ДИПЛОМАТІЯ

У Чернівцях відбулося VII засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської Міждержавної комісії 

За його підсумками міністри закордонних справ України та Росії Леонід Кожара і Сергій Лавров підписали підсумковий Протокол засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської Міждержавної комісії та План взаємодії між МЗС України та Росії на 2013 рік.

Як повідомляє УНІАН, на брифінгу для преси Леонід Кожара висловив задоволення тим, що рік розпочався з успішних переговорів. «Цього року розпочинається реалізація дуже широкої програми двостороннього співробітництва не лише на рівні МЗС. Вважаю, що в наступному році будуть зустрічі на багатьох рівнях, в тому числі й на найвищому рівні», — зазначив міністр.

За його словами, з Сергієм Лавровим детально обговорено цілу низку дуже актуальних питань міжнародної політики, що має для наших країн обопільний інтерес. «Співпраця між країнами буде продовжена і суттєво активізується. Цьому також буде сприяти і головування України в ОБСЄ упродовж цього року», — сказав головний український дипломат.

При цьому глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства висловив упевненість, що потенціал наших відносини в економічній сфері треба розвивати і постійно нарощувати. «На плановій основі розвивається активний діалог між зовнішньополітичними відомствами України та Росії. Свідченням цього стало підписання сьогодні Плану дій між міністерствами закордонних справ України та Росії на наступний рік», — наголосив Леонід Кожара.

Сергій Лавров також висловив задоволення результатами переговорів. За його словами, вони відбуваються в той час, коли українсько-російські відносини перебувають на підйомі, в інтенсивному політичному діалозі на всіх рівнях. «Безперечно, фундаментом нашої взаємодії є економіка. Ми сьогодні говорили про перспективи, які перед нами відкриваються, в тому числі в зв’язку з набуттям чинності і для України, і для Росії Угоди про зону вільної торгівлі у рамках Співдружності незалежних держав», — сказав керівник російського зовнішньополітичного відомства.

Ще однією важливою сферою спільної роботи Підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської Міждержавної комісії російський міністр назвав прикордонне співробітництво. «Ми прагнемо до того, щоб прикордонні питання вирішувалися таким чином, щоб максимально сприяти спілкуванню між росіянами та українцями, щоб вони мали можливість перетинати кордон комфортно і в зручний час», — підкреслив керівник російського МЗС.

Він висловив задоволення співпрацею Підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії: «Ми задоволені, як наші делегації взаємодіють та узгоджують свої кроки в міжнародних організаціях, включаючи ООН, Організацію з безпеки та співробітництва у Європі та в інших структурах, включаючи Організацію Чорноморського економічного співробітництва».

А міністр закордонних справ України Леонід Кожара, відповідаючи на запитання журналістів, яких зусиль вживатиме Україна під час головування в ОБСЄ щодо врегулювання придністровської проблеми, підтвердив, що офіційний Київ у такому статусі загалом приділятиме багато уваги так званим «замороженим» конфліктам.

За його словами, в цьому контексті придністровське врегулювання посідає особливе місце, оскільки Україна має спільний кордон з цим регіоном. «Невдовзі я відвідуватиму Молдову як головуючий ОБСЄ та на міждержавному рівні. Під час візиту ми маємо намір активізувати весь процес врегулювання проблеми у Придністровському регіоні», — заявив він.

Міністр закордонних справ Росії повідомив, що в середині лютого 2013 року у Львові відбудуться чергові переговори в рамках формату «5+2». До цих переговорів треба підійти з ідеями, які дадуть змогу прискорити процес формування умов, необхідних для початку політичних дискусій. Сергій Лавров уточнив, що під умовами маються на увазі домовленості про розв’язання проблем між Кишиневом і Тирасполем, які поки що заважають встановити довіру і тим самим забезпечити комфортніше життя на обох берегах Дністра. За словами міністра, йдеться про економічні, транзитні і транспортні питання.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»