СВЯТО ЗАКОХАНИХ

У древньому Самборі, де зберігаються у церкві Різдва Пресвятої Богородиці мощі святого Валентина, сьогодні особливо багато паломників
 

Важко тепер уявити зимову пору без Дня святого Валентина, хоч воно й не позначене в календарі. Ось у Львові усі місця у багатьох кав’ярнях та кафе були зарезервовані за кілька тижнів до 14 лютого, заздалегідь «розлетілися» й квитки на дискотеки.

Та серед молоді далеко не всі замислюються над сутністю свята, небагато знають і про самого святого Валентина, який жив у ІІІ столітті нашої ери. Тоді легіонерам забороняли одружуватися, і суспільство потопало у масовій розпусті. А молодий священик Валентин потай вінчав закоханих молодих воїнів, сповідуючи чистоту взаємин, таїнство шлюбу, за що й був страчений... Перед смертю він і сам пізнав радість прекрасного почуття, закохавшись у незрячу доньку тюремника. Та через обітницю безшлюбності дозволив собі лише надіслати дівчині зворушливого листа, підписавшись «Твій Валентин». Звідси й пішла традиція в Європі надсилати коханим «валентинки».

Доторкнутися до мощей може кожен бажаючий. Фото надане Оксаною МЕЛЬНИК

Популярні ці милі листівочки і в Україні. Але спрощені «стандарти» відзначення свята із запозиченою яскравою атрибутикою часто нагадують пародію, бо прагматичні сучасники вихолостили його глибинний зміст. Це гарантує шалені надприбутки комерсантам і власникам розважально-відпочинкових закладів. Але публічне демонстрування почуттів, масові забави з ріками спиртного, децибелами гучної музики і пропаганда вільних стосунків та нівелювання високих почуттів і духовних та моральних цінностей –  саме те, проти чого, послуговуючись мовою сьогодення, святий Валентин боровся, аби люди жили у шлюбі не громадському, «на віру», а в освяченому Богом. Маємо дбати, наголошує отець Богдан Добрянський з церкви Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі, про духовне зцілення молодого покоління, і щоб день святого Валентина дарував позитивну енергетику, а не слугував черговою нагодою «відірватись» від душі.

Слава про самбірську святиню швидко розійшлася в Україні та сусідніх державах як тільки у церкві Різдва Пресвятої Богородиці віднайшли саркофаг з мощами шанованого у світі покровителя всіх закоханих і одружених та цілителя недужих святого Валентина. Їх Апостольська Столиця передала новозбудованій церкві понад 250 років тому. Храм вистояв, переживши найжорстокіші з воєн, десятиліття немилосердного нищення духовних святинь українського народу ідеологами комуністичного режиму. Його боронили дві благодаті – чудотворна ікона Самбірської Богородиці та мощі святого Валентина, вклонитися яким, попросити заступництва й допомоги, зцілення (священномученик опікувався хворими на епілепсію) приходять і приїжджають з усієї України й зарубіжжя і ті, чиї серця ще не сповнені найсильніших почуттів, і ті, хто вже знайшов «свою половинку».

У день святого Валентина у церкві Різдва Пресвятої Богородиці, як і щороку впродовж останнього десятиліття, голці ніде впасти – стільки людей. Найбільше молодих. Терпеливо чекають своєї черги доторкнутись до невеличкого позолоченого скляного саркофага з останками святого Валентина: лише раз на рік його переносять з  бокового престолу на тетрапод у центрі церкви.

Але не треба сприймати благодать спрощено, мовляв, варто доторкнутись реліквії – і станеш щасливим. Без віри у серці жодного дива не станеться, настановляє отець Богдан Добрянський, якщо у церкві молитися, а за її дверима не дотримуватися християнського способу життя, творити негідні вчинки.

У Самборі переповідають чимало історій про те, як ревними молитвами до святого Валентина матері вимолюють одруження для своїх дітей і онуків, про врятовані шлюби! Примирені і пошлюблені повертаються до самбірської святині зі словами вдячності. Літня жінка з Польщі ревно молилася за збереження синової сім’ї. Молодята помирилися, і мати невдовзі привезла до церкви на знак подяки виготовлене ювелірами золоте серце. Відтоді під чудотворною іконою Божої Матері з маленьким Ісусом зібралася чимала колекція сердець, що їх офірували ті, хто вимолював благодаті перед чудотворною іконою та мощами заступника закоханих великомученика Валентина.