Аеропорт імені Ататюрка, найбільший у Туреччині і третій у Європі після лондонського  Хітроу та  Шарля де Голля в Парижі, терористи обрали мішенню невипадково. Адже на його захищеності  неодноразово наголошувала турецька влада. Підвищені заходи безпеки довелося бачити на власні очі, як і злагоджену та кваліфіковану роботу місцевої поліції. Утім, усе передбачити неможливо.

Увечері 28 червня в  міжнародному терміналі аеропорту Стамбула сталися три вибухи. Атаки скоїли троє смертників, розповів стамбульський губернатор Васип Шахін.  Вони відкрили вогонь по охороні аеропорту з автомата Калашникова, вступили у стрілянину зі співробітниками поліції, які намагалися їх зупинити, після чого підірвали себе перед рамкою металошукача. Як заявив турецький прем’єр-міністр Біналі Йилдирим, усі особливості події вказують на причетність до атаки бойовиків угруповання «Ісламська держава».

У Стамбулі досі любили казати: якщо ти турист і тобі страшно, йди до аеропорту — це найбезпечніше місце і з тобою там нічого не трапиться… Фото з сайту bz-berlin.de

Більшість загиблих — громадяни Туреччини, однак  іноземців  серед жертв щонайменше тринадцятеро. Й, оскільки теракт відбувся в період високого навантаження аеропорту, кількість поранених також значна.

Українку, яка стала жертвою теракту, звали Лариса Цепакова,  1960 року народження. Вона  померла від втрати крові. Відомо й про ще одного громадянина України, який зазнав поранення. Пошуки українців серед постраждалих тривають.

Посольство України в Туреччині рекомендувало громадянам України найближчим часом утриматися від поїздок до Стамбула. Про це йдеться у повідомленні посольства в мікроблозі у Twitter. В українському консульстві у Стамбулі та в МЗС відкрили «гарячу лінію», куди можна звернутися по інформацію про можливих постраждалих.

Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман висловили співчуття у зв’язку з терористичним актом у Стамбулі. «Приголомшений жахливим терактом у стамбульському аеропорту», — написав глава держави в мікроблозі у Twitter. «Щирі співчуття сім’ям і близьким загиблих та постраждалих внаслідок терористичних актів в аеропорту Стамбула», — зазначив український Прем’єр на своїй сторінці у Facebook. За його словами, тероризм не має жодного виправдання.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган засудив теракт в аеропорту імені Ататюрка у Стамбулі й запевнив, що влада посилить заходи безпеки у країні, повідомляє CNN Turk. За його словами, напади сталися у священний місяць Рамадан, що доводить:  у терористів немає жодних цінностей, зокрема й віри. Ердоган запевнив: Туреччина боротиметься з тероризмом, незважаючи ні на що, і закликав західні країни також продемонструвати непохитну позицію в цьому питанні.

Утім, за метушнею та жалобою не загубився черговий інформаційний привід: у  середу Володимир Путін та Реджеп Таїп Ердоган поговорили по телефону уперше після інциденту зі збитим російським винищувачем Су-24. Цьому, як відомо, передував лист турецького президента, в якому він висловлював жаль через збитий торік на сирійсько-турецькому кордоні літак та співчуття родині пілота. А також нічний теракт у Стамбулі. Чи треба шукати взаємозв’язок?

 «Рука Путіна не така довга, як нам здається. Інша річ, що Туреччина намагається найменшою для себе ціною мінімізувати втрати насамперед від погіршення відносин з Росією, тому нічого дивного нема, що вони намагаються їх поліпшити», —  заявив науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко в ефірі одного з українських телеканалів. Можливо. Однак у боротьбі з «Ісламською державою» союзників треба шукати не в Кремлі.