НА ПОРОЗІ ВЕРЕСЕНЬ

«Урядовий кур’єр» поцікавився, скільки коштує зібрати дитину до школи

Шкільні базари вже активно працюють, проте покупців на них поки що небагато. А ті, хто вже готовий отоваритися, скаржаться на високі ціни й низьку якість товарів. Проте, як показало невеличке дослідження «Урядового кур’єра», ціни на шкільний крам залежать не стільки від якості товару, скільки від «крутизни» й розташування торгової точки. Подекуди різниця у вартості форми від одного й того самого виробника може сягати 400 гривень.

Що далі, то дешевше

Підготовка до школи для батьків — відповідальний процес. Хоч товарів багато, проте насправді вибір обмежений. Особливо коли йдеться про споживачів з невеликими статками. Натомість продавці невпинно переконують, що якісна форма не може коштувати дешево, а економити на дітях не можна.

— Ми купили сину шкільний жакет і виклали за нього 400 гривень, але ж це лише один жакет, — обурюється Валентина Цвіркунова, мама першачка, яка скуповувалася в магазині неподалік від центру столиці. — Звісно, можна було обрати й дешевший, але він буде немов скляний. Також ми придбали сорочку за 210 гривень, туфлі за 350, штани за 350 гривень та краватку-«метелик» — 80 гривень. І, звісно, не можна забувати про заняття з фізкультури, для яких ще потрібно купити спортивну форму, кеди чи кросівки, а це додатково приблизно 800 гривень. Разом виходить 2190 гривень.

Цікаво, що на одному з базарів столиці, але вже у спальному районі міста, ціни на шкільний крам дещо інші. Тут можна купити непоганий костюм для хлопчиків від львівського виробника за 300–600 гривень, польську сорочку за 90 гривень, кеди — 70 гривень, кросівки зі штучної шкіри 150–300 гривень, спортивний костюм за 200–400 гривень. А ціни безпосередньо залежать від якості виробу. Принаймні в цьому переконують продавці.

— Ось дивіться, гарний напіввовняний костюм-трійка, коштує 470 гривень для учня 3-4 класів. Він не мнеться! Можете самі пожмакати, — припрошує продавець Олександр Яровий. — А то вчора приходить жінка, дивиться на костюм, а як почула ціну — аж за серце вхопилася, бо в іншому місті вона купила такий самий за тисячу гривень. Ми на цьому базарі недорого платимо за місце, тому й можемо продавати товар трохи дешевше, ніж інші.

Проте, на переконання батьків, форма, яка має гарний вигляд на вішаку, далеко не завжди так само добре сидить на дитині.

— Вирушаючи в магазин по форму, щиро хотіла підтримати вітчизняного виробника. Адже звідусіль переконують, що на наших фабриках шиють одяг виключно з якісних тканин. До того ж його перевіряють контролюючі органи, — розповідає мама учениці 6-го класу Олександра Куцик. — Знайомі нахвалювали одну зі столичних фабрик, де шиють якісну форму. Можливо, вона справді якісна, адже допоки форма висіла на вішаку, претензій до неї в мене не було. І на вигляд гарна, і склад тканини непоганий, але коли дочка її вдягнула, ситуація кардинально змінилася. В цій формі дитина схожа на опудало. Тому ми поміряли ще кілька речей у цьому магазині, а потім розвернулися й пішли на шкільний базар, де підтримали чи то турецького, чи китайського виробника. Проте іноземна форма сидить добре.

Загалом зібрати дівчинку до школи важче і дорожче, ніж хлопчика. Навіть на недорогому районному базарі. Так, шкільна форма коштує від 350 до 800 гривень, блуза — 150–250, взуття від 200 (замінник шкіри) або від 400 гривень (шкіряне). А ще бантик — 50 гривень та колготи — 50. Якщо ж все це придбати ближче до центру, вартість зросте в середньому на 20%.

І, звісно ж, канцтовари — вони потрібні і хлопчикам, і дівчаткам. У дівчаток вимоги до зовнішнього вигляду цих товарів традиційно суворіші, ніж у хлопчиків. Адже маленьким модницям потрібно, щоб все було неодмінно яскравим та гарним. А модний рюкзак аж ніяк не можна купити дешевше, ніж за 200–300 гривень. Разом з тим, хлопчикам можна знайти і за 135–250. Дитячі шкільні сумки коштують трохи дешевше — від 150 гривень. Сумку з торішньої колекції взагалі можна купити за 135 гривень. Щоправда, вона буде трохи пошарпана і брудна. Звісно, якщо пошукати, можна придбати ранець і за 450 гривень. За ці гроші він буде укомплектований — тобто це вартість самого рюкзака, пенала з канцтоварами й кількох зошитів.

Значно дешевше купувати все окремо, оскільки в магазинах нині проводяться різноманітні акції. Так, зошити на 12 аркушів з обкладинкою в стилі СРСР (однотонного кольору) коштують 60 копійок, а з малюнками — вже 75 копійок. Тож не варто купувати все в одному місці. Задля економії бажано пройтися кількома магазинами: в одному з них точно проводитимуть акцію на канцтовари.

Не купуйте «кусючок»!

Щоб обрати дитині якісний шкільний одяг, бажано підійти до цього процесу дуже уважно. Хімічна промисловість не стоїть на місці, тому на дотик не завжди вдасться з’ясувати, чи тримаєте в руках бавовняну блузу, чи це добре замаскована під неї синтетика. Проте якщо батькам приємно тримати річ у руках, то й дитині в ній буде комфортно, якщо ж одяг «кусатиметься» — хорошого мало. В такій формі замість того, щоб слухати вчительку, учень постійно чухатиметься й думатиме, як би швидше скинути «кусючку».

Також варто пам’ятати, що білизна, яка контактує безпосередньо з тілом, має бути з натуральних тканин. Бажано — з льону чи бавовни. А вже в одязі, що вдягається зверху (сорочки, блузи, костюми, плаття), допускаються незначні добавки штучних та синтетичних волокон.

Перед тим як купити форму, експерти радять взяти паперову серветку і потерти, приміром, жакет. Якщо фарба з’явилася на серветці — відмовтесь від купівлі цієї речі. Такий жакет пофарбує як мінімум білосніжну блузу, як максимум — взагалі перейде на тіло дитини. А це свідчить, що виробник обрав дешеву фарбу для тканини, тож вона може бути токсичною.

Хоч як дивно це звучить, але перед купівлею форми варто її… понюхати. Вона не повинна пахнути надто сильно. Адже немає гарантії, що після прання цей запах зникне. Натомість дитина буде змушена вдихати хімічну аромокомпозицію майже цілий день. Як наслідок, це може спровокувати алергічну реакцію.

Здавалося б, такий маленький нюанс, як шви, теж можуть «розповісти» багато цікавого про якість форми. В правильному жакеті чи штанах шви повинні бути рівними: без затяжок і провисання петель. Колір нитки має гармоніювати з кольором речі.

Обравши більш-менш якісну форму, батьки стикаються з проблемою купівлі взуття. На переконання продавців, особливо на базарі, все взуття якісне і шкіряне. Але в реальності дев’ять із десяти пар пошито в Китаї з дешевого замінника, який «розлізається» буквально через тиждень після носіння. Вирізнити таку пару нескладно. Часто вже біля яток, де торгують таким «якісним» крамом, відчувається своєрідний синтетичний запах, а самі туфлі якісь неохайні: десь клей розмазаний, десь шви нерівні.

В якісного дитячого взуття устілка має бути оснащена супінатором, а підошва — на невеликій платформі. Якщо виробник потурбувався про наявність супінатора, найімовірніше, виготовив і саму пару з якісних матеріалів.

Особливо обережними треба бути батькам дівчаток, адже високі підбори у школярок можуть спровокувати проблеми з хребтом. Якщо ж у дитини вже є плоскостопість, потрібно купувати виключно якісне взуття, бажано додатково придбати ортопедичну устілку.

Сьогодні розпізнати якісне шкіряне взуття від підробок непросто. Адже хитрі виробники почали використовувати для взуття із замінників фарбу з таким самим запахом, як і для шкіряного. Тож виокремити «на нюх» шкіру від замінника не вдасться. Проте фахівці радять купувати лише те взуття, яке не має запаху гуми, пластмаси, клею. І бажано, щоб на підошві було маркування, де зазначається, з чого саме пошито пару. Нагадаємо, що замінник позначається ромбом, шкіра таким собі характерним шматочком.

Ці нескладні підказки допоможуть батькам зорієнтуватись у всьому різноманітті товарів і вибрати справді якісний і недорогий.

ТОЧКА ЗОРУ

На дитячий одяг не прийнятий технічний регламент безпеки

Микола ДМИТРІЄВ,
в. о. начальника Управління р
инкового нагляду Державної
інспекції захисту прав споживачів:

— Щорічно об’єкти господарювання, які реалізують шкільну продукцію, вносяться до переліку планових перевірок, причому як з ринкового нагляду, так і захисту прав споживачів. За результатами цих перевірок в кінці серпня ми звітуємо перед Кабміном і Генеральною прокуратурою про кількість перевірок та виявлені порушення. Але такий звіт подається в кінці серпня, тож поки що робота триває і наші фахівці досліджують ринок.

Хотів би зауважити, що на дитячий одяг не прийнятий технічний регламент безпеки. Тому проводити перевірку форми щодо її безпеки можемо, лише отримавши звернення споживача. За заявою ми проведемо позапланову перевірку, під час якої відберемо шкільну форму для експертизи, і якщо буде доведено, що одяг може бути небезпечним, вживатимемо заходів, передбачених законодавством.

КОМПЕТЕНТНО

Одяг не повинен негативно впливати на здоров’я дитини

Наталія ПОПОВА,
начальник Центру сертифікації
і випробування легкої промисловості
ДП «Укрметртестстандарт»:

— Батькам слід пам’ятати, що шкільна форма — одяг, в якому дитина має почуватися комфортно і максимально безпечно протягом тривалого часу.

Під час вибору шкільної форми я звертаю увагу батьків на те, що одяг не повинен негативно впливати на здоров’я і психологічний стан дитини. Згідно з постановами Кабміну й іншими нормативними документами, які діють в Україні, при виготовленні шкільної форми допускається використання не лише натуральних матеріалів, а й суміші (до 67% — синтетичних та 33% — вовняних волокон).

При виборі шкільних товарів потрібно уважно роздивитися виріб, ознайомитися з маркуванням, яке має містити таку інформацію: найменування виробника, його торговий знак, адреса, телефон, назва продукції, розмір, склад сировини, умови експлуатації і догляду, дата виготовлення.

Хочу наголосити, що вироби для дітей не повинні мати нехарактерного для них запаху фарби чи плісняви.

І головне — не забудьте взяти чек на покупку.