СВЯТКУВАННЯ

В Дніпропетровському планетарії зустріли нову епоху за календарем майя

Чутки про кінець світу одних лякали, інших надихали на всілякі жарти. У Дніпропетровському планетарії знали точно: апокаліпсису не буде. Ретельно вивчивши наукові дослідження, що стосуються цивілізації майя, співробітники планетарію з’ясували, що давній календар говорить не про кінець світу, а лише про завершення Ери п’ятого Сонця і прихід нової — Ери шостого Сонця. Тож треба не боятися, а святкувати настання духовного переродження й оновлення людства. Що і зробили, запросивши всіх охочих до планетарію на зірково-музичну зустріч «Ранку Нової Ери»: з живою музикою від дніпропетровських гуртів і зірковим небом давніх майя. «Календар племені майя є найточнішим з усіх нині існуючих», — зазначає директор планетарію Юлія Зоц.

Піраміда Сонця — третя за розмірами у світі. З неї проводилися астрологічні спостереження, важливі для сільського господарства
та системи переконань прадавньої культури.
Ілюстрації надані Дніпропетровським планетарієм

Вони мали кілька календарів

Загалом майя користувалися двома календарями. Хааб — громадянський, який допомагав визначитися із сільськогосподарськими роботами. Він має 365 днів у році, але 18 місяців (по 20 днів у кожному). 19-й місяць має 5 днів, які вважалися нещасливими і додавалися, щоб було загальне число 365.

«Також у майя були високосні роки — задовго до Юлія Цезаря! Вони теж додавали ще один день у цей рік, — розповідає автор лекції «Небо давніх майя» Євгенія Горшунова. — Крім громадянського, майя мали й ритуальний календар, який називається тцолкін. Він налічує 260 днів. Цей календар створений двома циклами: 13 днів — тиждень і 20 — місяць. До речі, число 13 у майя вважалося священним. Крім днів тижня, ще було 13 місяців у місячному календарі та 13 сузір’їв у зодіаку. 13 на 20 — 260 днів на рік».

Звідки ж узялася Ера? Давні індіанці об’єднали обидва календарі в одне коло. За двома календарями майя новий рік збігався кожні 52 роки. Цей цикл у них називався віком. У такий час майя очікували на всілякі катаклізми. А щоб їх не сталося, давні жерці приносили жертви богам на початку кожного віку. І вірили, що саме тому ніяких страхіть не відбувалося. Якщо майя чекали негараздів щовіку, то що казати про настання Нової Ери?

Кожні сто віків за тцолкіном давали 5 тисяч 200 років, тобто Еру. Кожна ера називалася Сонцем. Ера п’ятого Сонця, в яку ми жили ще до 20 грудня 2012 року, розпочалася у серпні 3114 року до н.е. А нині живемо в Нову Еру — шостого Сонця, прихід якої для майя — велике свято!

До речі, якщо зіставляти давній календар майя, яким користувалися й ацтеки, й інші народи доколумбової Мезоамерики (тобто середньої, Центральної Америки), із сучасним григоріанським календарем, то Ера п’ятого Сонця завершується не 21 грудня. За однією кореляцією, це 20 грудня 2012 року, за іншою — 22 грудня. Відповідно, Ера шостого Сонця настає або 21, або 23 грудня. Поки що вчені не мають єдиної думки, яке зіставлення календарів правильне.

Сузір’їв у давніх індіанців було 13

Цивілізація майя існувала з XIII століття до нашої ери по IX ст. н. е. Потім з не відомих сучасній науці причин занепала. «Давні майя добре зналися на зірках, ретельно вивчали небесні закони, тож розуміли природу місячних та сонячних затемнень. Жерці навчилися їх прогнозувати і користувалися цим, щоб укріпити свою могутність і владу над простими людьми», — розповідає Євгенія Горшунова.

Велике значення майя надавали Чумацькому Шляху, який на їхніх схемах зображувався у вигляді великої небесної рептилії. Голова велетенського крокодила з відкритою пащею розташована на перетинанні Чумацького Шляху з поясом зодіаку. Чумацький Шлях для майя був як шлях безсмертя, який може пройти лише найвідважніший.

Зодіакальні сузір’я майя збігаються за положенням на небосхилі із тими, що загальноприйняті сьогодні. Тільки в майя їх 13, і назви вони мають інші. Наприклад, у сузір’ї Стрільця майя бачили Кабана, Козеріг для них був Оленем, Водолій вбачався не людиною, що біжить із глечиком з водою, а Мавпою. У Рибах майя угледіли Ягуариху з ягуаренятами, в Овні — Білку. А ось Телець разом із сузір’ям Оріона створював на небі майя велику Гримучу Змію. Близнята — це Черепаха, Рак — Скорпіон, Лев — Сова, Діва — Пернатий Змій Кукулькан, Терези — Папуга, а Скорпіон — Жаба. Тринадцяте сузір’я у майя — Змієносець, який тримає на витягнутих руках змію.

Старовинні письмена і зодіакальне коло майя дешифрував у 50-ті роки минулого сторіччя радянський вчений і наш земляк ЮрійКнорозов, який працював у Санкт-Петербурзі.

Камінь Сонця, створений ацтеками, зберігається в Національному антропологічному музеї в Мехіко. Важить 24 тонни, діаметром 3,6 метра

Загадкові 15,5 градуса

Давня цивілізація майя залишила багато міст із цікавою архітектурою, що нагадує застиглий у камені календар. Наприклад, головна піраміда давнього міста Чічен-Іца, руїни якого збереглися на півострові Юкатан у Мексиці, має 4 сходові марші по 91 сходинці. Разом із верхнім майданчиком у сумі це дає 365 — число днів у році. І лише у дні весняного та осіннього рівнодення сонце дає таку тінь на північні сходи піраміди, яка нагадує силует змії. Восени «змія» сповзає за сонцем, а навесні «повзе» наверх. Завершує ілюзію кам’яна голова змії біля підніжжя піраміди. Як і багато інших пам’яток майя, ця піраміда присвячена одному з верховних богів — Кукулькану (в ацтеків —Кетцалькоатль), символом якого був пернатий змій із головою людини.

«Цікаво, що найдавніші міста майя орієнтовані не на північ, як більш пізніші, а відхиляються на схід на 15,5 градуса, — зазначає пані Євгенія. — За точності астрономічних спостережень, які були в майя, навряд чи цей кут обраний випадково».

Найзагадковішим містом давньої Мексики, напевно, можна назвати місто Теотіуакан, що в перекладі означає «місто богів», або місто, що перетворює людей у богів. Згідно із переказами, після Всесвітнього Потопу в Теотіуакан повернулися боги, щоб знову створити світ. Саме тут, за вірою майя, наступила Ера п’ятого Сонця. На честь цієї знаменної події боги й побудували місто Теотіуакан. І все тут мало відповідати небесному порядку. У місті збереглася піраміда Місяця заввишки 42 метри, п’ятиярусна піраміда Сонця. Загадкова споруда «Цитадель», в центрі якої піраміда Змія, храм Кетцалькоатля.

Головна вулиця міста — шлях мертвих — протягнулася на 3,5 кілометра. На думку вчених, ця дорога мала б стати земним аналогом Чумацького Шляху. А розташування головних пам’ятників нагадує розташування єгипетських пірамід або зірок у поясі Оріона. Головна вулиця Теотіуакана теж відхиляється на загадкові 15,5 градуса! Чому? Ця загадка досі не дає спокою вченим. Давні індіанці майя залишили ще багато нерозгаданих таємниць, які чекають на свого Кнорозова…