ЗУСТРІЧ

Прем’єр-міністр розповів іноземним інвесторам про можливий компроміс із МВФ

На розмову в Клубі Кабінету Міністрів Микола Азаров запросив іноземних інвесторів, щоб порадитися з ними, як зробити Україну привабливішою для вкладання фінансів. Передовсім він запевнив присутніх у тому, що протягом 2013 року уряд надалі знижуватиме адміністративний тиск на бізнес, створюватиме атмосферу довіри між платником податків та бізнесом, зменшуючи перевірки.

Прем’єр розповів, що уряд очікує цього року зростання ВВП на рівні 3%. За його словами, прийняті Кабміном заходи сприятимуть відмові від жорсткої монетарної політики і відповідно переходу до помірної інфляції. Вона ж буде зумовлена нормальним економічним зростанням.

А в 2014 році глава уряду прогнозує зниження ставки на прибуток до 16 відсотків паралельно зі зниженням ставки податку на додану вартість. «За два роки нам вдалося знизити ставку оподаткування з 25 до 19 відсотків. А з наступного року набуває чинності наступне зниження, і податок на прибуток буде 16 відсотків. Із наступного року також вступить в силу зниження ставки податку на додану вартість», — пояснив він.

Також Микола Азаров розповів, що 23 січня на переговорах між Україною і Світовою організацією торгівлі переглядатимуть тарифні ставки. «Вони торкнулися 370 позицій. Думаю, ми знайдемо там компроміс, — сказав Микола Азаров, наголосивши, що в умовах членства в СОТ украй важливо відродити розвиток легкої промисловості. — У 2012 році ми мали скорочення темпів зростання легкої промисловості, хоч там уже і скорочуватися нікуди. У нас частка ринку для вітчизняної легкої промисловості — близько 2 відсотків, і нам треба думати, як захистити ринок і створити умови для розвитку української легкої промисловості».

А заради досягнення компромісу з Міжнародним валютним фондом щодо відновлення кредитної програми Stand-by Україна готова диференційовано підвищити тарифи на комунальні послуги для населення.

Заможні верстви населення, ймовірно, оплачуватимуть тепло за собівартістю. Фото з сайту onliner.by

У цьому контексті Прем’єр заявив: «Ми сказали, що готові для категорії людей, які мають європейську зарплатню та прибутки, встановити тарифи, які відповідають собівартості цих товарів». Та водночас підкреслив: отримання кредиту — не надважлива мета для України. Тому наша сторона й продовжує діалог, очікуючи на прийнятні умови співпраці від МВФ.

«Що стосується підвищення тарифів на газ для населення — усього, в тому обсязі, про який представники МВФ із нами говорили, то на це ми піти не можемо», — так Микола Азаров відзначив низький рівень доходів більшості українців.

А президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіал сказав, що міжнародні організації радо вкладатимуть кошти в Україну, якщо її уряд втілить у життя їхні рекомендації. «Ринкова капіталізація становить трильйон доларів. Однак лише відсоток обігу цих коштів генерується в Україні», — сказав він. А потім спробував із колегами дати рекомендації, щоправда, без журналістів, як цей показник підвищити.