Тренера португальської «Браги» Паулу Фонсеку можна зрозуміти. На післяматчевій прес-конференції він висловив сподівання, що команда, яка відквитала один м’яч удома, зможе забити два сухих у Львові. «Зазвичай я не кажу про справедливість у футболі, але сьогодні саме така ситуація. Вважаю, що результат не відображає того, що відбувалося на полі. «Брага» домінувала, грала цікаво й ініціативно, та потім ми пропустили прикрий гол. Звісно, це ускладнило нам гру. Другий тайм також проходив за повної нашої переваги. Однак «Шахтар» знову забив нелогічний гол», — бідкався португальський фахівець. Ну що поробиш, не всяка логіка годиться для футболу.

Приміром, до поєдинку в Португалії встиг відновитися від травми провідний оборонець «Шахтаря» Ярослав Ракицький. Саме він, як з’ясувалося згодом, не лише підсилив оборону «гірників», а й відкрив рахунок у матчі. І саме він пропустить наступний матч у відповідь вже через дискваліфікацію.

Стартова активність португальців ні до чого не привела, хоч Андрій П’ятов серйозно вступив у гру вже на другій хвилині. Незабаром «гірники» освоїлися на стадіоні міста архієпископів і спробували нав’язати господарям свій футбол. Тривалий час це не давало результату, П’ятов двічі опинявся на шляху м’яча, що летів у ворота. На 38-й хвилині Віктор Коваленко заробив небезпечний стандарт біля лівого кута штрафного майданчика. Удар Даріо Срни прийняла на себе стінка.

Перед свистком на перерву знову відзначився активністю Коваленко, який на швидкості вискочив з-за спин захисників «Браги» і вже у штрафному майданчику віддав передачу на Марлоса. Бразилець втратив момент для удару, але ця атака призвела до кутового, і він став результативним. Після подачі з лівого флангу м’яч прийшовся на дальню штангу, а там Ракицький пробив під поперечину.

Програючи, «Брага» розпочала другу половину ще активніше, проте підопічні Мірчі Луческу не повторили помилок першого тайму, коли давали суперникові грати, а навпаки, додали. Моменти почали виникати в обох команд, проте «Брага» все-таки починала затискати суперника, створюючи більше небезпеки. У штрафному «гірників» виникали моменти, коли починалася справжня паніка, і захисники виносили м’яч просто якнайдалі від воріт.

Але й тут команда Луческу показала себе як досвідченіший єврокубковий боєць: витерпіла і забила: Даріо Срна виконав простріл до воріт, де на випередження зіграв Феррейра — 2:0. На жаль, утримати комфортний рахунок «гірники» не змогли. За хвилину до закінчення ігрового часу Вілсон Едуарду, якого Паулу Фонсека випустив на заміну, відквитав один м’яч і дав своїй команді надію.

Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу назвав четверговий матч видовищним поєдинком двох гідних суперників. «У першому таймі ми добре організували оборону. За великим рахунком, «Брага» нічого не створила, за винятком одного удару в бік воріт. Ми ж наприкінці першого тайму використали можливість після кутового і забили. Знали, що граємо проти технічного, агресивного колективу. Спробували не давати їм вільних зон для побудови атак. У другому таймі використовували швидкі атаки й контратаки. «Брага» — хороша команда, і, гадаю, у Львові на нас чекає складна гра. Спробуємо дуже якісно підготуватися до другого матчу і пройти далі в Лізі Європи», — наголосив румунський фахівець.

Мірча Луческу знову назвав поле «Арени Львів» нейтральним: «Ми не можемо почуватися розслаблено. Попереду в нас дуже важкий поєдинок. Ми граємо вдома, але на нейтральному полі — це не наш рідний дім».

А чи треба так спокушати футбольну фортуну розмовами про батьківщину, містере?

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/4 фіналу. Перший матч

Брага — Шахтар — 1:2

Голи: Едуарду (89) — Ракицький (45), Феррейра (75)

Півфінальні пари Кубка України з футболу, 2015—2016

Зоря — Дніпро

Олександрія — Шахтар

Перші матчі пройдуть на полях команд, вказаних першими.

Базові дати — 20 квітня та 11 травня. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»