Давно помічено: дівчата-продавці у міні-маркеті, що неподалік «Донбас Арени», у дні футбольних матчів виблискують очима і сяють прикрасами, немов новорічні ялинки. Намагаючись сподобатися галасливим кавалерам-уболівальникам, які ніколи не проходять повз крамницю, вони чепуряться, немов перед сватанням. А цього вечора красуні взагалі себе перевершили, адже нанесли на щоки креативний макіяж у вигляді помаранчево-чорних прапорців «Шахтаря». Отож навіть цей факт є зайвим доказом того, що Донецьк дуже серйозно і всебічно готувався до матчу з «Байєром», у якому після ганьби в Леверкузені гірників та їхніх палких уболівальників тепер влаштовувала тільки перемога.        

А гості з Німеччини напередодні протистояння також не гаяли часу. Зокрема в райдері суперники з якогось дива попрохали виділити їм значно більшу кількість… льоду. Німці замовили 80 кілограмів криги для відкритого тренування і стільки само безпосередньо на матч. Оскільки ця кількість удвічі більша, ніж завжди беруть команди суперників, експерти почали сушити голови, шукаючи пояснень такого вчинку. Леверкузенці серйозно налаштовуються на дуже жорстоку «зарубу» на полі (лід медична служба використовує для компресів після пошкоджень)? Чи, може, вже готуються охолоджувати відповідні напої, якими відзначатимуть перемогу над гірниками ще й у виїзному матчі? Мабуть, право на існування мали обидві версії. Бо тренер гостей Самі Хююпія, нагадавши, що вдома його команда перемогла цілком заслужено, висловив упевненість: у Донецьку його підлеглим буде непросто. «Тут буде зовсім інша гра, адже «Шахтар» — сильна і досвідчена команда, тому нас очікує дуже важкий поєдинок, перемога в якому наблизить до виходу з групового турніру», — зазначив він напередодні. 

Капітан гірників Даріо Срна був одним з найефективніших на полі. Фото УНIAН  

Найважливішим матчем з огляду перспектив на вихід із групи назвав поєдинок і наставник господарів Мірча Луческу. Такої самої думки були й футболісти, які не приховували бажання взяти реванш за принизливу поразку в Леверкузені. «Ми повинні виграти, і все! — немов відрубав нападник «Шахтаря» Луїс Адріано. — Будемо якомога більше атакувати і навантажувати суперника». Щоправда, бомбардир, який зараз переживає не кращий період кар’єри, вантажив собою лаву запасних аж до 77 хвилини, а у стартовому складі на поле вийшли молоді Бернард і Феррейра, участь яких у матчі була під питанням через пошкодження.

Подібні зміни в складі повністю себе виправдали: особливо конструктивною, технічною і яскравою грою виділявся Бернард, який раз по раз змушував 50-тисячний стадіон схоплюватися на ноги чи аплодувати його діям. Шкода тільки, що ні він, ні його партнери не змогли втілити в голи свою величезну перевагу в першому таймі. Гол, як кажуть, назрівав, і здавалося — ось-ось м’яч нарешті опиниться в сітці. Та тут треба віддати належне голкіперу гостей Лено, який зловив кураж і демонстрував дива реакції (закономірно, що вартового воріт гостей визнали найкращим гравцем матчу). А в одному випадку і він був безсилим, однак після удару Даріо Срни виручила «найкращий друг воротаря» — штанга.

А гості що? Вони оборонялися дуже організовано і зупиняли атаки гірників всіма доступними методами: той же Бернард заробив на собі дві жовті картки і в другому таймі залишив поле. І німці поступово оговталися, вирівняли гру й навіть також мали моменти забити переможний гол, але тепер вже виручив П’ятов. Втім, схоже, і нічийний результат цілком влаштовував леверкузенців, які після поєдинку мали всі підстави використати оті запаси льоду для охолодження напоїв, відзначаючи своє неабияке щастіння. Чого не скажеш про настрій у стані української команди та на переповнених трибунах стадіону. «Дуже прикро, що не перемогли в сьогоднішньому поєдинку, зважаючи на те, як ми зіграли, — підсумував результат головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу. — Безперечно, ми заслужили перемогу, створили п’ять-шість гольових моментів, однак, на жаль, сьогодні був день Лено… У нас попереду ще два матчі, і хочеться, щоб команда продемонструвала такий самий футбол, як сьогодні».

Гірники ще не втратили шансів на вихід із групи, але ще більше ускладнили своє турнірне становище. Тобто тепер вже справді, або пан, або пропав: потрібно вигравати два наступні поєдинки і при цьому ще очікувати на «милість» від конкурентів. А ті, зважаючи на ситуацію в групі, навряд чи влаштують подібний аукціон щедрості.            

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів. Група А.

Шахтар (Україна) — Байєр (Німеччина) — 0:0.

Реал Сосьєдад (Іспанія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія) — 0:0.