Захід, який проходив за підтримки Мінагрополітики Криму та Торговельно-промислової палати автономії, вкотре зібрав велику кількість шанувальників цієї смачної та корисної ягоди. Виноградарі з різних регіонів України, Росії, Молдови, Узбекистану продемонстрували 287 сортів і нових гібридних форм винограду. Найкращі зразки були відзначені нагородами. «Найбільший урожай золотих медалей зібрав Бахчисарайський район, який широко був представлений на виставці і є реальним лідером у розвитку галузі виноградарства і виноробства не тільки в масштабах Криму, а й на пострадянському просторі, — розповів «УК» Володимир Ярмилко, один з  організаторів заходу. — Голові райдержадміністрації району Ільмі Умерову  вручили Суперкубок Гран-прі за розвиток галузі в районі, реалізацію великих інвестиційних проектів, упровадження інноваційних технологій». А Кубок Гран-прі отримала колекція столових сортів винограду, яка була представлена делегацією виноградарів з Узбекистану.

Традиційно на виставці працювали професійна та народна дегустаційні комісії. За підсумками їх роботи були визначені переможці серед приватних селекціонерів, що виростили виноградні грона з гарними смаковими якостями.

На виставці виноградного грона яблуку не було де впасти. Фото надане Володимиром ЯРМИЛКОМ.

Але дегустували тут не лише ягоди, а й авторське вино, яке, зокрема, вразило французьку делегацію. «Представники Франції, ознайомившись на виставці зі зразками столового винограду та вина, виявили бажання тісніше співпрацювати з приватними селекціонерами — виноградарями України та вченими Всеросійського НДІ виноградарства і виноробства ім. Потапенка», — констатував Володимир Ярмилко.

На цьогорічному святі виноградного грона не лише нагороджували найкращих, а й знайшли час для обговорення проблем та перспектив розвитку виноградної галузі України. Вперше в рамках роботи виставки організатори заходу провели міжнародну конференцію «Український ринок столового винограду», яка зібрала близько 300 вчених та профільних фахівців з 14 країн світу. Під час її роботи говорили про перспективні сорти, новітні технології вирощування столового винограду, сучасні способи захисту виноградників від несприятливих кліматичних умов (заморозки, град тощо), можливості виробництва винограду в захищеному грунті, технології переробки винограду, критерії вибору ефективного маркетингу у виноградному бізнесі.

На думку організаторів виставки-конференції, найбільша цінність цього заходу полягає в тому, що його учасники та відвідувачі мають можливість ділитися досвідом, спілкуватися зі знаменитими селекціонерами, видатними виноградарями, які отримують по 70 і більше тонн якісних ягід з гектара.