БЕЗПЕКА РУХУ

Державтоінспекція переконана, що дорожню грамоту треба опановувати змалечку

Олександр БІТТНЕР,
Олександр ЛЕПЕТУХА

(фото), 
«Урядовий кур’єр»

Хоч би скільки траплялося дорожньо-транспортних пригод на наших автошляхах, аварії, в яких потерпають діти, завжди позначені особливим трагізмом і якоюсь вселенською несправедливістю. Бо вони однозначно свідчать про величезну долю вини нас, дорослих: ми, просто кажучи, їх не вберегли, з різних причин чогось не навчили, не застерегли, не виховали… Іноді здається, що, «сплавивши» всі проблемні питання на плечі Державтоінспекції, ми лише жахаємося, коли десь трапляється нещастя. Саме тому тема дитячого травматизму у всіх його виявах має непокоїти суспільство не лише тоді, коли оприлюднюється страшна статистика, а повсякчас.

З інструктором за кермом надійніше

Торік тільки на столичних дорогах сталося 186 дорожньо-транспортних пригод, у яких так чи інакше фігурували діти. Травми різної тяжкості дістали 188 неповнолітніх, шестеро загинули. Зверніть увагу: здебільшого через наїзд на дітвору (зокрема й на пішохідних переходах!), а також внаслідок порушень Правил дорожнього руху під час перевезення дітей в автомобілях. Останнє вражає найбільше: за даними ДАІ, віднедавна підростаюче покоління частіше стало потрапляти в аварії саме як пасажири. Тобто діти отримують каліцтва і травми внаслідок злочинної безтурботності дорослих, зокрема через те, що батьки не використовують ремені безпеки або спеціальні крісла для перевезення малюків.

Правила дорожнього руху. Що нового?

Судячи з небагатьох «круглих столів», конференцій та інших заходів, присвячених безпеці дорожнього руху, проблемами профілактики дитячого травматизму теоретично займаються багато відомств і організацій. Практичний же бік справи майже повністю за ДАІ. Скажімо, впродовж останніх років у столичної автоінспекції склалися добрі взаємини з багатьма школами та іншими дитячими закладами. Форми такої роботи найрізноманітніші, оскільки дорослі насамперед дбають, щоб пізнавати дорожню грамоту було принаймні цікаво. У цьому зв’язку важко переоцінити роль, яку відіграють створені в деяких навчальних закладах загони юних інспекторів дорожнього руху (ЮІР). Окрім поглибленого вивчення Правил руху, діти, можна сказати, пропагують культуру поведінки на дорозі серед однолітків, разом із ДАІ чергують поблизу шкіл, беруть участь у різноманітних розважально-просвітницьких акціях.

Продемонстрували гарні знання і настрій — відповідний

Днями працівники Державтоінспекції Києва запросили членів одного з кращих загонів ЮІР міста — школярів старших класів загальноосвітньої школи №190 Деснянського району — відвідати реєстраційно-екзаменаційний відділ столичної ДАІ, добре відомий усім київським автомобілістам ВРЕР №2. Господарі розповіли своїм юним колегам про структуру і особливості роботи підрозділу, показали екзаменаційні класи, автодром, станцію діагностики та інші відділи. Діти на власні очі побачили, як складають іспити на водійське посвідчення, реєструють автомобілі тощо. Під керівництвом одного з кращих регулювальників полку ДПС вправлялися у так званій пластиці регулювання, з допомогою інструктора пізнавали секрети водійської майстерності, а наостанок навіть перевірили свої знання Правил дорожнього руху за дорослою, сказати б, програмою. І хоч із завданнями повністю впоралися не всі, працівники ВРЕР високо оцінили рівень їхньої підготовки.

Якщо не все зрозуміло — допоможуть і роз’яснять більш досвідчені

— Одна річ вчити дорожню грамоту теоретично, інша — побачити все, так би мовити, на практиці, — ділиться враженнями одинадцятикласниця Дарина Сагайдак. — Здавалося б, добре знаємо Правила руху, але, як з’ясувалося, треба ще багато вчитися. Мені, наприклад, дуже подобається керувати автомобілем, тому найцікавіше було спілкуватися з досвідченим інструктором за кермом навчального «ланоса». Втім, складати екзамени за дорослою програмою було не менш цікаво. Виявляється, на дорозі 2+2 не завжди означає чотири.

— Такі екскурсії мають неабияке пізнавальне значення для дітей, тому стараємося проводити їх частіше, — розповідає начальник прес-служби ДАІ м. Києва Наталія Сторожик. — Бо переконалися, що безпосереднє спілкування наших юних підопічних зі співробітниками Державтоінспекції виховує в них не лише почуття відповідальності за себе й однолітків, а й за поведінку дорослих на дорозі. Погодьтеся, порушувати Правила руху на очах «підкованих» у цьому юних автоінспекторів як мінімум соромно.