«Усім членам парламенту, уряду та Президентові необхідно дуже відповідально ставитися до виконання економічної програми реформ. Інколи це єдино правильні кроки для того, щоб світове співтовариство підтримувало Україну», — такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підбив для журналістів підсумки зустрічі з міністром фінансів США Джейкобом Лью.

Він нагадав, що уряд США вже надав нам два мільярди доларів кредитних гарантій на стабілізацію економіки. Тепер ідеться про додатковий мільярд доларів. «Надання коштів пов’язане з ефективністю виконання Україною програми з Міжнародним валютним фондом, — пояснив глава уряду. — Якщо Україна продовжує відповідні економічні реформи, загальний обсяг допомоги становитиме 4 мільярди доларів, які складаються з 1,7 мільярда доларів від МВФ, 1 мільярда кредитних гарантій від уряду США та макрофінансової допомоги від Європейського Союзу та інших наших партнерів».

Міністр фінансів США Джейкоб Лью задоволений останніми рішеннями Верховної Ради. Фото з Урядового порталу

Арсеній Яценюк укотре наголосив, що Україну світ підтримуватиме за умови демонстрування нею послідовної й злагодженої економічної політики.

Окрім цього, на зустрічі із Джейкобом Лью обговорено питання санкцій проти Російської Федерації. «Рішення щодо санкцій безпосередньо пов’язане із повним і беззаперечним виконанням Росією мінських угод, — резюмував Прем’єр, а потім подякував міністрові фінансів США за незмінну підтримку України. — Уряд США — один із найсильніших союзників України у стабілізації економічної та політичної ситуації, підтримці територіальної цілісності й незалежності Української держави, проведенні необхідних реформ».

Міністр фінансів Наталія Яресько також провела зустріч з американським колегою. Сторони відзначили прогрес у реформуванні економіки України, обговорили виконання програми співпраці України з МВФ та новий візит місії фонду, який розпочався 12 листопада. Найбільше представники місії звертатимуть увагу на оздоровлення державних фінансів, підготовку оновленого проекту Держбюджету на 2016 рік на основі податкової реформи та проведення структурних реформ для зменшення видатків кошторису держави.

«Цей пакет підтримки в 4 мільярди доларів надасть значного запасу міцності нашим міжнародним резервам, що нині становлять 13 мільярдів доларів, — наголосила Наталія Яресько. — Цей візит свідчить про продовження активної підтримки Сполученими Штатами Америки реформ в Україні. Ми розцінюємо це як високий вияв партнерства й підтримки, визнання величезної роботи, зробленої до сьогодні задля повернення української економіки на шлях відновлення й зростання і розуміння абсолютної потреби у продовженні цього нелегкого шляху».

Джейкоб Лью відзначив важливість відкритого діалогу щодо реалізації плану реформ в Україні, зокрема подальшої реалізації реформи енергетичного сектору, а також посилення боротьби з корупцією в Україні.

З Джейкобом Лью зустрівся й Президент Петро Порошенко. Співрозмовники обговорили перебіг реформ в Україні, зокрема податкової та у сфері боротьби з корупцією, а також посилення співпраці щодо пошуку вкрадених в Україні грошей. Крім того, глава держави відзначив важливість співпраці та координації дій у процесі деолігархізації України.

 Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»