За два тури до фінішу осіннього етапу чемпіонської Ліги путівку до весни забезпечили собі німецька «Баварія», іспанський «Реал» та «Барселона», французький ПСЖ, португальський «Порту» і «Боруссія» з Дортмунда. Минулого вівторка до учасників 1/8 фіналу приєдналися футболісти лондонського «Челсі» та донецького «Шахтаря». Олександр Кучер разом з партнерами пробилися у плей-оф найпрестижнішого футбольного турніру Європи втретє за останні п’ять сезонів. Але радість від виконання стратегічного завдання була затьмарена зовсім не обов’язковою поразкою в рідних стінах.

Ще до початку зустрічі п’ятого туру на «Львів Арені»,  де гірники зустрічалися з іспанським «Атлетиком», господарі могли приймати поздоровлення. Адже у Борисові місцевий БАТЕ вкотре розгромив лідер групи — португальський «Порту». Тож білоруси втратили навіть теоретичні шанси наздогнати підопічних Мірчі Луческу.

Так, від квартету H у лютому наступного року боротьбу за почесний трофей продовжать чемпіони Португалії та України. А ось суперникам донеччан перемога у Львові була потрібна, як ковток повітря. Адже у разі успіху іспанці претендували на вихід в 1/16 фіналу Ліги Європи. Мотивація гостей виявилася набагато сильнішою, що зрештою і відобразили цифри на табло львівської арени — 0:1. 

— Звичайно, не задоволений цим результатом, — зізнався Мірча Луческу на післяматчевій прес-конференції. — Але добре, що вийшли з групи і готуватимемося взимку до плей-оф. Ми були трохи розслаблені після двох матчів з білоруським БАТЕ. А ось іспанці енергійно пресингували наших гравців протягом 90 хвилин і добре оборонялися. Вони використали свій головний козир — стандартне положення. У цьому ключовому моменті не втримав свого підопічного Ярослав Ракицький.

Були хороші можливості у Кости і Тейшейри. До того ж не зрозуміло, чому суддя не призначив у ворота «Атлетика» пенальті. Це бачив увесь стадіон і гравці, але не суддя.

— Ми прагнули посісти перше місце у групі, але лідерство втратили ще у домашньому поєдинку з «Порту», — зазначив капітан помаранчево-чорних Даріо Срна. —  Нині «Шахтар» перебуває у непростій ситуації, але попри це, нам вдалося вийти в наступний етап престижного турніру. Для нас це надзвичайно важливо, адже ми прославляємо український футбол.

У минулому турі знаменитий аргентинець Ліонель Мессі наздогнав іспанця Рауля у списку кращих бомбардирів Ліги чемпіонів. 

Минулого вівторка форвард «Барселони» оформив хет-трик у ворота АПОЕЛа з Кіпру і став найкращим бомбардиром в історії Ліги чемпіонів — 74 забиті м’ячі.

ТИМ ЧАСОМ

Коноплянку кличуть у Серію А

Віце-чемпіон Італії «Рома» має намір придбати лідера «Дніпра» та національної збірної України Євгена Коноплянку вже в зимове трансферне вікно. Як повідомляє Corriere Dello Sport, римський клуб уже налагодив контакт із 25-річним хавбеком і намагається схилити футболіста до переїзду в столицю Італії.

За інформацією італійського видання, віце-чемпіон України спробує продати свого провідного гравця в січні. Адже влітку наступного року лідер дніпропетровської команди отримає статус вільного агента. Втім, навіть про приблизні цифри, які можуть фігурувати під час підписання контракту, поки що не повідомляють.

Нагадаю, окрім «Роми», на футболіста накидають оком також гранди Серії А «Інтер» і «Наполі», а на двох матчах «Дніпра» був присутній скаут англійського «Манчестер Юнайтед». Крім того, результативний вінгер потрапив у топ-10 найбільш очікуваних трансферів Серії А.

Тим часом у Міжнародній федерації футболу збираються оприлюднити символічну збірну за підсумками 2014 року. Команду зірок визначають під час голосування, в якому беруть участь близько 45 тисяч футболістів, які представляють 70 країн.

Першими були названі претенденти на місце у воротах збірної. У п’ятірку кращих увійшли німецький голкіпер Мануель Нойєр, чілієць Клаудіо Браво, Тібо Куртуа з Бельгії, іспанець Ікер Касільяс і Джанлуїджі Буффон з Італії.

Уже до 1 грудня 2014 року в ФІФА визначаться з номінантами серед захисників, півзахисників і форвардів. 

Капітан «Шахтаря» Даріо Срна (праворуч) разом з партнерами не зумів зберегти свої ворота на замку. Фото з сайту shakhtar.com