Політичні, економічні аспекти, ситуацію на cході України, газові питання порушив під час чергового урядового зібрання Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Розпочав він із найменш болючого питання — подання позову до суду Міністерством юстиції про заборону Комуністичної партії. «Це заборона не політичної партії, а діяльності тих осіб, які підривають українську незалежність та замахнулися на основи конституційного устрою в державі, — конкретизував Арсеній Яценюк. — Якщо хтось посягатиме на територіальну цілісність України, її суверенітет, недоторканність кордонів, переслідуватиметься законом». 

Генеральна прокуратура, СБУ, МВС повинні провести «остаточне» розслідування діяльності всіх осіб, включно з тими, які мають статус народного депутата України, та подати матеріали до суду й парламенту, щоб скасувати депутатську недоторканність та притягнути до відповідальності всіх прихильників терористів та сепаратистів, одне слово, бандитів, яким поперек горла стала українська незалежність. Мін’юст перевірить діяльність політичних партій та громадських об’єднань на наявність ознак кримінального злочину.

Конкретні цифри

Міжнародний банк реконструкції та розвитку, який входить до групи Світового банку, виділив Україні 300 мільйонів доларів на проект модернізації системи соціальної підтримки населення. З них 100 мільйонів доларів буде спрямовано безпосередньо на програму компенсації додаткових витрат для найбідніших верств населення в умовах підвищення цін і тарифів на природний газ і теплоенергію. Підготувати її Міністерству соціальної політики потрібно до початку осені.

Тільки-но Президент Петро Порошенко підпише два закони щодо фонду гарантування вкладів, де-факто Україна засвідчить виконання критеріїв, необхідних для програми зі Світовим банком щодо стабілізації фінансового сектору. Загальний обсяг програми — мільярд доларів, однак уже протягом цього року наша країна зможе отримати половину.

Нині в Києві перебуває й місія Міжнародного валютного фонду. Її представники провели зустрічі з урядовцями, керівництвом НБУ та НАК «Нафтогаз України». Арсеній Яценюк також сказав, що вдруге зустрінеться з гостями та вестиме мову про отримання другого кредитного траншу МВФ на загальну суму 1,5 мільярда доларів для стабілізації економічної ситуації в країні. «Україна виконала критерії, прописані в програмі з МВФ, і повинна завершити дискусію успішно, щоб після отримання другого траншу продовжувати складні, але правильні економічні реформи», — резюмував Прем’єр.

Вітчизняне бджільництво має неабиякий експортний потенціал. Фото УНIAН

Окремо він відзначив роботу урядової делегації на чолі з віце-прем’єр-міністром — міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимиром Гройсманом у Брюсселі на підготовчому засіданні донорської конференції. Там усі країни-члени ЄС, представники міжнародних фінансових організацій з США, Японії, Канади попередньо обговорили осінню донорську конференцію для України. Уряд запропонував зі свого боку підготувати та реалізувати план відбудови країни, розрахувавши його на два роки. Згадавши про подібні європейські приклади, Арсеній Яценюк назвав цей тактичний хід Планом Маршалла для України. Роботу розпочато, тож у вересні народ знатиме, яким чином уряд відбудовуватиме втрачене. На підготовку та узгодження документа виконавці мають два місяці. Акцент робитимуть на продовольчій та енергетичній складових.

Питання плану відбудови, який пов’язаний з АТО на території сходу, порушувалося у Брюсселі також. Його схвалили й додали кілька пунктів до основного документа. Світові лідери погодилися з тим, що Україна потребує коштів і технічної допомоги на облаштування кордону з Росією. А от щодо відновлення інфраструктури на Донбасі Арсеній Яценюк висловлювався з песимістичною іронією: «Тільки станом на цей день, за неточними підрахунками профільних міністерств, нам потрібно витратити на інфраструктуру в Донецьку та Луганську 8,1 мільярда гривень. Будемо думати, де брати кошти. Звертатимемося до донорів із цим питанням, також розробимо спеціальну постреабілітаційну програму для Донбасу».

Глава уряду почув від міністра соціальної політики Людмили Денісової, що виплати пенсій у Слов’янську та Краматорську відновлено (251 мільйон гривень Ощадний банк разом із Укрпоштою уже доправили). Міністр інфраструктури Максим Бурбак доповів, що після тримісячної перерви відновлено рух електропотяга за маршрутом Харків — Лозова — Слов’янськ. Нині група державної служби транспорту розміновує мостові переходи у місті. Загалом відновлено 38 об’єктів інфраструктури. А міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан пообіцяв повне відновлення електропостачання в Слов’янську протягом 10 днів. Арсеній Яценюк насамкінець звернувся й до жителів Донбасу, скориставшись прямою трансляцією засідання уряду: «Треба відбудовувати територію. Повертайтесь до своїх рідних міст! Центральна влада, незважаючи на неймовірні труднощі в країні, знаходить ресурс, щоб допомагати Донбасу. Разом після терористів відбудовуватимемо територію».

До речі, в Брюсселі міжнародні донори підтвердили готовність розглядати питання страхування українського експорту та інвестицій в Україну. Застрахувавши ризики, інвестори не боятимуться вкладати гроші в нашу країну, натомість на відкритий ринок ЄС нарешті надходитимуть вітчизняні товари. Однак Арсеній Яценюк незадоволений використанням можливостей щодо експорту товарів до країн-членів ЄС. Описав це фразою: «Двері відчинені, а туди майже ніхто не йде. Для нас кожен зароблений долар і євро є вагомою підтримкою вітчизняної економіки».

Електрика замінить газ?

Уряд ухвалив два важливих рішення. Перше з них стосується «дружніх відносин» з ВАТ «Газпром», а точніше, за їх відсутності, потреби в енергетичній самостійності країни. Порадившись із представниками ДП «Енергоринок» та ДП НАЕК «Енергоатом», НКРЄ, уряд вирішив запропонувати всім, хто перейде з газових котлів на електричні, спеціальний тариф на електроенергію. У цифрах це виглядає так: на сьогодні тариф на електроенергію становить 1,19 гривні. Якщо хтось придбав електроакомулюючий котел, то нічний тариф на електроенергію буде вчетверо дешевшим — 30 копійок, а денний — 80 копійок.

Друге рішення приймалося щодо котелень. Будь-яка з них, за умови переходу з газу на інший вид пального, замість нинішніх 5% рентабельності, «матиме дозвіл» на 21% рентабельності. Споживачі, які отримували тепло від газових котелень, сплачуватимуть за тариф на 10% менше. І ще. Якщо нині тариф для будь-якої негазової котельні становить 500 гривень, уряд дозволяє їм додати ще триста гривень. «Кожна котельня, яка відмовилася від дорогого блакитного палива, зможе залучити кредит та погасити його», — пояснив Прем’єр.

Завершуючи тему, глава уряду спрогнозував за десять років Україні повну енергетичну незалежність. Щоправда, у разі реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою та втілення в життя енергоефективних електроенергетичних питань.