Одне з найважливіших державних свят — День Конституції Прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів у Німеччині, де перебував із робочим візитом. Його зустріч із Федеральним канцлером Ангелою Меркель укотре підтвердила серйозність намірів наших партнерів розвивати економічну складову двосторонніх відносин.

Скажімо, очільники урядів домовилися провести у жовтні в Києві Другу спільну інвестиційну конференцію та започаткувати роботу Українсько-німецької промислово-торговельної палати. Ці кроки створять дієвий механізм зміцнення економічних зв’язків.

Безвізова мрія

На спільній прес-конференції Прем’єр сказав, що Німеччина — лідер за обсягом інвестицій в Україну й закликав представників німецького бізнесу активізувати інвестиційну діяльність. На тлі завдання уряду, яким є забезпечення зростання національної економіки й підвищення доходів людей, залучення німецького бізнесу для інвестування в нашу економіку — дуже важливий пріоритет.

Володимир Гройсман поінформував канцлера Німеччини про кроки уряду щодо досягнення макроекономічної стабільності держави, зокрема у напрямах дерегуляції, реформи енергетичного ринку, початку приватизації державних підприємств та реформи державної служби. Також на порядку денному — ефективна боротьба з корупцією та судова реформа.

Порозуміння глав урядів вселяє оптимізм. Фото з Урядового порталу

Не обійшлося, звичайно, й без чи не найгострішої теми останніх двох років — російської агресії проти суверенної європейської держави, якою є Україна. Володимир Гройсман укотре переконував у необхідності об’єднання всього цивілізованого світу заради приборкання імперських амбіцій РФ, щоб змусити її виконувати мінські домовленості. Окремо він наголосив на неприпустимості проведення виборів на Донбасі, допоки Україна не відновить контроль за тимчасово окупованими територіями.

«Вибори — це демократичний процес, і не може бути різних за стандартами підходів до виборів в Україні і в інших європейських країнах. Вони мають відбуватися тоді, коли є абсолютна відкритість, можливість прийти і вільно висловити свій вибір», — підкреслив глава уряду, нагадавши, що саме в цьому контексті мінські угоди мають неабияке значення.

Володимир Гройсман підкреслив важливість позиції Німеччини щодо підтримки України перед зовнішньою агресією та на шляху внутрішніх реформ.

«На превеликий жаль, у ХХІ сторіччі ми отримали виклик для всього цивілізованого світу. І сьогодні українські воїни боронять не тільки східні кордони України, а й кордони по-справжньому Європейського Союзу, тому що борються за демократичні європейські цінності, за повагу до міжнародного права, — наголосив Прем’єр. — Наше завдання — зробити все для того, щоб ми могли встановити мир на континенті, а агресор мав повагу до міжнародного права».

Говорив глава уряду й про виконання Україною всіх технічних вимог, необхідних для запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом, і очікування вже цьогоріч позитивного рішення від ЄС. «Маю надію, що у 2016 році таке рішення буде ухвалено й українці зможуть без перешкод пересуватися Європейським Союзом, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Переконаний, що українці бездоганно виконуватимуть усі необхідні вимоги щодо дотримання законодавства».

Усі означені питання були і в центрі уваги переговорів Володимира Гройсмана з Федеральним Президентом Німеччини Йоахімом Гауком. На переконання глави уряду, санкції щодо РФ мають залишатися чинними до моменту повної імплементації мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності й суверенітету України, включаючи Крим.

«Хочу звернути вашу увагу: український Крим був курортом, окупований Росією Крим став військовою базою, яка становить загрозу всій Європі», — наголосив Володимир Гройсман. У цьому питанні Йоахім Гаук запевнив про підтримку Німеччиною імплементації мінських угод, а також ухвалення рішення Євросоюзу щодо надання Україні безвізового режиму.

Досвід є. Ним поділяться

Широке коло двосторонніх відносин і питань внутрішнього життя України Прем’єр порушив і під час зустрічі з експертами і представниками політичних та бізнесових кіл у Фонді імені Кьорбера у Берліні. Так, агресію проти своєї країни він назвав і агресією проти всього цивілізованого світу: «Це водорозділ між демократичним світом і тим, який не хоче поважати ні наших з вами прав, ні міжнародного права і хоче встановлювати нові правила, де права людини, її життя, свобода нічого не варті».

Тому ця проблема потребує відповідної реакції на міжнародному рівні. А послаблення санкції проти РФ можливе лише тоді, коли агресор почне поважати міжнародне право, територіальну цілісність і кордони інших держав. «Молдова, Грузія, Україна... Якщо ми потуратимемо агресору, питання буде лише єдине: хто наступний? Які наступні кризи в Європі, що послаблюватимуть світ?» — підкреслив він.

Підбиваючи поміжні підсумки діяльності уряду в площині внутрішніх перетворень, Володимир Гройсман запевнив німецьких партнерів: «Ми сповнені сил і впевненості, що можемо здолати виклики, змінити свою державу. Ми налаштовані на реформи й зміни, які перетворюватимуть її на сучасну демократичну європейську країну».

Із такими тезами підійшов Прем’єр і до зустрічі з міністром фінансів Німеччини Вольф∂ан∂ом Шойбле та міністром економічного співробітництва та розвитку Німеччини Гердом Мюллером. У центрі уваги була підтримка Німеччиною українських реформ, особливо в митній сфері, в енергозбереженні й приватизації. Німецькі урядовці висловили готовність надати консультативну підтримку, зокрема щодо приватизації в Україні та створення Державного фонду енергоефективності, забезпечення його прозорої та ефективної роботи.

В Україні 4,5 тисячі підприємств з німецьким капіталом, реалізують проектів німецької технічної допомоги на суму 600 мільйонів євро, що є необхідною основою для розвитку й поглиблення співпраці.

Сторони домовилися активізувати роботу з реалізації проектів німецького бізнесу в Україні. Цієї осені в Києві буде проведено міжурядові консультації зі сталого розвитку України. А в контексті процесу децентралізації на початку 2017-го в Києві заплановано конференцію міст-партнерів за участю місцевих влад міст-партнерів України, Німеччини та Польщі.

Володимир Гройсман відвідав Музей Checkpoint Charlie, де оглянув експозицію, присвячену Революції гідності, й поспілкувався із представниками української громади.