Старт весняної частини футбольного сезону додав позитивних емоцій уболівальникам. Уперше в новітній історії подолав бар’єр 1/16 фіналу Ліги Європи «Дніпро». Чотири сезони поспіль знаному іспанському тренерові Хуанде Рамосу не вдавалося перемогти суперників на євроарені в найскладніший для вітчизняних клубів період — наприкінці зими. А ось під керівництвом нового наставника Мирона Маркевича Руслан Ротань і його партнери пробилися нарешті до наступного кола раунду плей-оф.

Не без пригод довели свою перевагу в класі над типовим середнячком французької першості «Генгамом» київські динамівці. Підопічні Сергія Реброва в перших після тривалої зимової перерви міжнародних матчах продемонстрували не тільки тактичну гнучкість, а й неабиякі морально-вольові якості. 11 березня в Мюнхені вирішиться турнірна доля єдиного нашого представника в Лізі чемпіонів — донецького «Шахтаря».

Юнес Беланда (№90) відкрив рахунок у матчі «Динамо» — «Металіст», скориставшись влучним пасом іншого легіонера Джермейна Ленса. Фото УНIAН

У надзвичайно складний для країни період саме ці  три клуби багато в чому визначають обличчя вітчизняного футболу. Погоджується з таким висновком і заслужений майстер спорту екс-тренер збірної України Леонід Буряк. На його думку, боротьбу за чемпіонський титул вестимуть саме наші учасники континентальних баталій. Нагадаю, що осінню частину першості без жодної поразки провели київські динамівці: 11 перемог і лише три нічиї.

На п’ять очок відстає від лідера команда Мірчі Луческу. Гірники, які протягом останніх п’яти сезонів здобували золоті медалі української Прем’єр-ліги, торік зазнали двох сенсаційних поразок від луганської «Зорі» та донецького «Металурга». Багато що в турнірній гонці вирішиться в очному поєдинку «Динамо» і «Шахтаря», який відбудеться в 21-му турі наприкінці квітня.

Ще один претендент на призове місце — «Дніпро». На старті Євген Селезньов та його партнери впевнено розібралися з незручним для себе суперником — луцькою «Волинню».

— В атаці та в середині поля команда почувається напрочуд упевнено, — зазначив після перемоги з великим рахунком Мирон Маркевич. — Однак в обороні є значні труднощі. В  основному складі можемо розраховувати лише на двох центральних захисників.

А ось гравці харківського «Металіста» ніяк не можуть розплутати клубок проблем, які накопичилися поза межами футбольного поля. Напередодні весняної частини сезону Василеві Кобіну та його товаришам по команді власники  клубу запропонували вдвічі скоротити зарплату і зафіксувати курс долара в контрактах на рівні 20 гривень. Також бронзовим призерам першості пообіцяли протягом року погасити борги за минулий сезон.

14 виконавців основного складу на цю пропозицію не погодилися. Тому в матчі проти київського «Динамо» у складі гостей вийшли на поле новачки клубу та резервісти. Все, на що їх вистачило, — протриматися в обороні перші 45 хвилин. Після перерви експериментальний склад харків’ян тричі змушений був розпочинати з центру поля — 3:0.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 15 тур

Чорноморець — Іллічівець — 0:0

Зоря — Олімпік  — 5:1  

Голи: Малишев (7),  Драченко (13, авт.), Малиновський (31, пен.),  Каменюка (59), Пилявський (68) — Кадимян (70)

Шахтар — Ворскла — 3:0

Голи: Шевчук (26), Коста (49), Тейшейра (69)

Говерла — Металург З — 0:1  

Гол: Лисицький (25, пен.)

Металург Д — Карпати — 1:1  

Голи:  Морозюк (2) — Пластун (66)

Дніпро — Волинь — 5:0  

Голи: Коноплянка (17), Ксьонз (45+3), Калинич (50), Близніченко (81), Зозуля (90+5)

Динамо — Металіст — 3:0

Голи: Беланда (52), Буяльський (79), Чумак  (90)

Лідери: Динамо — 39 очок, Шахтар — 34, Дніпро — 31, Зоря — 24, Металіст, Олімпік — по 22, Волинь — 20

Бомбардири: Андрій Ярмоленко (Динамо) — 9 м’ячів    

Ерік Бікфалфі (Волинь) — 9  

Артем Кравець (Динамо) — 8  

Никола Калинич (Дніпро) — 8 

Клейтон Шав’єр (Металіст) — 8.

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра»