ТУРБОТА

Національна стратегія допоможе прилаштувати малечу в нові сім’ї чи повернути до біологічних родин
 

До 2020 р. ми не матимемо дітей в загальних інтернатах. Кожна дитина буде в родині. Такими словами віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко визначив на урядовому брифінгу головну мету «Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року», затверджену указом Президента 22 жовтня.

За його словами, головний напрямок документа — профілактика сімейних проблем. Тут найважливіше, щоб соціальні дільничні працювали не з дітьми, а з їхніми родинами, попереджаючи випадки позбавлення батьків прав.

У країні, як пояснив віце-прем’єр, нині працює приблизно 10 тисяч таких фахівців, і з обстежених ними сімей 104 тис. потребують допомоги, а 47 тис. — перебувають під постійним соціальним супроводом. Окрім цього, протягом 2012 року уже попереджено 800 випадків вилучення дитини з родини.

Також планують поступову відмову від інтернатів і перехід до сімейних форм виховання. «Ми діємо за принципом «гроші ходять за дитиною», — наголосив Сергій Тігіпко, навівши статистику: — Допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зросла з 1264 грн у 2009 р. до 1860 грн у 2012 р. (для дітей до 6 років) та з 1552 грн до 2322 грн для дітей від 6 до 18 років».

Додатково, на його переконання, слід прийняти ще законопроект, що збільшуватиме допомогу сім’ям, які беруть на виховання чи всиновлюють дітей-інвалідів.

Національна стратегія сприятиме й поверненню дітей до біологічних родин. Тут потрібно мінімально скоротити їхнє перебування в інтернаті, якщо батько й мати дитини ще не позбавлені батьківських прав. Слід навчити й соціальних дільничних правильно працювати з різними категоріями людей.

У сім’ях дітям буде краще, ніж у сиротинцях. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«До 9 місяців дитину можна забрати від батьків до центру соціально-біологічної реабілітації — у нас таких установ 60. А якщо батьки виправилися, однак не мають батьківських прав, слід дитину повернути до біологічної родини», — зазначив Сергій Тігіпко.

За його словами, нині в країні дітей-сиріт 71 тис., а в 2008 р. їх було майже 100 тис. У сімейних формах виховання наразі перебуває 74 тис. дітей-сиріт, натомість в 2008 р. нараховували майже 95,5 тис. У зв’язку з цим Сергій Тігіпко нагадав, що кожна така дитина в інтернаті «коштує» державі 5 тис. грн на місяць. Тож доцільніше ці гроші витратити на допомогу біологічній родині у вихованні свого чада. А контролювати витрати цих коштів доведеться вже соціальному дільничному.