Начальник відділу з питань
призначення пенсій департаменту
пенсійного забезпечення
Пенсійного фонду України
Галина МАСТЮГІНА

Ми продовжуємо роз’яснювати норми нового Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Цього разу йтиметься про призначення пенсії за віком на пільгових умовах, про перехід з одного виду пенсій на інший та про те, який мінімальний страховий стаж потрібен для призначення пенсії за віком на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. На цю тему розмову ведемо з начальником відділу з питань призначення пенсій департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Галиною МАСТЮГІНОЮ.

— Галино Іванівно, чи залишилася в новому законі така норма, як призначення пенсії за віком на пільгових умовах?

— Так, право на достроковий вихід на пенсію збережено. Тобто пенсії за віком на пільгових умовах призначатимуться і після 1 жовтня цього року.

Це стосується працівників шкідливих і особливо шкідливих виробництв, шахтарів, трактористів, доярок, жінок, які зайняті протягом повного сезону на вирощуванні, збиранні та післязбиральній обробці тютюну, робітниць текстильного виробництва, які задіяні на верстатах і машинах, водіїв міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) і великовагових автомобілів, зайнятих у технологічному процесі важких і шкідливих виробництв.

Збережено також норму виходу на заслужений відпочинок за віком жінкам:

— з числа військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, а також тим, хто став інвалідом внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті чи виконанням інтернаціонального обов’язку;

— з числа членів сім’ї загиблих (померлих) військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ;

— багатодітним матерям і матерям інвалідів з дитинства;

— окремим категоріям громадян (ліліпутам), диспропорційним карликам;

— інвалідам по зору I групи — сліпим та інвалідам з дитинства I групи.

— Як прописано у новому законі, з 1 жовтня цього року жінки виходитимуть на пенсію не в 55 років, а щороку на шість місяців працюватимуть довше — до 60 років. Чи матимуть вони право на призначення пенсії при досягненні 55-річного віку?

— Так, новим законом передбачено, що до 1 січня 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи.

— Тобто жінка не повинна працювати? А якщо влаштується на роботу?

— Працювати не повинна. Причому розмір її пенсії зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. А якщо жінка, якій достроково призначено пенсію до досягнення віку, передбаченого новим законом, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. У цьому випадку після досягнення віку, передбаченого законом, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію.

Працівникам шкідливих виробництв пенсії призначаються на пільгових умовах. Фото Володимира ЗАЇКИ

До речі, зменшення розміру пенсії застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду.

Хоча відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо особа після досягнення віку, передбаченого статтею 26 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (зі змінами), надалі працюватиме і відмовиться від отримання пенсії.

— Пенсійний вік жінок збільшено, а чи стане більшою їхня пенсія?

— Безумовно, жінкам, які народилися у період по 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлюється підвищення пенсії в розмірі 2,5% за кожні шість місяців пізнішого виходу на пенсію.

— Чи передбачено законодавством право на відтермінування часу виходу на пенсію?

— Таке право громадяни мають відповідно до статті 29 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто особі, яка набула право на пенсію за віком відповідно до цього закону, але після досягнення пенсійного віку виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до статті 27 цього закону, на такий відсоток:

на 0,5% ? за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку у разі відтермінування виходу на пенсію на строк до 60 місяців;

на 0,75% ? за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку у разі відтермінування виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.

У цьому випадку мається на увазі, що право відтермінування виходу на пенсію мають особи після досягнення 60-річного віку.

Крім того, якщо при відтермінуванні призначення пенсії за віком не здійснюється підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу, пенсія, обчислена відповідно до статті 29 названого закону, призначається з дня, що настає за останнім днем повного місяця відтермінування часу виходу на пенсію, який враховано до страхового стажу.

— Який потрібно мати страховий стаж, аби розмір пенсії за віком був мінімальним?

— Якщо у чоловіків є 35 років страхового стажу, а у жінок 30 років, то є право на мінімальну пенсію за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

— А якщо людина пропрацювала більше, то чи за понаднормовий страховий стаж буде встановлено доплату?

— За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до цього закону, але не більше як на 1% мінімального розміру пенсії за віком.

Водночас для осіб, яким пенсія призначена до набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», крім тих, яким після набрання чинності зазначеним законом здійснювався (здійснюватиметься) перерахунок пенсії з урахуванням заробітної плати за періоди страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії:

мінімальний розмір пенсії за віком, передбачений абзацом першим частини першої статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», і надалі встановлюється за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу;

збільшення пенсії, передбачене абзацом другим частини першої статті 28 цього закону (за понаднормовий стаж), встановлюється за кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам.

Тобто ця норма (необхідний страховий стаж 35 років чоловікам і 30 років жінкам) буде стосуватися лише тих осіб, яким пенсія призначатиметься після 01.10.2011 року та тих пенсіонерів, які продовжують працювати та в подальшому виявлять бажання провести перерахунок пенсії з урахуванням заробітку, отриманого після призначення (попереднього) перерахунку пенсії.

— А чи можна перейти з одного виду пенсії на інший? Це є у новому законодавстві?

— Така норма діє. Як і раніше, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюватиметься з дня подання особою заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що перебувають на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням громадянина може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Виняток є лише тоді, коли людина після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі; при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена частиною другою статті 40 цього закону для призначення пенсії (до 01.01.2012 р. — за 2010 рік, а після 01.01.2012 року — за три календарні роки, що передуватимуть року звернення за призначенням пенсії).

Валентина КОКІНА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Галина МАСТЮГІНА. Народилася 10 січня 1965 р. У 2002 р. закінчила МАУП за спеціальністю «правознавство».