім погані справи з фінансування ДЮСШ у Волинській, Миколаївській, Дніпропетровській, Луганській та Херсонській областях.

Ці питання перебувають на постійному контролі міністерства, їх обговорювали на нараді у Прем’єра і сподіваються, що після схвалення місцевих бюджетів вихід буде знайдено.

Є ще одна хороша новина: у проекті змін до Держбюджету на 2015 рік передбачено додатково 49 мільйонів гривень асигнувань на компенсацію валютної курсової різниці. У такий спосіб влада відреагувала на численні прохання спортивної громадськості звернути увагу на підвищення курсу долара. Річ у тім, що багато юних спортсменів виїздить на міжнародні змагання і змушені враховувати здорожчання на перельоти, проживання, екіпірування.