«Манчестер дякує вам — шейх Мансур». Величезний плакат з таким написом прикрашає верхній ярус футбольної арени, на якій проводить домашні зустрічі команда чилійського фахівця Мануеля Пеллегріні. Дякувати 45-річному представникові правлячої королівської сім’ї з Об’єднаних Арабських Еміратів є за що. Вісім років тому він придбав футбольний клуб англійської Прем’єр-ліги «Манчестер Сіті». За цей час «блакитні» двічі вигравали чемпіонський титул, випереджаючи своїх набагато відоміших земляків із «Манчестер Юнайтед».

Андрій Ярмоленко: зіграли гідно, однак вище голови не стрибнеш. Фото з сайту uefa.com

Навесні 2016 року Серхіо Агуеро та його партнери підкорили нову вершину: уперше в історії клубу здобули право грати в 1/4 фіналу найпрестижнішого турніру Старого Світу — Лізі чемпіонів. Особливо вболівальники «городян» пишаються тим, що їхні улюбленці стали єдиною командою з Туманного Альбіону, яка продовжує боротьбу за почесний трофей разом з континентальними грандами — іспанськими «Реалом» і «Барселоною», французьким ПСЖ.

Долю путівки до вісімки чвертьфіналістів чемпіонської ліги було фактично вирішено три тижні тому в Києві. Тривала зимова перерва не дала змоги господарям «Олімпійського» на рівних протистояти грізному суперникові: нищівний пресинг підопічних Пеллегріні мав руйнівний ефект. Відзначилися майже всі лідери англійського клубу, починаючи із зіркового аргентинця Серхіо Агуеро, який відкрив рахунок у матчі, а також взяв участь у другій гольовій атаці. Вишукано диригував діями партнерів Давід Сілва, нагадав про свої численні таланти Яя Туре, кілька разів урятував партнерів воротар Джо Харт.

На жаль, у складі господарів на своєму звичному рівні зіграли лише Олександр Шовковський, Домагой Віда, Сергій Сидорчук та Олександр Драгович. Найнижчу оцінку серед журналістів та експертів отримав Андрій Ярмоленко.

У матчі-відповіді через травми не змогли взяти участь захисник Даніло Сілва, ключовий гравець середини поля Сергій Рибалка та гострий форвард Жуніор Мораес. Динамівці досить вдало руйнували нечисленні атаки господарів, а от їхні наступальні дії залишили гнітюче враження.

У перерві довелося міняти центрфорварда Лукаша Теодорчика і випускати на поле правого вінгера Дерліза Гонсалеса. Тактична перебудова додала креативу в атаці, однак забити бодай один м’яч у ворота фаворита двоматчевого протистояння так і не вдалося.

«Ми могли як виграти, так і програти, — змушений був визнати після фінального свистка головний тренер киян Сергій Ребров. — Проти цієї команди ми показали свою силу: нині я побачив команду, яка старалася, гравці билися один за одного, грали напрочуд дисципліновано. За перші 15 хвилин гравці «Манчестер Сіті» нічого не зуміли створити біля наших воріт. Це завдяки нашій компактній грі. Двоматчеву дуель ми програли ще в Києві. Якби на рідному полі не припустилися кількох результативних помилок, гра-відповідь могла б виявитися набагато цікавішою. Та я не можу сказати, що засмучений результатом. За останні 17 років ми вперше пройшли до плей-оф Ліги чемпіонів — я за це подякував хлопцям. Сподіваюся, в наступному сезоні ми будемо в континентальних турнірах набагато сильнішими».

А ось які висновки дає змогу зробити побачене з ложі преси. Коли ми говоримо про мадридський «Реал», перш за все згадуємо багаторазового володаря «Золотого м’яча» Роналду. «Барселона» — це передовсім фантастичне тріо неперевершених майстрів атаки — Суарес, Неймар та Мессі. Футбольне обличчя французького ПСЖ визначає гросмейстер завершального удару Златан Ібрагімович. Німецька «Баварія» — команда чинних чемпіонів світу на чолі з Томасом Мюллером та Мануелем Нойєром.

Без виконавців міжнародного класу неможливо досягати серйозних успіхів на євроарені. Виховати таких лідерів у своєму тренувальному таборі — це найактуальніше завдання для наставника київського «Динамо» в найближчому майбутньому.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, 1/8 фіналу

Матчі-відповіді

Манчестер Сіті (Англія) — Динамо (Україна) — 0:0 

Перший матч — 3:1

Атлетико (Іспанія) — ПСВ (Нідерланди) — 0:0    (серія пенальті — 8:7) 

Перший матч — 0:0

ВІРТУАЛЬНІСТЬ

У соцмережах динамівців не гудять, а радять

Після нічиєї в Манчестері  у соціальних мережах не дуже докоряли «Динамо» за гру.

Користувачі зазначали, що загалом за сезон підопічні Сергія Реброва заслужили повагу, а останній матч справив подвійне  враження. Зокрема  український журналіст і коментатор  Віктор Вацко написав:

«Дякую @DynamoKyiv за євросезон! Минуть роки, але нам буде що згадати!»

А відомий український співак Святослав Вакарчук подякував Сергієві Реброву та команді, зауваживши: «Динамо заслужило повагу за цей сезон Ліги чемпіонів. Далі буде!»

Утім уболівальники досить  резонно запитують: чи не час переставати боятися грати з такими команди другим номером? Справді, після п’ятнадцятиріччя без плей-оф і  вихід до 1/8 фіналу —  це крок уперед. І не можна після такої перерви відразу ставити завдання виграти Лігу чемпіонів. Однак уперше в історії не пропустити в Англії — це все-таки не досягнення. Тож треба працювати, багато і наполегливо, приміряти колишню славу до сучасних реалій, а головне — підіймати загальний рівень вітчизняного футболу. 

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра», 
Манчестер — Київ