Основи екологічної безпеки в Україні проголошені в Декларації про незалежність та на конституційному рівні — у ст. 16 Конституції України, де йдеться, що екологічна безпека і екологічна рівновага на території України, збереження генофонду народу — обов'язок держави.

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» (ст. 50) також визначає екологічну безпеку як стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров'я людей, що гарантується здійсненням широкого комплексу взаємопов'язаних екологічних, політичних, економічних, технічних, організаційних, державно-правових та інших заходів.

Довкілля вважається безпечним, коли його стан відповідає встановленим у законодавстві критеріям, стандартам, лімітам і нормативам, що стосуються його чистоти (незабрудненості), ресурсомісткості (невиснаженості), екологічної стійкості, санітарних вимог, видового різноманіття, здатності задовольняти інтереси громадян.

Сьогодні триває процес удосконалення законодавства щодо забезпечення екологічної безпеки шляхом ухвалення закону «Про екологічну (природно-техногенну) безпеку» (нині він перебуває на доопрацюванні у профільному міністерстві).

З початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько двох тисяч звернень, що загалом стосувалися екологічної безпеки навколишнього середовища. В основному заявники порушували питання забруднення атмосфери, водних об’єктів та ґрунту, охорони зелених насаджень.

Восени поточного року кияни та жителі передмістя відчули на собі задимлення атмосфери, що спричинили осередки займання торфу на Київщині. Так, пенсіонер із Святошинського району м. Києва на початку вересня повідомив на урядову «гарячу лінію» про задимлення атмосфери у столиці та просив встановити причини і вжити відповідних заходів для вирішення проблеми. Він зазначив, що задимлення атмосфери спостерігається також у Київській, Житомирській, Волинській та Рівненській областях. Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомила, що задимленість у столиці  спричинена пожежею на території Білодібровного лісництва Дарницького лісопаркового господарства. Пенсіонеру було повідомлено про заходи  щодо локалізації та ліквідації  пожежі, що й було підтверджено зворотним зв’язком із заявником.

Пенсіонерка з м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області неодноразово зверталася до різних інстанцій з питанням забруднення атмосферного повітря ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім. Ф.Є. Дзержинського», що знаходиться у її рідному місті.  Вона скаржилася на смог, сперте повітря, через яке їй та іншим громадянам було важко дихати. Небайдужа пенсіонерка звернулася  спочатку до міськради, проте питання не було вирішено. Тоді вона повідомила про це Державну екологічну інспекцію у Дніпропетровській області. І лише після того, як вона зателефонувала на урядову «гарячу лінію» її нарешті почули. Представники інспекції нещодавно поінформували жінку, що у вересні поточного року здійснено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства України щодо охорони атмосферного повітря зазначеним металургійним комбінатом. За результатами перевірки складено акт перевірки, видані приписи по усуненню недоліків, а за порушення вимог Закону України «Про охорону атмосферного повітря» посадові особи притягнуті до адміністративної відповідальності. У результаті зворотного зв’язку із заявницею з’ясовано, що вона задоволена відповіддю, а стан повітря у місті покращився.

Жителька м. Чернігова поскаржилася на вирубку дерев у лісопарковій зоні «Кордівка» міста, поблизу річки Десна, яке вона спостерігала ще влітку.  Представник Чернігівської міської ради повідомив заявницю, що вирубка  зелених насаджень проводилася  ТОВ «Єврокон Полісся» відповідно до ордеру,  виданого на підставі рішення виконавчого комітету міськради ще у 2010 році. Проте для уникнення соціальної напруги (адже до небайдужої жінки долучилися громадські активісти міста, які подали позов до суду),  комунальним підприємством «Дільниця з контролю за благоустроєм міста» Чернігівської міськради, за дорученням міського голови, ордер було відкликано. ТОВ «Єврокон Полісся» вручено відповідний листу липні 2015 року, де йшлося про визнання вище згаданого ордеру недійсним. Зворотним зв’язком із заявником підтверджено, що вирубка зелених насаджень у парку припинена  і справа вирішена на користь мешканців міста.

Загалом за період з 2 по 8 листопада на урядову «гарячу лінію» надійшло 54 142  дзвінки, через Інтернет зареєстровано 662 звернення. 0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.  044-284-19-15 — для жителів м. Києва.  +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua