ТРАДИЦІЇ

На гостей та учасників Національного Сорочинського ярмарку-2012 чекають приємні несподіванки
 

Цьогорічне торговище у Великих Сорочинцях офіційно розпочнеться 15 серпня і триватиме по 19-те включно. Поки що невідомо, чи прибудуть на відкриття очільники країни, але славетний Микола Гоголь та його колоритні літературні персонажі там будуть гарантовано.

— Їм допоможуть розважати публіку понад 80 мистецьких колективів із приблизно 700 чоловік із 15 областей України та до десятка колективів із-за кордону. На п’яти сценах виступатимуть учасники фестивалю народної творчості, тож буде що подивитися на ярмарку, — повідомила для «УК» директор ТОВ «Сорочинський ярмарок» Юлія Єрмакова. — Вечорами людям підніматимуть настрій гурти «Алібі», «Фіолет», «Авіатор», «Село і люди», «Ярмаркові вечорниці» за участі заслуженої артистки України Тетяни Садохіної, Олега Кінзова, Ірини Островської та інших співаків.

За її словами, більше, ніж у минулому році, надійшло заявок від підприємств. Серед них і постійні учасники: «Кременчукм’ясо», Полтавський м’ясокомбінат, Дружківська харчосмакова фабрика, хлібозавод «Південний», Миргородський завод мінеральних вод, Лубенський молочний завод, Крюківський вагонобудівний, Кременчуцькі колісний та завод дорожніх машин, підприємство «Слобожанський ярмарок» тощо. Як завжди широко на торжищі будуть представлені продукти харчування та напої, одяг та взуття, вироби з хутра, текстилю, прикраси, садово-городній інвентар та сільгосптехніка й добрива, будівельні матеріали, мед, посуд і багато чого ще гарного та корисного.

Таке свято тільки раз на рік буває. Фото Володимира ЗАЇКИ

Уперше сюди привезуть целюлозні утеплювачі «Юнізол», каркасні ангари арочного типу, ковані елементи для виготовлення воріт, хвірток, огорож, балконів. Потішать своїми виробами ручної роботи майстри народних промислів з усіх областей, які представлять усі напрямки декоративно-прикладного мистецтва.

Також уперше цього року на ярмарку працюватиме містечко майстер-класів «Сорочинська майстерня», яких буде аж 22. Тож усі охочі матимуть змогу навчитися виготовляти ляльки-мотанки, писанки, обереги, вишивки, народні прикраси, соломо- та травоплетіння, хоч на мить відчути себе гончарем, скульптором або ковалем. Долучитися до історії та процесу виготовлення традиційних українських страв можна буде на майданчику «Ярмаркова смакота», який також уперше відкриють на торговищі, а ті, чиї дні народження припадають саме на ці серпневі дні, можуть розраховувати на подарунки та сюрпризи на «Дні народження в Сорочинцях».

З нетерпінням організатори чекають приїзду на ярмарок кількох десятків іноземних делегацій, представників посольств та консульств, сотень журналістів. На нараді в Полтавській облдержадміністрації, присвяченій ярмарковій темі, пощастило дізнатися про ще одну родзинку, що приємно здивує всіх. Виявляється, у Сорочинцях почали «обкатку» молодого вола, який везтиме віз із Хіврею. У зв’язку з чим Юлія Єрмакова навіть попросила дозволу провести офіційну частину відкриття ярмарку не на садибі Хіврі, як завжди, а на Головній сцені, бо, мовляв, вона переживає, що віл може злякатися натовпу.

Щодо готовності ярмаркової площі, тут усе гаразд, вона готова на 95%. Розв’язано проблему з водозабезпеченням, побудовані стаціонарні та докуплені біотуалети. Як пожартував начальник управління з питань розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва облдержадміністрації Михайло Бугрій, навіть погоду замовили на час проведення ярмарку. Протягом тижня на Миргородщині утримається суха, сонячна і тепла погода. Аж занадто. Тож парасольки не знадобляться.