Напередодні проекти законів 4117-А «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» та 4116-А «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України» збурили народних обранців. Лише вчора вранці вони підтримали документи у першому читанні відповідно 237 та 229 голосами. Однак за умови доопрацювати їх до другого читання і включити до змісту низку депутатських пропозицій.

А за годину до моменту голосування Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підкреслив, що присутні в залі 335 парламентаріїв мають брати до уваги перед тим, як тиснути на кнопку «Ні», перспективу блокування постачання газу до України. «Уряд напрацьовує схеми роботи в екстремальних умовах. Без підтримки уряду ми не зможемо підготувати країну до входження в зимовий період, сидітимемо без опалення. Це ризик для громадян.

Підтримка уряду — питання виживання країни, яка змушена вести важку війну», — пояснив високопосадовець.

Депутати дослухалися до урядових ініціатив. Фото Укрiнформу

Народ питатиме з нероб

Після нього взяв слово Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Лаконічно звітуючи про спільні напрацювання з ВР за чотири місяці, він не стримував емоцій. Згадав про проголосований базовий законопроект КМУ щодо подолання фінансової кризи, який і дав змогу отримати перший транш кредиту від МВФ. Однак проблема в тому, що отримати наступні транші від цієї впливової фінансової структури наша країна зможе, лише ухваливши ще близько двох десятків документів. На сьогодні парламент відмовляється їх ухвалювати. Це, наприклад, законопроект про зміну якості судової системи, який передбачає люстрацію суддів, створення механізму заміни суддівського корпусу; про зміну ставок оподаткування; про підвищення рентних плат на енергетичні продукти як найприбутковіші. «Можу пройтися по кожному з законів, який вноситься урядом і не отримує потрібних голосів. У нас різні інтереси, не сумісні з інтересами народу», — спрямував Прем’єр вектор невдоволення в бік депутатів.

Він нагадав, що за останні 23 роки народні обранці наухвалювали документів на 300 мільярдів гривень: «Хотіли сподобатися виборцям, а привели країну до банкрутства». Вони не забезпечені бюджетним фінансуванням і не можуть бути виконані аж ніяк. Зокрема на ухвалені за чотири місяці цього року 8 законів держбюджет має виділити 11,5 мільярда гривень видатків до 2016 року. «Їх у нас нема! — резюмував глава уряду. — Вже прийнято і очікують на підписання додатково 6 законів, які до 2016 року передбачають бюджетних видатків на суму 34 мільярди гривень. Це шоу необмеженого популізму і брехні людям. У такому форматі уряду і парламенту працювати надто складно, а найскладніше — Україні й українцям».

Арсеній Яценюк у такий спосіб перейшов до проектів законів 4117-А та 4116-А, нагадавши, що про них уже доповідали в парламенті, до порядку денного їх було внесено з третьої спроби й двічі їх розглядали на урядових комітетах. За його словами, в ході ради коаліції всі керівники фракцій і груп підтвердили необхідність ухвалити ці документи. Зі свого боку уряд погодився на компроміс — на підтримку їх у першому читанні. Однак чомусь 3 липня парламентарії так і не віддали своїх схвальних голосів.

Проект закону про реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України дає змогу розпочати процедуру спільної з європейськими і американськими партнерами модернізації й експлуатації української газотранспортної системи. «Вона потребує невідкладних інвестицій, аби максимально завантажити українську ГТС і отримувати доходи. Потрібно, щоб спільно з європейськими, американськими компаніями Україна, яка володітиме контрольним пакетом акцій в операторській компанії, більше заробляла і щоб наші східні чи північні сусіди не будували «Південний потік» в обхід України», — наголосив Прем’єр.

Чим важливі ініціативи Кабміну?

При цьому сама труба залишиться виключно у власності держави, як і газосховища. Однак вступивши на шлях побудови нової енергетичної системи, Україна вже набуде статусу гравця. Арсеній Яценюк не має сумніву, що за іншого сценарію за кілька років Росія обійде у прямому сенсі Україну іншими газогонами, і українською трубою можна буде качати хіба що повітря.

«На енергетичному ринку надкритична ситуація. Це частина війни, яку розв’язала Росія проти України. Окрім офіцерів ГРУ, важкої артилерії, фінансування, які прямують Росією на територію України, окрім фінансового тиску, який здійснюється на всі суб’єкти господарювання щодо України, окрім економічного тиску, коли Росія намагається закрутити всі можливі й неможливі гайки, щоб не дати Україні змоги продавати свої товари і врешті-решт вижити, — Росія ще й розв’язала з нами газову війну, — зауважив Арсеній Яценюк. — Щоб її виграти, треба об’єднатися. Народ нам ніколи цього не пробачить. Країна на межі. Щоб її витягти з прірви, треба мати політичну і громадянську відповідальність перед 45-мільйонною державою».

Лаконічним резюме Прем’єра стали слова про те, що уряд не піддасться на жодний з видів шантажу. Вихід із ситуації він вивів у формулу: «або ми працюємо, або ні». Якщо спільного бачення і спільної роботи для врятування країни і виходу з надзвичайно драматичної ситуації не відбудеться, Арсеній Яценюк пообіцяв переформатування Верховної Ради, уряду і коаліції.

Уже по завершенні складного голосування Прем’єр подякував парламентаріям за невеличкий, проте крок уперед. Він запропонував членам коаліції розпочати процес консультацій з переформатування і посилення складу Кабміну.