ПІСЛЯ ВИСТУПУ «УК»

Його колектив приєднали до камерного оркестру обласної філармонії, але діятимуть вони як окремі одиниці зі своїми концертними програмами
 

Після того, як рішенням сесії від 2 лютого нинішнього року Черкаська міська рада, незважаючи на протести жителів міста, ліквідувала юридичну особу муніципальний духовий оркестр, приєднавши його до міського Будинку культури ім. Івана Кулика, ситуація в колективі зовсім загострилася. Про це в одному з попередніх номерів писав «УК». Але ні думка журналістів, ні громадськості, зокрема ветеранів, за ініціативою яких колись і створено відомий оркестр, міську владу не зацікавила.

Тим часом, на переконання як самих музикантів, так і багатьох працівників культури, перетворення професійного колективу в самодіяльний його просто знищило б. Митці змушені були звернутися за підтримкою до облдержадміністрації. І знайшли розуміння з боку її голови Сергія Тулуба, який відповів однозначно:

— Не варто руйнувати те, що вже створене й добре працює!

В оркестрантів з'явилася надія... Фото з архіву колективу

За дорученням керівника  робоча група управління культури облдержадміністрації, до складу якої залучили діячів мистецтв, народних артистів України, відомих представників культури області, вивчила ситуацію. Вони   дійшли  висновку, що й справді запропонована міськвиконкомом реорганізація фактично ліквідує оркестр і, як наслідок, призведе до поповнення лав безробітних. А про мистецькі, духовні втрати годі й казати.

Після цього обласна державна адміністрація запропонувала шляхи збереження оркестру. Пропозиція полягала в приєднанні основного складу колективу до оркестру обласної філармонії. Тобто до вже існуючого в філармонії камерного оркестру приєднається й духовий, утворивши таким чином симфонічний. Однак і камерний, і духовий оркестри й далі діятимуть як окремі самодостатні одиниці зі своїми концертними програмами. Цю пропозицію підтримала і обласна влада, й митці.

— Я вважаю, що ухвалено єдино правильне рішення. По-перше, знімається напруга, люди й далі отримуватимуть заробітну плату. По-друге, підсилюється камерний оркестр, перетворившись фактично на симфонічний. А про це давно мріє Черкащина. І по-третє, буде збережено професійний духовий оркестр, — прокоментував ситуацію начальник управління культури облдержадміністрації Василь Марштупа.

— Знаю, що це додаткові турботи, додаткові фінансові витрати для філармонії, але ж це дасть змогу не лише зберегти творчий колектив, а й підвищити його статус. Музикантам це буде цікаво, до того ж духовий оркестр зможе втілювати свої самостійні програми. Нам треба працювати для Черкащини, для туристів. Це та користь, яку я бачу від злиття двох колективів, — поділився своїм баченням директор філармонії Антанас Петраускас. Його думку підтримує й художній керівник філармонії Олександр Дяченко.

Директор муніципального духового оркестру Валентина Лич дещо стриманіша у своїх оцінках:

— Я за те, щоб оркестр зберігся як духовий. Хай він буде при філармонії чи ще десь, головне, щоб зберігся...

Всі аспекти втілення в життя цієї ідеї нині вивчають і узгоджують фахівці. А згодом буде ухвалено рішення. Тепер у Черкасах не сумніваються: духовий у недолугих чиновників таки відвоювали!