Повернувшись із сонячної Бразилії та ситої Іспанії до морозного Києва, а далі до патріотичного і все-таки надзвичайно комфортного для гірників Львова, команда, що надовго змушена забути про рідні стіни, мала б виправдовувати  підтримку, яку забезпечили вівторкового вечора  уболівальники на переповненій «Арені Львів».

Хоч ця гра була першою офіційною для «Шахтаря» в 2015 році, а  «Баварія» від початку року провела вже чотири в національному чемпіонаті, нерегулярна практика і фізичні кондиції  були визначальними у вівторок, а також побоювання, аби не сталося чогось надзвичайного. Адже серед іншого у матчах Бундесліги підопічні Хосепа Гвардіоли встигли цього року отримати серйозний ляпас від «Вольфсбурга», а потім відігралися розгромом на «Гамбурзі». Утім,  коментарі головного тренера «Баварії»  напередодні поєдинку не відзначалися  зверхністю. Він,  навпаки, критикував декого з підопічних за те, що ті недооцінюють суперника. А головний тренер гірників, примружившись, заявляв: «Звісно, Баварія — фаворит».

Не секрет, що мюнхенців вважають одними з претендентів на перемогу в нинішньому розіграші, але чому ми так  очікували, що вони повинні виправдати свій статус фаворита вже в першому поєдинку?  Тренери  вирішили по-іншому. Одна з кращих атакувальних ліній у європейському клубному футболі у Львові промовчала, а Мірча Луческу обрав тактику: аби не пропустити.

Іноді зупиняти Рібері доводилося не зовсім коректно. Фото УНIAН

Від цього у підсумку програв футбол. Видовища не вийшло. Свого єдиного удару в площину воріт гості завдали на перших секундах матчу. Та й то без жодних незручностей для  Андрія П’ятова. «Шахтар» відзначився також лише одним ударом у рамку і також до перерви: Ракицький потужно пробив штрафний метрів із 30.  Здавалося, Нойєр безнадійно випустив м’яч, однак за мить кращий воротар минулої світової першості  зафіксував його в руках.

Звісно,  глядачі очікували, що «Шахтар»  перейде до активніших дій в атаці в середині другого тайму, коли червону картку отримав півзахисник «Баварії» Хабі Алонсо.  Однак шансів на звитягу «гірники» так і не отримали. Гвардіола швидко випустив у захист Бадштубера, чим зацементував і без того міцну оборону своєї команди. Натомість на останніх хвилинах помаранчево-чорні кілька разів провалилися на власній половині поля. В одному з епізодів Роббен апелював, що Ракицький підіграв рукою, але іспанський арбітр пенальті там не побачив.

 «Ми зіграли лише перший матч, так що вся боротьба попереду. У Мюнхені, звичайно, буде дуже важко. Ми мало били по воротах «Баварії», але головне, що добре оборонялися, — вважає захисник гірників В’ячеслав Шевчук. —Протистояння з Роббеном? Це один із кращих гравців в світі. Він частіше грав на моєму фланзі, але від мене вимагалося також страхувати центральну зону. Тому доводилося часто зміщуватися в середину, а потім повертатися до Роббена, коли він отримував м’яч. Ми добре діяли як команда: всі повинні грати і в обороні, і в атаці. «Баварія» теж так грає — Роббен з Рібері постійно поверталися».

Не розчарований підсумком матчу у Львові й капітан «Шахтаря» Даріо Срна: «Баварія» — команда високого рівня, тому ми повинні бути задоволені рахунком. У нас є шанс, щоправда, невеликий. У футболі немає нічого неможливого. Їдемо до  Мюнхена з надією і вірою. Битимемося за наш клуб, за наших уболівальників. Це був наш перший матч за останні два з половиною місяці, а суперник провів уже п’яту гру. Думаю, цей чинник вплинув на результат матчу», — заявив він. 

Справді, за три тижні донеччани вже матимуть ігрову практику і сподіватимуться забити у Мюнхені швидкий гол, аби створити незручності суперникові, що змушений буде відіграватися. Однак і «Баварія» за три тижні вже буде іншою. Не забуваймо, що у футбол завжди грає дві команди і кожна з них діє так, як дає змогу суперник. А Хосеп Гвардіола так прокоментував результат матчу у Львові:

— Установка на гру  була такою: контролювати швидкі контратаки футболістів «Шахтаря», особливо Тайсона, Тейшейри, Кости. Нам це вдалося. Ці гравці можуть створювати гольові моменти. Дуже задоволений, що ми не дозволили їм зробити це. Три-чотири моменти в матчі Ліги чемпіонів — це вже добре. У Мюллера, Роббена були шанси. Суперник діяв саме так, як я й очікував. Але я задоволений тим, що ми дуже добре контролювали м’яч, не дозволили «Шахтареві»  зіграти так, як він може. У Мюнхені ми зобов’язані вигравати, щоб пройти далі. У Мюнхені ми повинні перемогти.

Щоправда, на успіх у  Мюнхені розраховує і Мірча Луческу. Тож почекаємо 11 березня.

ТАБЛО «УК»

Ліга Чемпіонів. 1/8 фіналу

Шахтар — Баварія — 0:0

ПСЖ — Челсі — 1:1

Голи: Кавані — Іванович

ТИМ ЧАСОМ

Мессі намалювали для благодійності

ФУТАРТ. Картину із зображенням капітана аргентинської збірної й лідера  іспанської «Барселони» Ліонеля Мессі успішно і дорого продали днями на аукціоні «Сотбіс».

Фото з сайту sport.news.am

Полотно популярного японського художника Такаші Муракамі вдалося продати за 428 тисяч євро.  Гроші підуть на благодійність. Передовсім на розвиток дитячої освіти в Бангладеш, Індонезії та Непалі.

Утім, від спортсмена, який днями оформив свій 23-й хет-трик  у Примері, віддав 106-й результативний пас і розміняв четверту сотню матчів, іншого й не чекали. 

 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»