Навесні 2009 року «Динамо» під керівництвом Юрія Сьоміна виграло золоті медалі української Прем’єр-ліги. Наступні п’ять сезонів першим у турнірній таблиці незмінно фінішував «Шахтар». Рік тому команда Олега Блохіна не зуміла втримати в руках навіть «срібло»: чемпіонат вона закінчила третьою. За тур до закінчення нинішньої національної першості стало очевидно: це не межа падіння. Незалежно від результату останньої зустрічі з луганською «Зорею» кияни вперше в новітній історії опиняться за межею трійки призерів.

Єдина можливість підсолодити гірку пігулку — виграти Кубок України. Фінальна гра кубкового розіграшу призначена на 15 травня. Президент київського клубу Ігор Суркіс заявив журналістам: він готовий призначити Сергія Реброва головним тренером, якщо під його керівництвом динамівці переможуть у фіналі новоспеченого чемпіона країни — донецький «Шахтар».

На початку травня гірники підтвердили звання беззаперечного лідера вітчизняного футболу. Чотири останні роки «Шахтар» без відбору грає в основному турнірі Ліги чемпіонів. У цьому турнірі він виступить і нинішньої осені. Чергова перемога команди з Донецька вирізняється на тлі попередніх. Адже у складі помаранчево-чорних уболівальники не побачили визнаних лідерів: Фернандіньо перейшов у «Манчестер сіті», де став чемпіоном Англії, Вілліан виблискує у складі лондонського «Челсі», кращий бомбардир клубу Генріх Мхітарян — одна із зірок німецької «Боруссії» з Дортмунда.

Для будь-якого клубу такі втрати не минають безслідно. Мірча Луческу визнавав, що новачки гірників не дотягують до рівня нинішніх зірок топ-клубів Європи. Свідчення цього — жодного набраного очка у двох принципових протистояннях проти «Дніпра». Але у складній ситуації донеччани зуміли стабільніше від конкурентів пройти весняну частину першості й знов фінішувати першими.

— Це був найважчий період за всі десять років мого перебування біля керма «Шахтаря», — зізнався після фінального свистка матчу в Черкасах Мірча Луческу. — Ми вп’яте поспіль перемогли в національній першості за рахунок якісної гри і ритмічного проходження турнірної дистанції.

Нагадаю, що минулої неділі всі матчі відбулися без глядачів.

— ФФУ та УПЛ не можуть взяти на себе відповідальність за безпеку вболівальників на стадіонах, — заявив перший віце-президент Федерації футболу України Анатолій Попов, коментуючи відсутність любителів популярної гри на матчах 29 туру. — У нас на це просто немає сил. У складній політичній ситуації, що склалася в країні, футбол — зайвий привід для конфліктів. Одеса стала прикладом цього. Тому ми й ухвалили непопулярне рішення.

23-річний півзахисник гірників Дуглас Коста (ліворуч) став п’ятиразовим чемпіоном України. Фото з сайту ФК «Шахтар»

ТАБЛО «УК»

Пропущений матч 22 туру

Севастополь — Металіст — 0:2
Голи: Хав’єр (8), Бланко (36)

29 тур

Волинь — Севастополь — 1:2 Голи: Матей (84) — Кузнецов (51), Ковпак (86)

Металург Д — Металург З — 2:0
Голи: Мораєс (37, 41)

Говерла — Чорноморець — 1:1Голи: Шарпар (90) — Антонов (24)

Іллічівець — Динамо — 0:2
Голи: Вукоєвич (13), Ідейє (81, пен.)

Карпати — Металіст — 2:4
Голи: Бартулович (10, пен.),  Зеньов (23) — Гомез (6),  Хав’єр (38, пен., 54, пен., 85)

Ворскла — Дніпро — 1:4
Голи: Чеснаков (16), Коноплянка (68), Зозуля (80), Матеус (89, 90)

Зоря — Шахтар — 1:3
Голи: Любенович (45+3) — Адріано (14, пен., 29), Едуардо (90+1)

Лідери: Шахтар — 62 очки, Дніпро — 56, Металіст — 54, Динамо — 50, Чорноморець — 45, Металург Д — 43, Зоря — 42.

Кубок України, півфінали

Славутич (Черкаси) — Шахтар — 0:0 (екстра-тайм — 0:3)
Голи: Едуардо (105), Тайсон (110), Бернард (119)

Динамо — Чорноморець — 4:0
Голи: Гармаш (26, 40), Ярмоленко (52, з пенальті), Мбокані (68)

Фінал відбудеться 15 травня.

Бомбардири:

Мораєс (Металург Д) — 19 м’ячів

Адріано (Шахтар) — 18

Девич (Металіст) — 15

Мбокані (Динамо) — 13

Селезньов (Дніпро) — 13

Болі (Зоря) — 12

Матеус (Дніпро) — 12

Ярмоленко (Динамо) —  11