Попри результати референдуму у Нідерландах, Угода про асоціацію України та Європейського Союзу залишається чинною, а євроінтеграційний курс держави незмінний. На цьому наголосив Президент Петро Порошенко, спілкуючись у неділю з представниками кількох провідних вітчизняних телеканалів. Глава держави ствердно заявив, що він вірить у Європу, в європейські цінності, в те, «що він робить». Найближчим часом Петро Порошенко очікує на рішення Єврокомісії про передачу законодавчих пропозицій до Ради Європейського Союзу і Європейського парламенту щодо запровадження безвізового режиму для українців. До речі, у підтримці надання безвізового режиму для громадян України його запевнив під час телефонної розмови прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Зважаючи на це, Президент зауважив, що більшість лідерів ЄС і світу підтримали Україну на шляху до Євросоюзу та розчаровані референдумом у Нідерландах. Зокрема Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що двері для України треба тримати відчиненими. Такої самої думки дотримуються президент Франції Франсуа Олланд, президент США Барак Обама та президент Литви Даля Грібаускайте.

«Це поразка Європи, і саме так це оцінили лідери більшості європейських країн, лідери ЄС, бо Європа зараз переживає не найкращі часи», — передає слова Президента департамент прес-служби АП.

На його переконання, справжня мета проведення референдуму — це атака на ЄС, на європейські цінності. «Тема референдуму, попри назву, не мала до України жодного стосунку», — констатував глава держави, а потім наголосив, що українські дипломати, волонтери, парламентарії та політики, діячі культури, науки й спорту зробили максимум можливого для позитивного результату.

Президент був із журналістами дуже відвертим. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Деофшоризація буде глибинною

Петро Порошенко означив кроки для проведення процесу деофшоризації та запровадження прозорих правил для ведення бізнесу в Україні. Він доручив Міністерству фінансів, Державній фіскальній службі забезпечити приєднання України до Міжнародної міжвідомчої конвенції із забезпечення доступу України до рахунків-нерезидентів. Після підписання документа, не пізніше як 1 січня 2017 року, Україна автоматично отримуватиме звідусіль інформацію про рахунки, які відкрили вітчизняні резиденти в будь-якому банку світу.

Президент пообіцяв забезпечити внесення до Верховної Ради законопроектів щодо запровадження статусу іноземних контрольованих компаній. Якщо компанія прямо чи опосередковано належить українському резидентові і якщо рівень оподаткування в країні, де вона зареєстрована, вдвічі або більше нижчий, ніж ставка українських податків, то їх потрібно буде сплачувати в Україні.

Окрім цього, потрібні кроки з гармонізації податкового законодавства, підтримка у Верховній Раді конституційної та судової реформ. Також деофшоризація потребуватиме завершення імплементації антикорупційного законодавства, поліпшення інвестиційного клімату, ухвалення законодавства щодо можливості повернення українських активів.

«Це забезпечить збільшення надходжень у державний бюджет, збільшення прозорості, створить абсолютно прозорі правила для того, щоб не робити злочинця з кожної людини, яка хоче і має законне право робити бізнес за кордоном, — означив позицію Президент. — Я публічно доручив своїм юридичним і фінансовим радникам забезпечити створення структури у координації з однією із найбільших інвестиційних структур світу для того, щоб забезпечити передачу в довірчу власність моїх активів. Зараз я вже маю можливість розкрити цю інформацію — це Rothschild. Це не просто управління. Я позбавлений будь-якої можливості впливу, отримання інформації. Це гарантовано кількасотрічною історією будинку Rothschild».

Він пояснив, що цю компанію створювали заради передачі в довірчу власність, і вона не має «жодної копійки, жодного пенсу фінансових перерахувань». Не наповнювався і її статутний фонд. До речі, менеджмент компанії, після набуття чинності угоди про довірчу власність, буде змінено на представників, яких призначить безпосередньо Rothschild.

«Жодного впливу на них ні я, ні будь-які інші мої представники не можуть мати, — заявив Петро Порошенко, додавши, що укладення угоди про довірчу власність відбулося після тривалих консультацій 14 січня. — Створено абсолютно прозору структуру довірчої власності, мета — відділити найбільші мої активи від політики, і це гарантує ім’я найповажніших інституцій у світі».

Добра звістка від парламенту

Поточний тиждень буде важливим для подальшого розвитку країни. Принаймні Президент анонсував, що найближчими днями народні обранці досягнуть домовленостей щодо нової коаліції у Верховній Раді та кандидатури нового Прем’єр-міністра. Він заявив, що терпіти безвладдя в країні неможливо.

Щодо цього питання Петро Порошенко зазначив: «Відповідальні депутати (сподіваюся, їх буде більшість у парламенті) забезпечать створення коаліції, внесуть кандидатуру Прем’єр-міністра. Це має бути у вівторок». Він очікує, що новостворена коаліція запропонує на посаду керівника уряду Володимира Гройсмана. Натомість висловив готовність працювати з будь-яким Прем’єром.

Глава держави переконаний, що інший склад Верховної Ради не буде кращим, тому варто шукати шляхи врегулювання політичної ситуації в країні з її нинішнім складом. «Я, напевно, перший Президент, який категорично не хоче і не допустить конфронтації ані з парламентом, ані з урядом. Іншого парламенту в нас немає, і наступний кращим не буде. І в цій ситуації ми маємо забезпечити, щоб парламент виконав ті завдання й зобов’язання, які вони брали на себе, коли підписували коаліційну угоду, й завершили процес реформ», — резюмував він.

Саме тому Петро Порошенко очікує на ухвалення Верховною Радою програми дій уряду.