ПОЗИЦІЯ

Поліпшення інвестиційного середовища у найближчій перспективі є для уряду справою честі

Роботу з поліпшення інвестиційного клімату в Україні Прем’єр-міністр Микола Азаров контролює особисто. Від міністерств і відомств він вимагає активніше впроваджувати дерегулювання, реформувати дозвільну систему, ліцензування тощо. Саме питанням підготовки пропозицій з підвищення інвестиційної привабливості України й було присвячено нараду, проведену під головуванням Прем’єра. 

Результати все одно не задовольняють

Нещодавно опубліковано рейтингову оцінку «Doing Business», за результатами якої Україна, порівняно з попереднім роком, піднялася на 15 сходинок: зі 152 на 137 місце. У рейтингу брали участь 185 країн, які ранжувалися за 11 показниками: відкриття бізнесу, отримання дозволів на будівництво, підключення до електромереж, реєстрація власності, отримання кредитів, захист прав інвесторів, оподаткування, міжнародна торгівля, забезпечення виконання договорів, розв’язання проблем неплатоспроможності підприємств, наймання робочої сили.

Констатовано, що Україна має певне просування вперед, але воно поки що не може задовольняти. «Не всюди ми досягли позитивних результатів, або принаймні бажаних темпів. Ми вже багато зробили, але цю роботу необхідно активізувати й продовжити, — зазначив Микола Азаров. — У плані дерегуляції, скажімо, відкриття бізнесу, Україна добре просунулася: на 50 позицій і посідає 66 місце».

Під час реєстрації підприємства кількість процедур можна зменшити, наприклад, за рахунок скасування обов’язковості застосування печаток та через скасування існуючого порядку реєстрації в органах державної статистики. Ці питання слід іще раз пропрацювати, ухваливши відповідне рішення.

Водночас Прем’єр зосередив увагу на труднощах, з якими стикається бізнес під час ліквідації підприємницької діяльності. «Спробуйте закрити підприємство! А в ринковій економіці це абсолютно природний процес. Для простої людини це досить складне завдання.

Треба обійти величезну кількість усіляких фондів, організацій, отримати стос документів, на це відводять мінімум місяць на розгляд.

У результаті процедура ліквідації затягується на рік, і то якщо добре бігати, — наголосив Микола Азаров. — А на місцях сидять чиновники, які пристосувалися до будь-якої політики,  будь-якого уряду та вимагають «оплати» за свої послуги, бо за будь-якої влади вони брали й продовжують брати, чим створюють великі перешкоди».

Чи не забагато дозволів? 

Міністр юстиції Олександр Лавринович зауважив, що з нового року набуде чинності закон про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, який готували разом зі Світовим банком, і сприятиме істотному скороченню строку припинення підприємницької діяльності. «Решту аспектів ми законодавчо врегулювали. І якщо відбуватиметься ліквідація підприємства, яке реально діє, то це можливо буде зробити за 64 дні», — додав міністр.

Микола Азаров у свою чергу наголосив, що із упровадженням електронної звітності підприємства можна перевіряти досить швидко, без зволікань, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр-міністр занепокоєний і ситуацією з отриманням дозволів на будівництво: «Мене дуже турбують негативні оцінки щодо дозвільних процедур у будівництві, підключення до електромереж. Якщо ми не наведемо порядок, то не зрушимо з мертвої точки в будівельній індустрії».

За підсумками наради Мінекономрозвитку, Мінфіну, Міненерговугілля, Мін’юсту, Мінрегіону та Держпідприємництву доручено з урахуванням пропозицій, висловлених під час наради, розробити та внести на розгляд уряду проекти нормативно-правових актів, спрямованих на подальше поліпшення інвестиційного середовища.

Міністерствам і відомствам також доручено під час підготовки проекту Національного плану дій на 2013 рік із упровадження програми економічних реформ на 2010—2014 рр. передбачити заходи, реалізація яких забезпечить відчутне поліпшення міжнародних ділових рейтингів України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»