Днями в Україні побував потужний дипломатичний десант провідних країн Євросоюзу. Добре знаному в нас очільнику німецького зовнішньополітичного відомства Франку-Вальтеру Штайнмайєру склав компанію нещодавно призначений міністр закордонних справ і міжнародного розвитку Французької Республіки Жан-Марк Еро. В обов’язковій програмі їхнього візиту — зустрічі з вищим керівництвом усіх гілок влади нашої країни та з вітчизняним колегою Павлом Клімкіним.

Новий глава МЗС Франції Жан-Марк Еро (ліворуч) тримає курс на допомогу Україні. Фото Михайла МAРКIВA

Спершу Президент Петро Порошенко привітав Жан-Марка Еро з призначенням на посаду глави зовнішньополітичного відомства Франції та висловив задоволення тим, що свій перший закордонний візит він здійснив саме в Україну.

Сторони обговорили ситуацію на сході України та стан виконання мінських домовленостей, що, власне, і було головною темою їхнього приїзду. Глава нашої держави висловив занепокоєння численними порушеннями режиму припинення вогню з боку контрольованих і підтримуваних Росією бойовиків, а також використанням ними забороненої згаданими угодами зброї. Співрозмовники констатували необхідність політичної волі РФ задля зупинення обстрілів.

Президент наголосив на важливості допуску спостерігачів СММ ОБСЄ до всіх ділянок окупованих територій, зокрема до українсько-російського кордону. Особливо відзначено важливість звільнення всіх заручників, включно з тими, кого незаконно утримують на території Росії.

Значну увагу було приділено й можливості розміщення на Донбасі міжнародної безпекової місії як важливої умови підготовки до проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства та на основі принципів ОБСЄ. Глава держави підкреслив важливість збереження санкцій проти Російської Федерації заради виконання нею мінських домовленостей, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента. Крім того, українська сторона високо оцінила допомогу Євросоюзу, надану в процесі реформування всіх сфер життя.

Петро Порошенко, Франк-Вальтер Штайнмайєр та Жан-Марк Еро скоординували подальші дії напередодні зустрічі міністрів закордонних справ «нормандської четвірки», яка відбудеться в Парижі 3 березня.

Прогрес потребує єдності

Головних дипломатів країн-лідерів ЄС прийняв і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який підкреслив важливість такого змістовного візиту в контексті подальшого діалогу в межах нормандського формату.

«Переконані, що разом, зберігаючи єдність, ми зможемо змусити Російську Федерацію повністю виконати мінські домовленості, — цитує департамент інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату Кабміну слова очільника уряду. — Єдність — головне для всіх нас. Як єдність усередині ЄС, так і між Україною та Європейським Союзом».

Натомість Арсеній Яценюк звернув увагу, що уряд очікує запровадження безвізового режиму з ЄС для наших громадян. Верховна Рада вже ухвалила необхідні закони, і у фінальному звіті Європейської комісії вказано, що Україна вже виконала всі необхідні кроки для запровадження безвізового режиму. Окремо він зупинився на імплементації Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка набрала чинності з 1 січня цього року: «Це ще один механізм пришвидшення економічного зростання в Україні й збільшення обсягів торгівлі, попри те, що Росія запровадила торговельне ембарго».

Франк-Вальтер Штайнмайєр вважає, що паризька зустріч «нормандської четвірки» на рівні глав МЗС стане ключовою, де буде досягнуто певних успіхів, не унеможливлюючи також компроміси з усіх сторін. Оскільки зараз він не бачить причин бути задоволеними прогресом, досягнутим за попередній рік. Але й альтернативи процесу реалізації цих домовленостей поки що немає.

Нормандський процес триває

Згодом, після зустрічі поважних гостей з Павлом Клімкіним, на спільному брифінгу він заявив про необхідність переконати Росію, що вибори на тимчасово окупованому Донбасі за українським законодавством і стандартами ОБСЄ — це єдиний шлях зробити їх вільними й чесними.

Крім того, на його думку, російське бачення виконання мінських угод стосується намагання інтегрувати в Україну розбурханий Донбас, який перебуватиме під квазіросійським впливом, для подальшої дестабілізації ситуації. Це кардинально суперечить духу мінських угод.

Наша і європейська сторони налаштовані на повернення українського Донбасу до нормального життя, до повернення українського Донбасу в українське правове поле. «Для цього потрібно досягти реальної безпеки, а реальна безпека можлива, якщо в нас на Донбасі не буде російських регулярних військ, нескінченної кількості найманців, якщо на Донбас перестане потрапляти зброя, боєприпаси і все, що Росія намагається всі ці місяці туди постачати», — цитує УНІАН слова Павла Клімкіна.

А Жан-Марк Еро переконаний, що урядова криза в Україні не полегшує врегулювання ситуації на Донбасі. «Вона лишається складною і неврегульованою. Але ми сподіваємося й переконані, що вихід існує. Це полягає в забезпеченні дотримання режиму припинення вогню, щоб у подальшому просувати мінський процес. Усі країни мають взяти на себе відповідні зобов’язання».

Водночас глава МЗС Франції визнав проведення чималих реформ нашого уряду й запевнив у підтримці України міжнародної спільноти. «Ми невпинно підтримуємо вашу країну. Ми й надалі робитимемо це разом із нашими європейськими партнерами. Ви маєте потребу, і вся міжнародна спільнота має потребу в українському уряді, який рішуче провадить політику реформ», — оптимістично заявив головний французький дипломат.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»