Відомий італійський фахівець Фабіо Капелло вважає, що фаворитами  Ліги чемпіонів, груповий турнір якої стартує цього тижня,  є іспанські «Реал» та  «Барселона» і німецька «Баварія». Справді,  важко заперечити щодо цієї трійці.  Тим паче, що мадридський клуб уже сьогодні ввечері екзаменуватиме другу команду української Прем’єр-ліги — донецький «Шахтар». Та й наші не в тім’я биті: у звітному сьомому турі внутрішньої першості  трійка лідерів вітчизняного футболу  здобула переконливі перемоги, забивши у ворота суперників 12 голів на трьох.

Зокрема у п’ятницю донецький «Шахтар»  декласував харківський  «Металіст». На жаль, від попередніх дуелей цих команд, які ще донедавна  були одними  з найпринциповіших протистоянь в українському футболі, нині не залишилося навіть тіні.  Цього разу  гра йшла до першого забитого м’яча. Команда Олександра Севідова обрала захисну тактику і протягом першої півгодини впевнено протидіяла гірникам. Можливо, сценарій поєдинку був би іншим, якби «Металісту» вдалося завершити першу половину гри «на нуль», однак сил для  цього не вистачило.  «Шахтар» розкрив оборону харківського клубу на 35-й хвилині: Ракицький здалеку влучно пробив у дальній кут воріт Погорілого.

«Карпати» здобули очко, «Зоря» втратила два. Фото УНIAН

«Металіст» після голу з емоціями не впорався й уже за п’ять хвилин пропустив удруге. Цього разу відзначився Тейшейра, який був першим на добиванні після пострілу від Тайсона. Насамкінець підопічні Севідова провели кілька атак, однак змінити рахунок їм не вдалося.

Другий тайм пройшов за повної територіальної переваги «Шахтаря», а «Металіст» після перерви остаточно «посипався». На 53-й хвилині Ракицький легко увійшов у штрафний «Металіста» і подав на дальню стійку, де чатував  ніким не прикритий Кучер.

Далі було вилучення Рижука за фол проти Гладкого і, як результат, повна неспроможність харківської команди хоч би щось протиставити віце-чемпіонам України. Підтвердженням цього став реалізований Тейшейрою пенальті, а також результативний удар Гладкого, який реалізував вихід сам на сам із воротарем «Металіста».

Справжня футбольна битва чекала на вболівальників «Карпат» та «Зорі». У неділю на стадіоні «Україна» у Львові луганський колектив, який бере участь у лідерській гонці цього сезону, втратив очки  після 80 хвилин, проведених у меншості. Цікаво, що перед початком цього матчу «Карпати» залишалися єдиною командою в чемпіонаті, яка не грала внічию, і однією з трьох, які вдома ще не пропускали у власні ворота, повідомляє сайт ФФУ.

Тенденцію змінив влучний удар Караваєва на 12-й хвилині. Будківський виграв боротьбу на другому поверсі і скинув м’яч на Караваєва, а Олександр обіграв захисника і відправив шкіряного в сітку воріт. Гол «Зорі» став несподіванкою для господарів, оскільки трьома хвилинами раніше підопічні Юрія Вернидуба залишилися у меншості. Арбітр відправив на передчасний відпочинок Сівакова за фол проти Худоб’яка.

Майже одразу «Зоря» стараннями Івана Петряка та Руслана Маліновського ледь не закріпила свою перевагу, але аж до перерви рахунок на табло так і не змінився.

Друга 45-хвилинка пройшла під акомпанемент атак львівської команди, якій вдалося розпечатати ворота Шевченка лише за десять хвилин до завершення матчу. І якщо воротар «Зорі» зумів зреагувати на підступний удар Ксьонза, то зарадити удару головою у виконанні Худоб’яка голкіпер луганчан уже не зумів. Пристрасті не вщухали аж до фінального свистка, і на останніх секундах поєдинку арбітр зрівняв склади — друге попередження отримав Худоб’як.

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 7-й тур

Металіст — Шахтар — 0:5
Голи: Ракицький (35), Тейшейра (40, 61, пен.), Кучер (53), Гладкий (80)

Карпати  — Зоря — 1:1
Голи: Худоб’як (67) — Караваєв (12)

Олімпік —  Говерла — 0:1
Гол: Сергійчук (69)

Динамо  — Олександрія — 3:0
Голи:  Гармаш (33), Віда (38), (90+3)

Металург З  — Дніпро — 1:4
Голи: Гвілія (71) — Селезньов (12, 24, пен.), Ротань (39), Едмар (69)

Сталь — Ворскла — 1:2
Голи: Бабенко (85) —  Чеснаков (60), Бартулович (71)

Чорноморець  — Волинь —  1:2
Голи: Петько (74) — Матей (10),  Діденко (24)

Турнірне становище лідерів:

1. Динамо — 19 
2. Шахтар — 16 
3. Дніпро — 14 
4. Волинь — 14 
5. Зоря — 12…