На гру  проти «Олімпіка» Мірча Луческу  випустив основний склад «Шахтаря». Перед матчем  Ліги чемпіонів із французьким ПСЖ відпочивав лише Шевчук,  якого замінив Ісмаїлі, а  Кучерові, якого не було в стартовому складі, швидко довелося виходити на поле замість Гладкого, щоб зацементувати захист після вилучення Ордеця.

Отож гірники більшу частину матчу проти земляків провели у меншості. Та змогли виграти: двічі відзначилися з пенальті, а ще раз — після положення поза грою. Алекс Тейшейра оформив черговий дубль, а Даріо Срна став рекордсменом чемпіонатів України, провівши свій 196-й матч у ролі капітана. Утім, аналізувати цей матч варто не лише експертам та кураторові суддівського комітету ФФУ, а й, приміром, езотерикам.

У центральному матчі туру, що відбувся в неділю в Харкові, дніпропетровський «Дніпро» обіграв місцевий «Металіст» і повернувся на третю сходинку в турнірній таблиці, повідомляє офіційний сайт ФФУ.

Наставники обох команд не здивували стартовими складами. В основі «Дніпра» хіба що не знайшлося місця Федецькому, який нечасто з’являється на полі у чемпіонаті цього сезону. Щоправда, Артем — ключовий виконавець національної команди. Тому Михайлові Фоменку не потрібно ламати голову, кого виставляти на правий фланг захисту в майбутніх матчах із македонцями та іспанцями у разі травми нашого гравця. «Металіст», який більше мучиться у нинішньому сезоні, ніж грає, у зв’язку зі складною фінансовою ситуацією в клубі не мав простору для кадрового маневру.

Перша половина зустрічі пройшла майже без ударів у ворота. За 45 хвилин гострі моменти виникали виключно у гостей, і то не за рахунок якісних командних дій, а скоріше через велику кількість грального браку господарів поля. Коли глядачам уже здавалося, що команди так і підуть на перерву з нулями на табло, «Дніпро» несподівано забив гол. Матеус на швидкості прорвався центром до штрафного майданчика харків’ян і потужно пробив низом, після чого м’яч рикошетом від ноги Рижука залетів у близький кут воріт.

Гол «у роздягальню»  виявився стимулом для підопічних Олександра Севідова.  І на 52-й хвилині «Металіст» зрівняв рахунок: гол-красень потужним ударом з льоту забив Володимир Прийомов.

Мирон Маркевич вдався до замін. Зокрема, на полі з’явилися Даніло і Гама, які мали додати гостроти фланговим атакам дніпропетровців. Але забив «Дніпро» знову через неуважність середньої лінії й захисників «Металіста». Обрізка на фланзі перетворилася у результативну контратаку гостей. Матеус без перешкод пробіг майже через півполя і вразив близький кут воріт Погорілого. Гості завдяки активній грі Селезньова мали шанс завершити зустріч результативним акордом. На 90-й хвилині Євген насилу пробив зі штрафного і ледь не зламав поперечину, але з шостим голом у чемпіонаті форвардові дніпропетровського колективу доведеться зачекати — 1:2.

«Дніпро» повернувся на третє місце в турнірній таблиці. Щоправда, не без допомоги «Зорі», яка досі  відбирала очки у лідерів, а в дев’ятому турі втратила два, зігравши внічию домашню зустріч  із дебютантом елітного дивізіону «Олександрією».

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга-2015/16. 9-й тур

Металіст — Дніпро — 1:2
Голи: Прийомов (52) — Рижук (40, автогол), Матеус (70)

Олімпік — Шахтар — 2:3 
Голи: Кадимян (18), Лисенко (67) — Тейшейра (38,  пен., 90), Срна (78,  пен.),

Динамо —  Говерла — 2:0
Голи: Кравець (33), Гусєв (60)

Сталь — Металург  — 3:0
Голи: Кулач (49), Дебелко (53), Кулач (81)

Чорноморець — Ворскла — 0:0 

Зоря  — ФК Олександрія — 1:1
Голи: Будківський (26) — Коломоєць (73)

Карпати — Волинь — 0:2
Голи: Кравченко (27), Гітченко (79)

Турнірне становище лідерів:

1. Динамо — 25, 
2. Шахтар — 22,
3. Дніпро —17,
4. Волинь — 17,  
5. Зоря — 16…