Перший заступник директораДмитро КОСТЮК
заводу «Електроважмаш» 

Харківський «Електроважмаш» — одне з провідних підприємств українського машинобудування. Нещодавно завод підбив підсумки роботи за минулий рік і визначився з пріоритетами на найближче майбутнє. Про те, чим живе підприємство нині, розповідає перший заступник директора заводу Дмитро Костюк.

— Як вплинула на роботу підприємства політична ситуація в країні і в регіоні?

— Нам вдалося забезпечити стабільність у роботі. Ми виконували і виконуємо всі зобов’язання за поточними контрактами й активно ведемо переговори стосовно нових договорів і проектів.

— Як «Електроважмаш» закінчив 2013 рік? Адже багато підприємств машинобудівної галузі відчули на собі кризові явища в економіці задовго до політичної кризи.

— Минулий рік для нашого заводу, навпаки, став успішним. Причина в тому, що наші ключові партнери в енергетиці і в транспортному машинобудуванні запустили масштабні програми оновлення і модернізації. Завдяки цьому сталося істотне зростання продажів. За підсумками 2013 року обсяг реалізованої продукції заводу становив 2,2 мільярда гривень. Це на 754 мільйони гривень більше, ніж роком раніше. «Електроважмаш» увійшов до десятки найбільших підприємств Харківської області за обсягом реалізованої промислової продукції і став одним з найбільших платників податків регіону. За підсумками 2013 року до державного і місцевого бюджетів перераховано майже 127 мільйонів податків і зборів. Сума капітальних вкладень 2013 року становила 100 мільйонів гривень, що перевищує рівень попереднього року більш ніж у два рази — на 64 мільйони гривень. Основні засоби спрямовано на придбання нового устаткування. На підприємстві, вперше за багато років, почала реалізовуватися програма модернізації.

Ми досягли істотного зростання виробництва, яке було б неможливе без оновлення виробничих потужностей. За останні три роки нам вдалося збільшити обсяг виробництва в три рази. Завдяки цьому ми змогли створити нові робочі місця і з 2011 по 2013 рік взяли на роботу 1100 працівників. Торік на заводі працювало майже 6,5 тисячі людей. Середня заробітна плата за останні два роки зросла на 25%.

Продукція «Електроважмашу» має попит у багатьох країнах світу. Фото з архіву «Електроважмашу»

— Ви сказали, що зростання виробництва сталося завдяки зростанню продажу. Розкажіть докладніше: що і кому продає «Електроважмаш»?

— Структура нашого продажу за підсумками 2013 року така: 35% — гідро- і турбогенератори для електростанцій, 63% — електротягове устаткування, переважно для електровозів, і 2% — послуги. Наші замовники — найбільші енергогенеруючі і транспортні компанії. В Україні це «Укргідроенерго», ДТЕК, «Донбасенерго». У Росії — «РусГідро», станції компанії «Газпром», а також «Трансмашхолдінг», «Синара», «Уральські локомотиви». Є в нас замовники не лише з України і Росії, а й з інших країн ближнього і далекого зарубіжжя — з Казахстану, Індії.

Наш наймасштабніший проект за всю сучасну історію заводу — це участь у будівництві Дністровської ГАЕС («Укргідроенерго»). Це найбільша гідроакумулююча електростанція не лише в Україні, а й у всій Європі, і шостий за величиною об’єкт гідроенергетики у світі. Якраз торік ми поставили на станцію гідрогенератор-двигун для енергоблока №2. Це унікальний агрегат, який може працювати у двох режимах, — як гідрогенератор і як двигун. Діаметр машини становить понад 15 метрів. Це рекордна цифра.

— Традиційне запитання на завершення нашої бесіди — плани на майбутнє.

— Для нас нині головне завдання — зміцнення позицій на існуючих ринках збуту і диверсифікація, розширення географії поставок нашої продукції. Для цього ми постійно контактуємо з нашими постійними партнерами й одночасно ведемо переговори з потенційними замовниками в різних регіонах світу. Безумовно, час нині непростий, але, повірте, авторитетне підприємство, яке стабільно працює, може пережити найсильнішу бурю.

Максим ЯНІШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Державне підприємство завод «Електроважмаш» спеціалізується на розробленні і випуску гідрогенераторів, гідрогенераторів-двигунів, турбогенераторів для електростанцій, електродвигунів, тягового електроустаткування для залізничного і міського транспорту. Заснований 1946 року.

ДОСЬЄ «УК»

Дмитро КОСТЮК. Закінчив Запорізьку державну інженерну академію за фахом «Економічна кібернетика» і магістратуру Києво-Могилянської академії за фахом «Економічна теорія». Має досвід роботи в провідних українських і світових енергетичних компаніях. На завод «Електроважмаш» прийшов у січні 2012 року на посаду заступника директора зі стратегії і маркетингу. З квітня 2013 року — перший заступник директора ДП завод «Електроважмаш».