У рамках програми «Відкритий Уряд» Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк здебільшого повторив головні видозміни в країні за 37 днів (з моменту роботи нового Кабінету Міністрів) як на законодавчому, так і на суспільному рівнях... спеціально для представників регіональних засобів масової інформації.

Однак під час прес-конференції пролунало й кілька заяв. Зокрема стосовно долі газового співробітництва із північним сусідою. Глава уряду наголосив, що після денонсації Харківських угод ціна російського газу для України сягне 500 доларів за тисячу кубометрів. Саме тому уряд проводить «термінові» консультації з європейськими партнерами про можливість купувати реверсний газ.

Арсеній Яценюк був дуже відвертим з журналістами регіональних ЗМІ. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«Щодо цього питання вже є кілька шляхів вирішення. Один із них — реверсні поставки газу з країн ЄС, передовсім зі Словаччини. Також є можливості постачати газ із Польщі та Угорщини. Якщо ми отримаємо такі поставки, ціна буде дешевшою на 100—150 доларів залежно від дня, від спотового ринку», — пояснив Арсеній Яценюк. Він переконаний: реалізувавши технічно такий реекспорт, Україна заощаджуватиме мільярди доларів. А рішенню Кремля підвищити ціну на газ глава уряду не здивувався: «Мені абсолютно зрозуміло, що Росія йтиме далі, обмежуючи поставки природного газу».

Щодо конституційних змін: в уряді планують публічно обговорити їх у частині місцевого самоврядування вже 14 квітня. Прем’єр особисто виступив за те, щоб Голова Верховної Ради Олександр Турчинов провів засідання Комісії з питань внесення змін до Конституції, де всі політичні сили та представники органів місцевої влади могли б обговорити розділ щодо самоврядування у регіонах. А наступного тижня Верховна Рада голосуватиме за законопроект про відновлення довіри до судової гілки влади — так звану люстрацію судової системи.

Арсеній Яценюк поінформував, що Міндоходів відновило відшкодування ПДВ: станом на цей день сума добігла чотирьох мільярдів гривень (за даними Мінфіну, загальна сума таких боргів сягає 16,7 мільярда гривень).

У тезисній формі Арсеній Яценюк розповів, що коливання курсу гривні та відтік коштів із банківської системи (наразі він, до речі, уповільнився) пов’язані з економічними, політичними та військовими чинниками: «Як можна досягти економічної стабільності, коли майже 22 тисячі військових РФ перебувають у Криму, а ще близько 15 тисяч — оточили по периметру кордон із Україною?!» Утім, усі громадяни України в Криму матимуть змогу проголосувати на президентських виборах 25 травня. Для цього влада створила додаткову пропускну можливість та виборчі дільниці. Подробиці процесу означить уже Центральна виборча комісія.

Наостанок під оплески присутніх Арсеній Яценюк опосередковано звернувся до урядовців Росії. За його словами, нова українська влада вирішить долю конституційної реформи без «порад» Кремля. А тамтешня ідея про федералізацію є нічим іншим, як планом знищити Україну. «Ми вдячні їм за поради, але нехай вони зі своєю федералізацією розберуться», — резюмував глава уряду.