РЕЗОНАНС

Журналістів — учасників мовчазної акції протесту — не позбавлять акредитації на засідання уряду

Учора Прем’єр-міністр Микола Азаров запросив на особисту зустріч у Кабінет Міністрів журналістів, які в середу провели мовчазну акцію під час засідання уряду. Про це повідомив прес-секретар Прем’єр-міністра Віталій Лук’яненко, який вийшов до журналістів, котрі вчора проводили акцію під стінами Кабміну на підтримку колег.

«Микола Янович запросив усіх журналістів, які вчора провели цю акцію, на 10-ту годину, щоб поговорити. Що вони хотіли сказати, які в них думки, які претензії. Він хоче напряму сам, з перших вуст, поговорити», — сказав він. Разом з тим Лук’яненко зазначив, що на той час журналістів, які брали участь у мовчазній акції, ще не було позбавлено акредитації до Кабінету Міністрів.

Прем’єр пообіцяв істотно посилити захист працівників мас-медіа. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Остаточне рішення прийняв і сам Микола Азаров, пообіцявши під час розмови з медійниками не позбавляти учасників «мовчазної акції» акредитації до Будинку уряду. Про це він особисто повідомив запрошеним на розмову журналістам. Водночас він висловив невдоволення проведенням акції під час засідання уряду: «Ви ж не Femen».  Окрім того, він зауважив, що при повторенні ситуації вдруге він буде вимушений позбавити їх акредитації на засідання Кабміну, повідомляє УНІАН. У середу на засіданні уряду його глава виступив з вимогою позбавити акредитації журналістів — учасників мовчазної акції на підтримку колег, побитих 18 травня в Києві. На початку виступу Прем’єра 10 журналістів повернулися до нього спинами з плакатами: «Сьогодні журналістка — завтра ваша дружина, сестра, донька. Дійте!».

 «У нас із вами до цього інциденту були абсолютно нормальні взаємовідносини. Прошу на майбутнє, щоб у нас такі самі нормальні стосунки зберігалися. Я готовий вас бачити на засіданнях Кабінету Міністрів. І сподіваюся, що цей інцидент не повториться», — сказав Микола Азаров.

При цьому він зазначив, що журналісти мають усі передбачені законом можливості для звернення до глави уряду: через прес-службу, надавши інформаційний запит, написати на Facebook, звернутися до Прем’єр-міністра під час брифінгів, прес-конференцій.

Він також наголосив, що нікому не дозволить зривати засідання уряду, водночас зазначивши, що уряд має намір вжити заходів для  гарантування журналістам безпечного виконання своїх професійних обов’язків, зокрема під час масових акцій.

На зустрічі глави уряду із журналістами був присутній і міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, який зазначив, що нині у справі побиття журналістів 18 травня під час масових акцій у Києві триває слідство. Микола Азаров також повідомив, що тримає на особистому контролі розслідування справи про побиття журналістів під час масових акцій у Києві. А паралельно з розслідуванням кримінальної справи проводиться службове розслідування стосовно співробітників міліції.

А напередодні департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну висловив свою позицію з цього приводу. У заяві йдеться, що деякі журналісти порушили визначений порядок роботи під час засідання та норми професійної етики. Однак Кабінет Міністрів і надалі відкритий для ЗМІ, зацікавлений в оперативному і об’єктивному інформуванні громадськості про діяльність уряду, всіляко сприятиме  журналістам у виконанні їхніх професійних обов’язків та забезпечуватиме їхні законні права.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»