Будівельні роботи на першому пусковому комплексі нового лікувально-діагностичного корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» буде завершено до середини 2017 року. Про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він поїхав на столичну вулицю В. Чорновола, 28/1, щоб на власні очі побачити, як триває зведення сучасного корпусу лікарні.

«Вважаємо, що нам ще достатньо сил для того, щоб завершити будівництво. Можемо у 2018 році запланувати і завершити всі загальнобудівельні роботи в усьому комплексі. Усі інші кошти — це гроші для закупівлі необхідного медичного обладнання, — розставив акценти Прем’єр. — Ми зацікавлені, щоб завершити швидко будівництво цього об’єкта. Кілька років для цього нам достатньо — 2017—2018 роки».

У Прем’єра немає жодних сумнівів в успішному завершенні проекту. Фото з Урядового порталу

Другий і третій корпуси завершать восени 2018-го

Володимир Гройсман переконаний, що уряд зможе забезпечити економію бюджетних видатків, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Для представників ЗМІ він зробив окреме пояснення. Мовляв, уже відновлено будівництво ОХМАТДИТУ, і уряд на цьому не зупинятиметься. Першочергове завдання, звісно, — завершити до середини літа перший пусковий комплекс.

Глава уряду вважав за потрібне нагадати присутнім, що цей об’єкт не будували з 2013 року. Виникали й проблеми з проектно-кошторисною документацією. Спочатку вона за невизначених обставин зникла, потім передбачала фінансування об’єкта за завищеними цінами.

«Тепер бачимо, що зможемо і забезпечити економію бюджетних видатків, і зробити справу достатньо професійно та якісно», — цитує слова Володимира Гройсмана Укрінформ.

До речі, у 2016 році на проведення загальнобудівельних робіт на об’єкті ОХМАТДИТУ з бюджету передбачено 395 мільйонів гривень. Наступний рік потребує суми 380 мільйонів.

Говорив Прем’єр і про технічні питання, які вирішують у процесі будівництва. Його головний висновок: «Я задоволений перебігом робіт». Чому? Тому що на будівельному майданчику нині працюють понад 100 робітників, триває робота на внутрішніх і зовнішніх інженерних мережах. Окрім цього, на місці об’єкта монтують дахову котельню, зводять підземний паркінг.

«Головне, що ми розрубали всі ті вузли, які були тут зав’язані для того, щоб цього об’єкта ніколи не було побудовано. Ми відновили всю проектно-кошторисну документацію, провели всі необхідні тендери, розблокували все по судах. Ще поки що нам чинять опір, зокрема й щоб нас зупинити. Але ми завершимо це будівництво, у мене немає жодного сумніву. І технічно, і технологічно це абсолютно реально», — резюмував Володимир Гройсман.

Місія МВФ ще не зробила висновків

А розгорнулася ця тема на початку листопада під час тематичної виїзної наради. Тоді для широкого загалу з’явилась інформація про наміри завершити роботи у блоках Д, С, Е та частково блоках А та Б загальною площею 22 тисячі квадратних метрів. Там розташовуватимуть діагностично-лікувальні та лабораторні приміщення, лінійний прискорювач, МРТ. Замовник будівництва — державне підприємство «Укрмедпроектбуд», генпідрядник ТОВ «Ріола-Модуль ЛТД». Його обирали у серпні на тендері на суму 213 мільйонів гривень. Якщо перший пусковий корпус отримає життя влітку 2017-го, то другий і третій — у третьому кварталі 2018 року.

Окремо Володимир Гройсман відповідав на запитання журналістів. Перше з них стосувалося роботи уряду та місії Міжнародного валютного фонду, яка перебуває в Києві та проводить оцінку економічної ситуації в Україні. Прем’єр оцінює ситуацію позитивно. Він розповів, що матиме окрему зустріч із гостями-інспекторами. У день приїзду до Києва глава уряду їх зустрічав. Друга зустріч більше нагадуватиме підбиття підсумків.

«Триває робота з кожним міністерством, обговорення реального стану речей. Я налаштований оптимістично», — наголосив Прем’єр.

Однак він не наважився спрогнозувати, коли саме бодай приблизно Києву надаватимуть четвертий кредитний транш за програмою EFF. Її затверджено у березні 2015 року. Єдине, що сказав Володимир Гройсман, то це те, що «позитивне рішення фонду про надання нового траншу залежить від виконання Україною плану співробітництва».

Наступна теза стосувалася намірів КМУ спрямувати частину коштів від приватизації держмайна у спеціальний фонд, створений для врегулювання потреб дітей. Він сподівається, що народні обранці підтримають таку ініціативу Кабміну, адже кошти можна буде спрямовувати і на розв’язання проблем дітлахів не тільки в оздоровчій, а і в освітній галузях. Ці гроші реалізовуватимуть публічно. Для певності залучатимуть представників громадських організацій. «Ініціативу внесуть до парламенту найближчим часом», — додав глава уряду.

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»