МУЗИКА 

Німецька скрипалька грала на інструменті, ціна якого еквівалентна вартості тропічного острова
 

Районне містечко Тростянець на Сумщині поступово набуває слави столиці класичної музики. З ініціативи міського голови Юрія Бови тут регулярно відбуваються концерти виконавців, імена яких широко знані не тільки в Україні, а й у світі.

Нещодавно в історичній будівлі князя Голіцина виступили знаменита німецька скрипалька Катрін тен Хаген та піаніст, лауреат низки міжнародних конкурсів, зокрема імені П.Чайковського, Олег Полянський. Він народився в Україні, але вже понад 10 років живе в Німеччині, де поєднує роботу викладача з концертною діяльністю.

На свято музики завітали не тільки жителі районного центру, а й із Сум, сусідньої Охтирки, інших містечок. Адже Катрін грала на скрипці знаменитого Андреа Гварнері, виготовленій ще 1663 року. Цієї високої честі її удостоїв німецький культурний фонд «Музичне життя» за видатні досягнення у виконавській майстерності. Із 2003-го скрипалька щороку підтверджує це почесне право. Таких інструментів у світі налічується не більш як 150, у той час як робіт Страдіварі — майже 650. Ціна одного гварнерівського виробу еквівалентна ціні тропічного острова в океані, придбаного недавно одним із світових мільярдерів.

Право грати на скрипці Гварнері Катрін тен Хаген довела і в Україні. Фото Станіслава ПРАСКА 

Того вечора впродовж двох годин звучали твори Людвіга ван Бетховена, Йоганна Штрауса, Клода Дебюссі, Пабло де Сарасате, Бели Барток. Блискучим виконавцям навіть довелося кілька разів грати на «біс». Як сказала Катрін, їй було особливо приємно виступати в Тростянці — місті, в якому свого часу гостював Петро Чайковський і де нині шанують пам’ять про це перебування.

До слова, раніше тут виступали відомі музиканти Ерік Шуман (Німеччина), Маюко Каміо та Майю Кишима (Японія), інші скрипалі та піаністи. В один із приїздів вони продемонстрували гру на скрипці Страдіварі.