РУКОТВОРЕННЯ

Український художній текстиль стрімко набрав нових темпів розвитку

"Відчуття часу. Ренесанс "Рукотворення" - під такою назвою тривала ІІІ Всеукраїнська трієнале художнього текстилю. У залах Будинку художника Національної спілки України 90 митців з усієї країни представили 160 самобутніх творів.

В основі концепції цієї імпрези закладена не лише ідея повернення до основ візуального мистецтва - рукотворного втілення авторського задуму. Як зазначила куратор проекту, президент Української секції Міжнародної асоціації арт-критиків АІСА, заслужений діяч мистецтв України Зоя Чегусова, мистецтво художнього текстилю позиціонується на трієнале як потужна галузь у сфері культури з притаманними їй ознаками автентичної духовної генетики.

Вітаючи присутніх з відкриттям виставки, заступник міністра культури Тимофій Кохан відзначив широту тематичного діапазону представлених творів. Виразна палітра фарб вражає самобутньою красою, вишуканістю, духовністю. Саме тут відчувається невичерпність талантів, якими сповнена Національна спілка художників України. Митці зазначили сучасний підхід в царині вишивки, аплікації, плетіння, розпису на тканині, ткацтва. Таким чином старовинне ткацьке ремесло перетворилося в живописний напрямок декоративно-прикладного мистецтва.

Розмаїття авторських стилів розкрило динамічну рівновагу тисячолітніх традицій і сучасної образотворчості як вишукану гармонію регіональних особливостей мистецьких шкіл сходу-заходу, півночі-півдня нашої держави. Широкий тематичний діапазон і глибина символіко-філософських підтекстів демонструє відхід митців від стандартних смаків у сучасному соціумі.

Самі назви творів розкривають невмирущий дар людини бачити, захоплюватися і творити прекрасне. Зокрема, саме такими представили свої твори Л. Жоголь "Птахи щастя", Н. Пікуш "Свята родина", О. Парута-Вітрук "А осінь ділиться на три...", А. Мисковець "Рефлексії на Україну", А. Симака "Життя прожити не поле перейти".

Презентація ІІІ Всеукраїнської трієнале художнього текстилю переконала, що український художній текстиль стрімко набрав нових темпів розвитку. Це також підтверджує і визнання його досягнень на міжнародних виставках-конкурсах і симпозіумах.

Валентина ЄФРЕМОВА
для "Урядового кур'єра"