— У непростих економічних умовах, що склалися останнім часом у світі й в Україні, нам, на відміну від багатьох інших країн, вдалося зберегти соціальну стабільність. Ми не скоротили розмірів жодних соціальних гарантій, виплат чи пільг, а за деякими категоріями навіть збільшили їх, — наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час брифінгу.

Загалом за перші три квартали 2013 року Мінсоцполітики розробило понад 200 нормативних документів. Серед найважливіших — збільшення з 50% до 100%  прожиткового мінімуму розміру надбавки по догляду за дитиною-інвалідом з виключно високим ступенем втрати здоров’я (підгрупа А). 

Також збільшення на 894 гривні розміру соцдопомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність. Усі ці виплати люди нині вже отримують.

Підвищено щомісячні страхові виплати, які здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, на 14,9%. Отже середній розмір щомісячної виплати зріс на 180 гривень. А ще підвищили пенсії всім інвалідам війни II–III груп та учасникам бойових дій віком від 85 років. І на 10% збільшили щорічну разову допомогу до 5 травня для ветеранів війни.

При цьому міністр зауважила, що попереду ще багато роботи, яку слід реалізовувати в умовах непростої економічної ситуації в країні. Саме тому за цей час було прийнято рішення, які закладають основи для ефективнішої роботи всієї соціальної сфери на майбутнє.

Серед них — план роботи Мінсоцполітики на 2013–2015 роки, який не лише враховує найкращу європейську практику, а й надає можливість бачити перспективу роботи на кілька років уперед. Також серед здобутків — розроблення соціальної карти і соціальних рейтингів усіх регіонів держави.

Коментуючи ситуацію на ринку праці, Наталія Королевська відзначила невтішну тенденцію зростання рівня безробіття в усьому світі. В Україні ситуація також непроста, проте за даними МОП, за останній час рівень безробіття в нас скоротився до 7,2%, а отже ситуацію можна назвати стабільною. Але міністерство не зупиняється на досягнутому. З урахуванням непростої економічної ситуації розроблено додатковий антикризовий пакет стимулюючих заходів на ринку праці, спрямований на посилення захисту прав працівників. Нині його вивчають та обговорюють експерти і зовсім скоро подадуть на розгляд уряду.

Щодо заборгованої зарплати теж усе не так просто. Та завдяки активним діям уряду з березня цього року ми бачимо динаміку зменшення боргів. За оперативними даними, на 21 жовтня порівняно з березнем заборгованість в Україні скоротилася на 132 мільйони гривень, або на 12%. Також підготовлено законопроект, який буде поданий на розгляд уряду, щодо задоволення вимог найманих працівників, якщо роботодавець визнає себе неплатоспроможним.

Крім цього, міністр нагадала, що розроблено план та затверджено концепцію щодо подолання соціального сирітства до 2020 року. За нею наступного року в Україні має бути створено 300 дитячих будинків сімейного типу. А також поставлене завдання, щоб з наступного року жодна посиротіла дитина більше не потрапляла до інтернатів.

Також чимало уваги міністерство приділяє питанням гендерної рівності. Буквально напередодні на засіданні КМУ затверджено розроблений міністерством проект закону щодо впровадження 30-відсоткових квот у виборчих списках політичних партій на виборах до парламенту та місцевих рад. Крім цього, проект закону регламентує дотримання гендерної рівноправності у сфері бізнесу та при працевлаштуванні. Як пояснила міністр, якщо на одну й ту саму посаду претендуватимуть чоловік і жінка, роботодавець має обрати представника тієї статі, яка менше представлена на той момент на його підприємстві.

Наталія Королевська також поінформувала, що загальна сума соціальних видатків за 9 місяців 2013 року становила майже 311,5 мільярда гривень, що на 12% більше, ніж за минулий рік. На пільги та субсидії — 4,5 мільярда гривень. Пенсійних виплат українці отримали на 186,9 мільярда гривень, що на 15 мільярдів гривень більше, ніж за аналогічний торішній період. Фонди соціального страхування повністю розрахувалися за вересень за такими платежами, як виплати по вагітності і пологах, щомісячні та одноразові виплати постраждалим на виробництві і членам їхніх сімей, видатки на медичний та спеціальний догляд за інвалідами. Сума цих виплат становить 19,2 мільярда гривень з початку року, що на понад 2 мільярди більше, ніж торік. Отже, всі виплати з держбюджету на сьогодні профінансовано на 100%.

Очільник міністерства наголосила, що вона заборонила керівникам усіх фондів страхування здійснювати будь-які платежі, крім соціальних виплат людям. За це кожен керівник фонду нестиме персональну відповідальність.

ДО РЕЧІ

Безробітним повернули борги

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

ГРОШІ. Управління Державної казначейської служби України у Нікополі Дніпропетровської області не поспішало перераховувати гроші, які виділяють на допомогу безробітним міста. Це кошти на виплати допомоги з безробіття, зокрема одноразові виплати для організації підприємницької діяльності та допомоги на поховання. За липень–серпень цього року заборгованість Держказначейства безробітним жителям Нікополя становить 1 731 820 гривень.

Нікопольська міжрайонна прокуратура перевірила діяльність цього відомства і встановила цей кричущий факт. Як повідомляє прес-служба прокуратури Дніпропетровської області, за результатами перевірки прокуратура внесла подання Державній казначейській службі України у Нікополі. Там це подання уважно розглянули та змушені були задовольнити. Так, лише після втручання прокуратури люди отримали потрібні їм гроші: відомство сплатило заборгованість безробітним громадянам у повному обсязі.