За тиждень фаза Антитерористичної операції хоч і відзначилася ефективністю, однак у стрімку активність так і не переросла. Сім днів напруга у Донецьку, Горлівці, Сніжному, Луганську, Сєверодонецьку, Лисичанську, Антрациті та Краснодоні не спадала. Із цих міст терористи й досі не випускають місцевих жителів — «живий щит» колони біженців з Донбасу може стати для них зручним шляхом відходу на територію Росії.

Бойовики протягом вихідних обстрілювали житлові квартали різних міст Донбасу. З реактивної системи залпового вогню «Град» атакували Маринівку та житлові квартали мікрорайону Трудовське Петровського району Донецька. Мінометного обстрілу зазнала о четвертій ранку 13 липня Камишівка. А ближче до 7-ї — Олександрівка. О 8-й терористи обстріляли блокпост Збройних сил поблизу Приріччя вже з протитанкової керованої ракети «ПТУР» та мінометів, за п’ять хвилин до 9-ї — блокпост у населеному пункті Калинів. І цей перелік можна продовжувати.

Силовики довели свою здатність воювати вмінням. Фото УНIAН

Згідно з рішенням Верховного Головнокомандувача ЗСУ, наші військові не застосовували артилерію та авіацію у житлових районах та населених пунктах — намагалися вберегти мирних жителів Донбасу. Хоч і це не завжди вдавалося. Так, станом на недільний ранок у Луганську загинули шестеро містян, семеро госпіталізовано. На Донеччині за день обстріли бойовиків забрали життя сімох силовиків та 12 мирних жителів.

Авіація знає свою справу

Під вечір 13 липня літаки Повітряних сил ЗСУ завдали 5 точкових авіаударів. Цілями стали опорні пункти противника біля Лисичанська, база бойовиків поблизу населеного пункту Гольмовський Горлівського району. За даними Міноборони, там авіація знищила до 30 терористів, 2 установки «Град», 2 одиниці ЗСУ-23-2 та до 6 одиниць броньованої бойової техніки. Наступні авіаудари застали зненацька бойовиків поблизу населених пунктів Ровеньки, Торез, поблизу кургану Савур-могила. Загалом авіація Повітряних сил ЗСУ здійснила 16 літаковильотів.

А напередодні зведені групи саперів ЗСУ та інших силових структур нейтралізували вибухові пристрої у житлових будинках у центрі Слов’янська. Їхній висновок — утікаючи, бойовики планували підірвати свої вогневі позиції, однак у момент відступу здійснити криваві дії терористам зашкодила відсутність мобільного зв’язку.

А наші льотчики тим часом відточували майстерність, завдаючи точкових авіаударів: знищили понад 14 одиниць ворожої техніки різних типів. Щоправда, це не зашкодило суботнього дня терористам з банди Ігоря Безлера («Бєса») з Горлівки напасти на блокпост добровольчого спецбатальйону «Донбас» в Артемівську. У терористів — 7 убитих і 11 поранених, а в спецбатальйону «Донбас» — двоє поранених.

До Луганська через Суходольськ опівдні того самого дня через державний кордон в’їхала велика колона бронетехніки під прапорами РФ. Танки розділилися на дві групи: одна попрямувала на Свердловськ— Ізварине, інша — у бік обласного центру.

Уже за кілька годин в Інтернеті з’явилася свіжа інформація з Краснодона, де внаслідок артилерійського обстрілу бійці Нацгвардії знищили два загони терористів та їхніх командирів — кримінальних авторитетів «Аслана» і «Башкова». А бійці батальйону «Азов» затримали лідера терористів «Донецької народної республіки» Дружківки Василя Черненка.

Ближче до кордону з РФ, поблизу населеного пункту Зеленопілля, також тривало збройне протистояння. Тим часом вже в Донецькій області бойовики обстрілювали з «Града» шахту біля міста Курахове. Це були лише спроби ДНРівців дискредитувати сили АТО. В самому Донецьку терористи встановили на тентовану фуру артилерійську установку, їздили містом, стріляючи навмання.

Уже проти ночі 13 липня колона з майже 100 одиниць техніки намагалася прорватися на територію України з Росії поблизу населеного пункту Ізварине. Артилерія ЗСУ одразу відкрила вогонь на ураження. Уникнути втрат вдалося завдяки маневруванню. З приводу порушення українського кордону Державна прикордонна служба надіслала офіційний запит до Прикордонної служби ФСБ Росії, проте жодної реакції на інцидент так і не отримала.

Того дня Росія вважала за потрібне відреагувати на інше: у прикордонному з Україною російському Донецьку, що в Ростовській області, впав «фугасний снаряд». Російські ЗМІ оперативно встигли повідомити, що одна людина загинула й одна зазнала поранення. А тамтешнє МЗС назвало це «черговим агресивним актом української сторони щодо суверенної російської території і громадян РФ». В МЗС України відповіли, що українські військовослужбовці ніколи не обстрілювали, не обстрілюють і не обстрілюватимуть територію Росії та житлові квартали.

Бандит боїться блокади

А ще бойовики ДНР заборонили вивіз продовольства із Донецька, побоюючись блокади міста. Містян закликали повідомляти про факти вивезення продовольства і можливих організаторів, за неправдиву інформацію погрожували покаранням. Коли наші військові намагалися блокувати захоплений агресором Донецьк, у його приватному секторі, у селищі шахти «Трудовська» внаслідок чергового обстрілу загинули 12 осіб. Не стихали автоматні черги й в районі Боссе.

У Луганську житлові квартали здригалися від «Града», лунала сирена, небо розрізали військові літаки. А на луганському тепловозобудівному заводі терористи підготували 4 цехи з ремонту і відновлення бронетехніки для бойовиків ЛНР. Туди прибули фахівці з РФ, почали бронювати «Урали» та «КамАЗи». Метал для цього їм постачали з Алчевського металургійного комбінату, повідомляє УНІАН.

Під вечір у Будьонівському та Ленінському районах Донецька пройшли колони військової техніки бойовиків. У цей час наші силовики розблокували аеропорт «Луганськ».

У понеділок Міноборони інформувало про визволення населених пунктів Металіст, Олександрівськ, Біле, Розкішне. Вранці частина бойовиків намагалася залишити Донецьк. Про дезертирство великої групи «козаків», зокрема й Олександра Можаєва, відомого як Бабай, поінформував і так званий міністр оборони самопроголошеної ДНР Ігор Стрєлков. А координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук повідомив, що під Зеленопіллям Луганської області сили АТО знищили колону терористів, а також дві вантажівки зі зброєю. У Донецьку ніч минула відносно спокійно, проте вже за іронією долі містяни помилково сприймали грім і блискавку за залпи й вибухи.