Дніпропетровцям вдалося поставити ефектну крапку у своїх виступах у цьогорічному розіграші Ліги Європи. В завершальному турі групового турніру команда Мирона  Маркевича вдома розгромила норвезький «Русенборг», забивши у ворота суперників три «сухі» м’ячі, повідомляє офіційний сайт ФФУ.

Дніпропетровці, які ще півроку тому крокували переможним маршем по Старому Світу, опинилися у скрутній ситуації. До неї потрапляють більшість клубів, що не мають можливості тримати планку після того, як вдалося дістати зірку з неба. Минулого сезону український клуб став відкриттям у позитивному сенсі, а за півроку  фіналіст Ліги Європи перед рідними трибунами мав прощатися з єврокубками.

«Дніпро», втративши влітку багатьох ключових виконавців, уже давно не схожий сам на себе. До гри з «Русенборгом» дніпропетровці зазнали три поразки поспіль в офіційних матчах, а в Лізі Європи клуб узагалі тільки  раз досяг успіху на полі —в гостях із норвежцями.

Початок зустрічі справляв враження, що страждання «Дніпра» продовжаться і в останньому матчі команди перед відпусткою. Принаймні все  зумовлювало це: в атаці наша команда не здатна була дивувати суперників яскравою грою вже не один матч, а захист за першої ж нагоди припускався дитячих помилок. Саме так можна охарактеризувати дії Гує в єдиноборстві із Седерлундом на 11-й хвилині першого тайму. Зрештою — призначено пенальті, яке могло стати передвісником чергової трагедії. Добре, що на удар Хелланда зреагував Бойко, якому вже не вперше доводиться рятувати своїх партнерів у вирішальний момент.

Сейв воротаря «Дніпра» з 11-метрової позначки струсонув команду, яка, схоже, зрозуміла, що цей календарний рік потрібно завершувати на мажорній ноті. Руїс і Матос зіграли у кращих традиціях Коноплянки, змістившись із лівого флангу в центр, але голкіпер «Русенборга» Гансен впорався з обома ударами господарів поля.

Уболівальники таки дочекалися гольових атак від своїх улюбленців, вирішальну роль у яких відіграв Матеус. На 35-й хвилині Гама передачею низом знайшов у штрафному майданчику бразильця, який обіграв Шелвіка, і закотив м’яч у сітку.

Впіймавши кураж, «Дніпро» вже не давав змоги суперникам відійти від нокдауну після перерви. Руїс та Матеус лідирували під час створення комбінацій на чужій половині поля, а на 60-й хвилині бразильський нападник майстерно оформив дубль. Наприкінці зустрічі свій шанс реалізував Шахов, який завдав потужного удару по воротах. М’яч від рук голкіпера залетів у сітку.

Головний тренер «Дніпра» Мирон Маркевич після перемоги над «Русенборгом» заявив, що йде у відпустку з хорошим настроєм, президент клубу Ігор Коломойський пообіцяв зайнятися командою.

— Іду у відпустку з гарним настроєм — адже виграли 3:0. Знаєте, говорив з генеральним директором, і він мене запевнив, що по закінченні другого кола президент докладе зусиль, щоб зробити хорошу потужну команду. Я сприйняв ці слова як добрий знак, від чого настрій і поліпшився», — відверто зізнався, а, може, зробив удар на випередження, Мирон Маркевич.

Також головний тренер «Дніпра»  розповів, що обіграти «Русенборг» вдалося багато в чому завдяки появі на полі Шахова: «Один футболіст розв’язує багато проблем для тренера. Є перший пас від Чигринського, а головне — людина в центрі поля приймає м’яч і продовжує атаку. Можливо, вболівальникам це не помітно, а для мене як для тренера це дуже важливо. Крім того, Бойко сьогодні виручив на перших хвилинах. Було видно команду на полі: ніхто не нив, не ухилявся від чорнової роботи, тому такий результат».

У зимове міжсезоння, за словами Мирона Маркевича, команду, ймовірно, покине Дуглас: «Поки один Дуглас заявив про бажання покинути команду. Є конкретна пропозиція від «Бешикташа», але це не моя компетенція. Якщо Дуглас хоче йти, значить, потрібно шукати йому заміну».

Тож побажаємо «Дніпру» успіху в пошуках окремих виконавців і поверненні  власного обличчя. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»